Een voor mensen gevaarlijke uitbraak van de varkensgriep heeft in India de afgelopen twee maanden al bijna 800 slachtoffers geëist. Het gaat om het H1N1-virus, ook bekend als de Mexicaanse griep. De Mexicaanse griep stak in 2009 in Mexico de kop op en leidde wereldwijd tot duizenden doden.

Aanzwellende kritiek op overheid
In India zijn naar schatting zo'n 13.000 mensen besmet geraakt. De uitbraak zorgt voor veel kritiek op de gezondheidsautoriteiten en -instellingen. Die zouden de zieke Indiërs medicijnen onthouden. De overheid ontkent dat er sprake is van medicijnschaarste en zegt dat de situatie 'onder controle' is. Inmiddels zijn er televisie- en radiocampagnes gelanceerd om mensen te informeren wat ze kunnen doen om besmetting te vermijden. Ook zijn er noodlijnen ingesteld waar Indiërs 24 uur per dag terecht kunnen met vragen.

Oorzaak en verspreiding nog onbekend
De overheid stelt experts te hebben ingeschakeld om 'de patronen in de verspreiding van de ziekte in kaart te brengen', schrijft De Morgen. De oorzaak is mogelijk te herleiden tot de milde temperaturen deze winter.

Symptomen en preventie
De varkensgriep heeft dezelfde symptomen als gewone griep: koorts, verminderde eetlust, hoesten, hoofdpijn, diarree en overgeven. Voor mens en dier kan het echter fataal zijn. De Morgen besluit: 'Een goede hygiëne helpt te beschermen tegen de ziekte, maar in de drukke steden van India is het daarmee vaak juist pover gesteld.'

Fotocredits: 'Basic Swine Flu Measures, Mumbai', Senorhorst Jahnsen
Dit artikel afdrukken