Een wonderlijk, vrolijkstemmend, zelfs sensationeel bericht. De milieubeweging maakt zich druk om de kwaliteit van het varkensvlees.
Maar eerst uitleg over het fotootje hierbij. Kijk goed en kijk nog eens. U vindt het stopcontact. Een varkenssnuit. De rest is stro. Je hoeft voor een varken geen bed op te maken, dat doet het zelf. Alleen een baal stro neerleggen, het varken doet de rest. Het is een foto uit het archief over de varkens die we hielden voorhet tv-programma Keuringsdienst van Waarde.
Nu het sensationele bericht:
'Op 6 maart 2007 tekenden de Vereniging van Keurslagers, Stichting Natuur en Milieu, en 13 varkenshouders (verenigd in De Hoeve) een samenwerkingsovereenkomst. De samenwerking richt zich op het verbeteren van varkensvlees: beter voer, minder energie, meer dierenwelzijn en een hogere vleeskwaliteit. De unieke coalitie van Natuur en Milieu en bedrijven in de hele vleessector gaat samen werken aan verbeteringen van het varkensvlees.'
Wauw (of zo u wilt: Te Gek!). Helemaal buiten de knuffeldierbeweging om. Zou het toch goed komen ooit?
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Amev, ik ben persoonlijk nogal 'natuurlijk' ingesteld. Aan cynisme moet je ook grenzen stellen. Anders wordt het leven heel vervelend.
Karnemelk: dat is in de handel vrijwel niet meer te koop. Wat je onder die naam koopt is ... aangezuurde melk. Tip: wil je echte, ga dan naar Nel van Leeuwen in Zoeterwoude. Die is echt 'echt' en écht lekker.
Pakken we eerst allemaal weilanden van boeren af om er Vinex-locaties en industrieterreinen van te maken, willen we ineens biologisch en rondrennende koeien. Nou ja, er is vast wel een TV-programma van te maken: Boer zoekt scharrel.
Hoi Dick,
Daar was ik al bang voor. Ik volg dit weblog met grote interesse en kijk ook graag de Keuringsdienst van Waarde. Zodoende is mijn wereldbeeld inderdaad ook meer de cynische kant opgegaan. Biologisch/eko lijkt vaak helaas wel gewoon meer marge voor de ' verkeerde' personen. Zoals de biologische pinda's uit China waar de KvW het over had.
Bij deze is dan de laatste utopische biologische bel bij mij gesprongen ;) Het viel me een tijdje geleden ook al op dat zelfs op de demeter/eko karnemelk nergens staat of het nou daadwerkelijk gekarnde melk is, oftewel karnemelk, of vetarm gemaakte melk.
Maar goed, dit is misschien niet de plek hiervoor. Het ging immers over de verbetering van het varkensvlees! Zo een initiatief valt, wat mij betreft, alleen maar te prijzen. Nu nog de reuzel uit de taboesfeer halen!
Amev, er zijn in Ndl vrijwel geen boeren die hun koeien met het gras van hun land kunnen voeden (gras + hooi dus); daar is weidegrond te schaars voor. Koeien eten brokken en maiskoeken. En ja, dat geldt ook voor biologische.
Dat is nou het leuke van definities. Het publiek hoort het woord 'biologisch' en denkt aan schattige boeren met scheve petjes op hun knar en vrolijke koeien in de wei achter het hek waartegen ze hangen.
Om je verder uit te droom te helpen: 'biologisch' is zich op dit moment aan het ontwikkelen naar grootschalige bio-industriële teelt. Geen zorgen: helemaal binnen de definities van het begrip 'biologisch' zoals je dat bijvoorbeeld bij Skal kunt vinden. 'Natuurlijk' is heel wat anders. Daar is trouwens geen definitie, maar alleen een intuitie voor. Zoéén die dicht ligt bij de jouwe van 'biologisch'.
Voor je me misverstaat: ja, ik ben cynisch. Dat ben ik omdat zoveel mensen denken zoals jij - bravo dat je het gewoon zegt! - en niet zien wat de werkelijkheden achter woorden als 'biologisch' (en zo zijn er meer) zijn. Dankbaar greep ik dus deze gelegenheid aan!
Misschien is mijn naïviteit niet meer van deze tijd, maar eten koeien dan nooit meer gras?
'Biologische' koeien ook niet? Die komen toch nog wel buiten, op een weiland en niet op een soja veld, toch??