Ze gaan niet naar de AH, niet naar de Jumbo en niet naar de Aldi. Vanmorgen in ieder geval niet. En ik begrijp het wel. Je voelt je ergens rond de Middellandse Zee al is het op 2 minuten fietsen van Utrecht CS. Er is veel spannend spul te koop. Niet alleen grote courgettes, maar ook kleine. Niet alleen groene, maar ook witte. En geen voorverpakte feta, maar ook losse. Niet alleen van schaap, maar ook van geit. En zelfs, voor verdwaalde Hollanders, die nepper van koe. De merguez kosten er € 5,95 de kilo. De panklare ontbeende kippendijen (veel lekkerder dan de filets) liggen er met armenvol, € 4,95 en super in zowel de grillpan als op de BBQ.
Het kleine winkeltjes winkelen wordt steeds hipper, bewuster en internationaler. Straks wordt het er nog te druk. Is het geen tijd voor meer van die kleine eetwinkels die uitpuilen van het eten in plaats van de huisbladen, hoofdkantoren, design, brede gangpaden, dure karren, beesies en automatisch scannende kassa's?
Voor nette prijzen word je nog echt geholpen ook. Die buitenlanders weten het wel.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Een lezenswaardig artikel in de Volkskrant van afgelopen week over Lombok en de Utrechtse Kanaalstraat: lieden die we vroeger 'yuppen' noemden maken de wijk stuk. Zo gaat dat: bouw een paar appartementen op de hoek van een oude wijk, zorg voor teveel nieuwe blanke import en je maakt een prachtige melting pot zo weer kapot.
Zo'n foodcourt heet in het nederlands gewoon een overdekt winkelcentrum. Zaten vroeger allemaal foodwinkels bij elkaar of van die buurtwinkelstraten. Heb 20 jaar lang brood-en banketwinkels gehad op dat soort locaties. Zo'n familie bedrijf datbijna 80 jaar bestond met schoonouders in de zaak, dochter achter de toonbank. Man in de bakkerij en ik in de winkels de dames aansturen. Je ziet dat zodra er een zelfstandige groenteboer wegging er een Etos of Gall en Gall voor in de plaats kwam in het winkelcentrum of een zonnestudio of videotheek op een buurtstraatje. We hebben als buurtstraat en winkelcentrum jaren geleden geprobeerd om vele avonden open te zijn.Keerzijde hiervan was, veel hangjongeren, weinig klanten en voor iedereen een onveilig gevoel. Ook op dat soort avonden moet je aan je omzet komen,winkeldame wil ook graag haar loon en de bakkers die die dag de taartjes en het brood hebben gemaakt, de chauffeur die het naar de winkel bracht en de inpakker ook.
@Ester, helemaal met je eens. Maar in de huidige maatschappij moet je haast wel werkloos zijn en in de stad wonen om er te kunnen kopen. Zo'n plek als in Utrecht werkt daarom wel. Ik ben opgevoed in deze door mijn moeder die altijd haar boodschappen 'lokaal' deed en doet omdat je anders geen winkel overhoudt in je dorp. Ik wilde wel, maar in Muiden is alles weg op een kleine Muidenier na waar ik niet kan parkeren, is meer voor de toeristen denk ik.
Voor multi-stop-shopping (waar ik en vele anderen van hou) rij ik dus wel eens via Haarlem, Noordermarkt en Baambrugge om eea te kopen, maar dat kan alleen op een zaterdag dat ik niets anders om handen heb.
Het zou leuk zijn als er "food courts" waren, waar meerdere kleine winkels samen bereikbaar en open zijn - dan kan je toch redelijk snel en compleet boodschappen doen en de super vermijden. Ik zou er na mijn werk voor omrijden, maar niet om 7 uur 's avonds dicht gaan want dan komen de klanten die het verschil willen en kunnen betalen niet.
Iedereen is helemaal bezig met ambachtelijk puur eten. Zonder fratsen. Heeft jaren lang bestaan maar door dat iedereen ongeveer 20 jaar geleden voor de supermarkt koos en alleen op zaterdag bij de kleine middenstad kwam bestaan een hoop ambachtelijke zaken niet meer.Het zijn allemaal keuzes mensen.Het is de macht van de boodschappentas.Men is zo gewend aan het one-stop-shoppen.Ik vind niet dat je kan zeggen dat je kleine winkels graag ziet en er vervolgens te weinig koopt om het voor de ondernemer rendabel te houden.Het is geen aankleding of sfeerbehang. Hij staat daar zijn eigen broek op te houden en niet alleen in het weekend.
Dat is nog eens duurzaam en milieuvriendelijk, Kloot! Dat ga ik eens proberen.