In een persbericht kondigt Vion Food zojuist het vertrek aan van topman Michiel Herkemij. Herkemij trad een jaar geleden als CEO bij de vleesverwerker aan.

Het persbericht is als volgt geformuleerd:
Michiel Herkemij kondigt zijn vertrek aan als CEO van vleesproducent Vion Food. Herkemij en de Raad van Commissarissen van Vion Food hebben in onderling overleg vastgesteld dat het na een aantal ingrijpende maatregelen die onder Herkemij zijn doorgevoerd, tijd is voor ander leiderschap in de onderneming.

Eerder dit jaar liet de CEO al weten "geen vleesman" te zijn. Als man van buiten was Herkemij echter in staat een aantal ingrijpende beslissingen te nemen, waaronder een aantal grote desinvesteringen. Deze turn-around heeft voor meer financiële stabiliteit bij het bedrijf gezorgd. Daarnaast heeft Michiel Herkemij een aantal strategische opties uitgewerkt. Nu is het volgens De Raad van Commissarissen tijd voor een andere leiderschapsstijl om Vion Food verder op te bouwen.

Onder leiding van Herkemij, heeft Vion Food voor het eerst sinds lange tijd weer een stijging van het bedrijfsresultaat laten zien op basis van een meer commerciële en klantgerichte aanpak. Ook is het voortouw genomen in het meer transparant maken van de gehele sector. Vion Food publiceert als eerste bedrijf in Nederland de diverse keuringsrapporten integraal op haar website en maakt op die wijze ook incidenten kenbaar die in het bedrijfsproces zijn opgetreden. Mede dankzij deze nadruk op kwaliteit en voedselveiligheid beschikt Vion Food over nagenoeg alle relevante kwaliteitskeurmerken die wereldwijd worden gevoerd.

Herkemij: "Mijn taak zit erop. Ik ga weer doen waar mijn persoonlijke ambitie ligt: zaken doen met merken in een internationale werkomgeving”.

Sipko Schat, voorzitter van de Raad van Commissarissen: “Onder leiding van Michiel zijn de contouren van een solide toekomst voor Vion Food zichtbaar geworden. Op die basis kunnen we met vertrouwen vooruit kijken naar de toekomst. Wij danken Michiel voor zijn inzet en bijdrage in de afgelopen periode.”

Vion Food en Herkemij gebruiken de komende tijd om de overgang naar een opvolger zo soepel mogelijk te laten verlopen. De Raad van Commissarissen heeft Commissaris Tom Heidman bereid gevonden om als interim-CEO te fungeren. Hij treedt tijdelijk terug uit de RvC tot een nieuwe CEO is aangesteld.


Het is weinig waarschijnlijk dat Herkemij's taak erop zit. Het vertrek suggereert eerder snelheid dan soliditeit. Vion verkeert nog altijd in forse organisatorische, commerciële en financiële problemen.
Interim-CEO Heidman was bestuursvoorzitter van C1000 en leidde dat bedrijf succesvol naar een verkoop aan de hoogste bieder.

Fotocredits: Vion Food Group
Dit artikel afdrukken