We moeten het verdienmodel van boeren niet vergeten in de transitie naar de kringlooplandbouw, die het kabinet voor ogen staat. Wat houdt dat verdienmodel in? Een infuus aanleggen naar de overheid om de boer in leven te houden? De boer allerlei vergoedingen bieden voor maatschappelijke taken als het bevorderen van weidevogels en misschien het waterpeil omhoog brengen in een veenweidegebied om veenoxidatie tegen te gaan? Op een andere manier gaan boeren, meer mechanisch onkruid gaan bestrijden, organische mest gebruiken in plaats van kunstmest en noem maar op?
Ik maak me zorgen over het volgende zinnetje in het regeerakkoord: ‘Dit convenant vormt de basis van wetgeving die de komende kabinetsperiode in werking treedt voor dierwaardige veehouderij in balans met de volksgezondheid.’ Gaan we Nederlandse wetgeving veel strenger maken dan de Europese wetgeving om dierwaardige veehouderij te realiseren?
Eén ding weet ik zeker. Als er veel strengere wettelijke normen komen zonder een importverbod van producten van elders, dan is de boer het kind van de rekening. De Nederlandse boer kan niet concurreren tegen de buitenlandse boer als er teveel extra wettelijke eisen in de Nederlandse wetgeving komen. Onze kostprijs is dan te hoog in relatie tot het buitenland.
Ik geloof dat we binnen ketens en met maatschappelijke organisaties samen stappen vooruit kunnen zetten. Dat kan door met elkaar samen te werken in plaats van elkaar tegen te werken. Samen zoeken naar oplossingen. Samen kijken naar wat we onder natuur verstaan. Samen werken om dieren een beter leven geven. Ik kan me goed voorstellen dat natuur verandert en toch heel mooi en goed kan zijn. Hoe kunnen we dat dierwaardige leven praktisch kunnen invullen? Welke doelen kunnen we met elkaar halen? Samen kunnen we ook de condities waaronder bespreken.
Een voorbeeld van hoe het niet moet: Beter Leven 1 ster-varken. Er komt een hogere Nederlandse wettelijke oppervlakte-eis voor vleesvarkens. Gevolg: de boer ontvangt minder voor zijn varken. Dus alle Nederlandse varkens hebben het ietsje beter gekregen, maar de Beter Leven-boer krijgt minder voor zijn varken. Want hij krijgt minder compensatie. Dit dankzij de strengere Nederlandse wetgeving. Feitelijk is echter er voor het Beter Leven-varken niets veranderd.
Dit kunnen we alleen voorkomen door binnen ketens goede afspraken met elkaar te maken. Over de eisen die je gaat stellen aan de leefomgeving voor dieren, voor de teelt van de gewassen etcetera. Pas dan kunnen we stappen maken. Dan kunnen consumenten betalen voor de extra waarde die ze ontvangen. Het is toch raar dat er maar steeds meer eisen aan boeren worden gesteld. Voor wat hoort wat, lijkt me toch heel logisch. Toch blijft het verdienmodel voor boeren een hot item.
Voor het eerst is er ruimte om ook los van de wereldmarktprijs een boerenprijs neer te zetten. Het staat in de kinderschoenen, maar het kan uitgroeien tot een pareltjeToch zie ik lichtpuntjes aan de horizon. Kijk eens naar de premature nieuwe ketens voor Albert Heijn en PLUS als het gaat over varkens met Beter Leven één ster. Over de Beter Leven 1 ster voor kip. Voor het eerst is er ruimte om ook los van de wereldmarktprijs een boerenprijs neer te zetten. Het staat in de kinderschoenen, maar het kan uitgroeien tot een pareltje.
Voor onszelf hoop ik dat we in het nieuwe jaar ook voor Hamletz, scharrelvlees van Annechien, nieuwe stappen kunnen maken. We moeten alle onderdelen van ons varken goed kunnen verkopen om economisch rendabel te worden. Met name voor de hammen zoeken we nog een klant. Dat moet toch te doen zijn. Ik wil zelf ook heel graag onze consumenten beter begrijpen. Waarom kopen ze, hoe kunnen we ze overhalen om hun gewoonten te veranderen en duurzamer/diervriendelijker te kiezen?
