In 2005 krijgt Jérôme Brochot, eigenaar van Le France in Montceau-les-Mines, zijn eerste ster. In november 2017 vraagt hij Michelin om die ene ster terug te nemen. Niet uit hoogmoed of zucht naar vergetelheid; Brochot kan het niet meer opbrengen. De investering in zijn keuken heeft hem aan de rand van de afgrond gebracht. Koken met een ster vergt dure ingrediënten en veel personeel. Om dat vol te houden zijn 60 klanten per dag nodig die om en nabij de € 110 willen neerleggen voor een couvert.

De laatste drie jaar laten die klanten het afweten in het langzaam leeglopende mijnstadje Montceau, waar de laatste kolen twintig jaar geleden boven de grond werden gebracht. Onlangs sloten vier grotere bedrijven in de omgeving hun deuren. Dat was de nekslag voor Brochot. Hij heeft de prijzen verlaagd en de kaart aangepast. Het restaurant serveert nu de klassieke Blanquette de veau en schotels met kabeljauw in plaats van dure zeebaars. Het driegangenmenu kost € 35.

Het is een hard gelag voor Brochot, een zoon van rundveehouders uit de streek, maar zijn stadsgenoten begrijpen het wel. De enige die protesteert is de burgemeester van Montceau, Madame Jarot. "Hij schaadt de hele streek", zegt zij. De New York Times beschrijft de lege straten waar stuurse oude mensen voortbewegen en het aantal slagers is teruggelopen van 3 naar 1. De werkloosheid is er 21%, het inwonertal is teruggelopen tot 18.000; in 1901 woonden en werkten 29.000 in het stadje. Dit is het ‘andere Frankrijk’, waar meer dan 10% van de winkels leegstaat. En waar een ster niet meer uitkan.

Dit artikel afdrukken