Zoals vingerafdrukken en DNA uniek voor ieder mens zijn, geldt dat ook voor het microbioom: ieder mens, en elk huishouden, heeft zijn eigen unieke bacteriesamenstelling. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, verschenen in Science.

De Amerikaanse microbioloog Jack Gilbert (Universiteit van Chicago) voerde het Home Microbiome Project uit. Hij en zijn team onderzochten gedurende zes weken de bacteriën van 7 families, inclusief hun huisdieren. Er werden monsters genomen van 'handen, voeten en neuzen tot deurklinken, kookfornuizen en lichtschakelaars', schrijft De Morgen.

Gezinsmicrobioom
Uit het onderzoek blijkt dat bij alles wat we doen bacteriën achterblijven, op grond waarvan perfect is te reconstrueren wie waar is langsgeweest. Ieder mens (en dier) heeft een uniek microbioom - alle micro-organismen die op en in ons lichaam voorkomen. Leven meerdere mensen samen, dan ontstaat er vanzelf een 'gezinsmicrobioom'. Dat gezinsmicrobioom is ook weer uniek, zodanig dat het de onderzoekers geen enkele moeite kostte de monsters van een bepaalde keukenvloer te koppelen aan het betreffende gezin. Was de gezinsstructuur minder hecht, of ging iemand voor langere tijd weg, dan veranderde het gezinsmicrobioom snel. 'Volgens de onderzoekers moet het dan ook mogelijk zijn om op basis van de bacteriën precies in te schatten wanneer iemand al dan niet thuis is', een interessant aanknopingspunt voor het misdaadonderzoek. Helaas is nog niet bekend hoe lang de bacteriën traceerbaar blijven.

Huis of hotelkamer binnen 24 uur helemaal 'eigen'
Het microbioom van een individu of gezin gaat overal mee naar toe: in het Home Microbiome Project verhuisden 3 gezinnen - hun nieuwe huis bleek binnen 24 uur 'gekoloniseerd' door hun eigen microbioom. Ook hotelkamers blijken snel 'overgenomen' te worden: "Mensen krijgen soms de kriebels van hotels, Maar realistisch gezien is mijn hotelkamer nu helemaal ingepalmd door mijn microbioom. Ik heb de microflora van vorige bewoners helemaal uitgevaagd. Het is 99,9 procent 'ik'", citeert De Morgen hoofdonderzoeker Jack Gilbert vanuit zijn hotelkamer in Zuid-Korea.

Forensisch onderzoek
Het microbioom kan dus een waardevolle aanvulling vormen op het forensisch onderzoek. Al zullen politie en recherche zich vooralsnog blijven concentreren op DNA en vingerafdrukken. Er is eerst nog meer onderzoek nodig. Maar het potentieel lokt: "Blijkbaar hebben we rondom ons een wolk van microben, die we overdragen van plek naar plek", zegt de Belgische microbioom-expert Jeroen Raes (Vlaams Instituut voor Biotechnologie).
De beestjes die ons microbioom bepalen, zitten dus niet alleen in onze buik, maar hangen ook om ons heen én bepalen onze identiteit.
Dit artikel afdrukken