Pollan wordt graag gehoord als de 'heldere eenvoud' temidden van alle lawaai omtrent voedselveiligheid, het dodelijke Westerse dieet en het eten van lokaal geproduceerd voedsel. Zelf zegt hij: "I do two things - I tell people where food comes from and I just talk commonsense."

Daarom zet hij in de Sydney Morning Herald een vraagteken bij de geringe consumptie van oorspronkelijk Australisch vlees: "Ik geloof niet dat er iets mis is met het eten van symbolen. Je wilt er alleen genoeg van overhouden. Een deel van het kennen van een plek is het eten van wat die plek produceert. Australië heeft nou eenmaal een uniek evolutionair verhaal, met soorten die nergens anders in de wereld voorkomen. Het lijkt me dat de oorspronkelijke flora en fauna er bekaaid van af komen als je een 'cuisine' aan het onwikkelen bent."

Australiërs eten weinig kangoeroevlees. Vonden Australiërs het voorheen eigenlijk maar minderwaardig 'wild', dIehouding verschuift. Kangoeroevlees heeft een gezonde vetsamenstelling, is behoorlijk duurzaam doordat een kangoeroe minder water en voer nodig heeft dan bijvoorbeeld een rund en minder methaan produceert.

Chefkok Peter Gilmore zegt dat hij geen kangoeroevlees nodig heeft om van een Australische 'cuisine' te kunnen spreken: "Wat zo speciaal is aan Australisch eten is de vrijheid om wat dan ook te koken met geweldige ingrediënten." Gilmore en een aantal van zijn collega's gebruiken wel allerlei lokaal (door Aboriginals) geteelde groenten en kruiden,

Dat kan de goedkeuring van Pollan wegdragen: "Deze koks zetten de mensen die ondergewaardeerd waren weer in het zonnetje. Dat koks boeren aanmoedigen om lokaal en divers te produceren is erg belangrijk." Hij sluit af met een boodschap aan de belangrijkste partij in de verschuiving van het denken over voedsel: "Consumenten zijn scheppers... zij kunnen aan deze nieuwe voedselcultuur bijdragen door keuzes te maken."

Fotocredits: lukegrange
Dit artikel afdrukken