Markten zijn plekken van ontmoeting en handel. In het verleden was de markt vaak het hart waar de stad zich omheen ontwikkelde. De markt verbond en verbindt bezoekers met eten, met ondernemers en met medebewoners en speelt een belangrijke rol in het aanbieden van betaalbaar lokaal en gezond voedsel. Kijk maar naar de Albert Cuypmarkt, de kaasmarkt in Alkmaar en de Grote Warenmarkt in Haarlem; voor geen bewoner én bezoeker onbekend. Maar de markt is meer dan een plek van lokale ontmoetingen.

Vraag naar lokaal
Door de globalisering van de economie hebben consumenten geen idee meer waar hun voedsel vandaan komt. Uien uit Afrika, appels uit Chili en eieren uit Oekraïne. De kranten staan vol met de negatieve gevolgen van deze vervreemding, zoals dieronvriendelijke praktijken, GMO’s en milieuvervuiling en daarom zoeken we naar manieren hoe het anders kan. En stijgt de vraag naar lokaal, duurzaam geproduceerd voedsel.

Welke rol speelt de markt in de stad als het gaat om verbinding regio en stad, het verkleinen van de voedselafstand, het stimuleren van de lokale economie en werken aan een duurzamere, gezondere stad? Momenteel belandt slechts 4 procent van het lokaal geproduceerde voedsel in de lokale (super)markt; hoe maken we daar 40 procent van? Kan de lokale markt de ontmoeting tussen alle verschillende culturen bevorderen? Kortom, hoe kan de markt bijdragen aan de verbonden stad?

Met onder meer Carolyn Steel (auteur Hungry City), Han Wiskerke en Saline Verhoeven (auteurs Flourishing Foodscapes), Nevin Cohen (Research Director Universiteit van New York) en Jan Willem van der Schans (onderzoeker korte ketens WUR).

De conferentie is onderdeel van het WeMakeThe.City festival. Het festival dat steden beter maakt, van 17 tot en met 23 juni in Amsterdam.

Informatie
Datum: 18 juni
Tijd: 9.30 tot 17.00 uur
Locatie: NEMO science museum, Oosterdok 2, 1011 VX Amsterdam
Toegang: dagpas €25,- (Passepartout WeMakeThe.City €60,-)

Tickets: Koop hier je dagkaart. Het reserveren van een plek is ook noodzakelijk.

Kijk voor meer informatie en het volledige programma op de website.
Dit artikel afdrukken