FlashMigranten niet welkom op Marker Wadden

In natuurbeschermingskringen spreekt men schaamteloos lelijk over natuur die hier niet hoort en van ginder komt. Scheldwoorden: predatoren en exoten. Welke soorten en rassen waar mogen wonen is vastgesteld; daar kan niet aan getornd worden. Dat de natuur zich er niks van aantrekt, willen natuurbeschermers met de beste bedoelingen niet weten. Op de nieuwe Marker Wadden komen geen desinfectiemiddelen of hekken. Tegen ongewenste soorten wordt wel daadkrachtig opgetreden.

NOS - Niet iedereen is welkom op de nieuwe Marker Wadden, 22 apr 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #12
  • 25 apr '23
  • 15:55

Zijn dat vermoedens, Theo, of ken je empirisch bewijs dat ze geen ijsvlakten oversteken, ook niet als ze een eiland kunnen zien liggen en daar wellicht ook vogelgeluiden horen??

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #11
  • 25 apr '23
  • 15:09

Je overschat de vos denk ik Wouter. Reintje blijft des winters het liefst in zijn warme hol en komt alleen naar buiten om te paren en (deels ingegraven) voedsel te zoeken in de omgeving die hij kent. Waarom zou hij energie verspillen op een kale onafzienbare ijsvlakte?

Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #10
  • 25 apr '23
  • 9:19

Gerard, terechte waarschuwing tegen vervuiling.

Maar je onderschat misschien het risico van vossen en andere zoogdieren: het IJsselmeer kan nog altijd een keer dichtvriezen en dan kunnen die beesten zomaar overstekenmet droge voeten.

Gerard Vriend
Gerard Vriend Logistiek
  • #9
  • 23 apr '23
  • 19:55

Even wat informatie opgezocht over het gebied. Er is nog wel granuliet gebruikt wat niet meer is afgevoerd en er is andere grond gebruikt wat wel zou zijn afgevoerd.

In de Oostvaardersplassen schijnt veel giftig afval te zijn gedumpt. Dat lijkt hier niet echt het geval gelukkig.

De natuur ontwikkelt zich vanzelf, met of zonder invasieve soorten. Vogels zullen altijd zaden meenemen en als het nest bouwers zijn zouden ze ook wortelstokken mee kunnen nemen vanuit de polders.

In de praktijk hebben we langs de Houtribdijk gezien dat er een dicht bos ontstaat van struiken en bomen. Dat zal hier vermoedelijk ook gaan gebeuren.
Hoe de beheerders daar mee omgaan valt te bezien.
Natuurlijke jagers in de vorm van roofvogels zullen het gebied snel vinden maar die zullen nooit een soort uitroeien. De angst daarvoor is ongegrond.
Of vossen daar zullen komen? Vroeger zag ik ze over de dijk naar Noord-Holland migreren. Maar of ze zover zullen zwemmen vraag ik mij af. Het zou natuurlijk kunnen dat er mensen zijn die ze bewust overbrengen. Voor de grap of gewoon omdat het kan.
Konijn of haas zal daar ook niet snel zelfstandig komen.

Door het gebruik van granuliet, ondanks dat er een leeflaag over zou liggen ben ik ik in het geheel niet tevreden. Ik snap niet dat ze het hebben laten liggen. Het is catastrofaal voor de natuur in het water. En daar lees ik nu net weinig over.

Wat mij opvalt als ik langs de dijk rijdt dat er op de stranden weinig tot niks wil groeien.
Wat is daar aan de hand?

ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #8
  • 25 apr '19
  • 21:20

Tijd voor een kleine voorspelling, de eerste pakweg 15 jaar is iedereen enthousiast over hoe de natuur zich daar ontwikkeld dan vinden we dat het teveel dichtgroeit en moet er beheert gaan worden daar bedenken de ecologen van natuurmonumenten een slimmigheidje voor en dat loopt finaal uit de klauwen (Oostvaardersplassen 2.0)

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.