Wat ik weet is dat Randstedelijke politici dit nooit over de landbouw kunnen uitstorten. Het is nodig om met de voeten in de klei te staan om ook de gedachten die daar leven goed te kunnen verwoorden. Je moet zelf pijn hebben om goed te weten wat de uiteindelijke uitweg is wat of het uiteindelijke doel kan zijn.
Dus voor het nieuwe jaar hoop ik dat mijn hart niet hoeft bloeden door de energietransitie, de polarisatie en de idioot hoge energieprijs. Ik hoop dat we samen doelen kunnen stellen voor natuur en het dierwaardig leven van dieren zonder dat de boer het onderspit gaat delven. Ik ga voor een fijn leven voor allen: de boer, het dier en de natuur. En ik hoop dat er meer pareltjes zullen groeien in 2022 waarvan Hamletz er één is.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Mooie draad.
#68 Ja, Jan Peter van Doorn je begrijpt het goed!
Lees deze bijdrage in het stuk: afschaffen-fiscaal-voordeel-bij-overdracht-boerderij-betekent-einde-familie
Ik citeer hier kort wat uit die specifieke bijdrage:
"De Bedrijfopvolgingsregeling is al diverse malen onderwerp van juridische procedures geweest."
"De BOR maakt erfrechtelijk verschil tussen ontvangers van bedrijfsvermogen in familieverband en privévermogen. Dat leidt tot ervaringen van ongelijke behandeling in families en verstoorde verhoudingen over meerdere generaties. Wie kent niet de voorbeelden dat er geen contact meer is met tante zus of ome zo of dat op verjaardagen lege stoelen zijn omdat broer Jan al jaren niet meer komt? Bij doorvragen blijkt vaak dat er “iets gebeurd is” rond de bedrijfsovername. Vaak wordt dat pas duidelijk wanneer de ouders overlijden of de kinderen zich met het beheer van de financiën bezig gaan houden wanneer de ouders naar een verpleeghuis gaan. “Huh…. , hoe is dat toen dan gegaan met de bedrijfsovername, daar wist ik niks van….” Of een van de kinderen wil zelf een lening voor een eigen onderneming en de bank geeft niet thuis. Is er nog geld in de familie, “we” hebben toch veel vermogen? Nou nee, dat is, gelegitimeerd door een fiscale faciliteit, vooral één kant op gegaan.
Ik kan u verzekeren dat het leidt tot veel stil, onbesproken leed en zwaar verstoorde verhoudingen."
Deze hele bijdrage is zeer lezenswaardig.
De gehele draad is lezenswaardig als je meer wilt weten over vermogen en rendement en vooral de verhouding daar tussen in agrarisch Nederland. En hoe het dus kan dat dit probleem bestaat en blijft voortbestaan!!..
In Rutte IV staat er nu dit over te lezen: bron via google van 15 december 2021
• De bedrijfsopvolgingsfaciliteiten (BOR) in de erf- en schenkbelasting en de inkomstenbelasting: In deze kabinetsperiode wordt in samenhang met de evaluatie van de BOR die in 2022 wordt afgerond, onderzocht hoe de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten kunnen worden verbeterd en oneigenlijk gebruik van de regeling kan worden tegengegaan, zodat de regeling wordt gebruikt waarvoor deze bedoeld is;
We kennen wel de prijs, maar niet de waarde van LEVENSmiddelen.
Eigenlijk is het dus een luxe-probleem (onderliggende waardes van vermogensbestanddelen stijgen t.o.v. de inkomsten/verdiensten), zeker als je het afzet tegen boeren in andere landen waar bijv. vaak geen verhandelbare rechten zijn en die enkel kunnen verkopen aan een andere boer of opvolger (die dus veel moeten lenen en weinig kunnen/willen geven) en bijv. (jonge) mensen die niet eens een huis kunnen kopen (en huren is ook moeilijk/onmogelijk/veel te duur).
NB! Vrije waardes van vermogensbestandelen die richting NUL rendement gaan is vrij logisch (extreem lage rente-beleid) omdat de verkopende partij ze anders niet verkoopt en ze voor de kopende partij toch interessant kunnen zijn gezien de ontwikkeling van de rest van het bedrijf. Een oplossing voor dit "probleem" is er niet of je zou de vrijheid van handelen en de groep potentiele kopers moeten inperken (bijv. alleen boeren die aantoonbaar hard werken kunnen grond kopen).
En in den beginne was er rendement.