Onderzoeken over de gevolgen van (micro)plasticvervuiling voor het zeeleven stapelen zich op. Plastic maakt koralen ziek, microplastics komen in het vlees van mosselen terecht, zwerfvuil verstrikt schildpadden en zeehonden, vogels en dolfijnen krijgen grote stukken plastic binnen en gaan daardoor dood. Over de invloed van microplastic op grote zeebewoners als walvissen, reuzenhaaien en roggen is echter nog weinig bekend.

Daar wil volgens de BBC een groep voornamelijk Amerikaanse zeebiologen op grond van hun werk verandering in brengen. Zij denken dat microplastic juist voor deze dieren een groot risico vormt.

Dieren als walvissen, reuzenhaaien en roggen zijn zogeheten ‘filtereters’. Via hun kieuwen filteren ze dagelijks honderden kubieke meters zeewater op plankton en kleine kreeftjes. Maar behalve plankton bevat zeewater microplastics, kleine plastic deeltjes van minder dan vijf millimeter doorsnee. Die krijgen de filtereters dan ook binnen. Welk effect dat heeft, is nog niet duidelijk. Het zou kunnen dat het microplastic de opname van voedingsstoffen verstoort of dat er toxische bijwerkingen zijn.

"Ondanks de groeiende stapel onderzoeken naar microplastics in de oceanen, zijn er maar een paar onderzoeken die het effect daarvan op grote filtereters bestuderen”, zegt onderzoeker Elitza Germanov. Zij en haar collega's willen nader onderzoek doen naar de impact van microplasticvervuiling op de grote dieren. Er zijn aanwijzingen dat microplastic 'besmet' kan zijn met chemische stoffen en endocriene verstoorders waarvan bewezen is dat ze de groei, ontwikkeling en voortplanting van zeedieren negatief beïnvloeden. Juist bij de grote zeedieren, die zich pas laat in hun leven en in slechts kleine aantallen voortplanten, kan de impact aldus onevenredig groot zijn. "Hoewel een definitief verband tussen de inname van microplastics en blootstelling aan giftige stoffen bevestigd moet worden voor filtereters, blijkt die link al aanwezig voor zeevogels en kleine vissen," zegt Germanov, die op het onderzoek hoopt te promoveren, in de Belgische Morgen.

Op de BBC zei ze speciaal aandacht te willen voor deze iconische grote zeedieren omdat ze de aandacht van beleidsmakers en het publiek trekken en daarom een aantrekkelijk onderwerp zijn om plasticvervuiling aan de orde te stellen.
Dit artikel afdrukken