In koeien&schapennatie Nieuw-Zeeland werd dit filmpje gemaakt over de bijdrage van methaan van herkauwers aan #globalwarming. Volgens de makers slechte wetenschap; ‘a load of shit’ https://t.co/CubEMZWon4 via @YouTube
— Wiebren van Stralen (@Wiebren) November 27, 2018
Als de kenners onder commentatoren van Foodlog dit filmpje van commentaar willen voorzien, kun je wat leren. Om het alvast samen te vatten: dit Nieuw-Zeelandse filmpje doet net als onze Hollandse WUR alsof koeienvoer niet van kunstmest - en dus van fossiele brandstof - is gemaakt en tot de korte kringloop behoort. Maar zo zit de moderne boerenwereld al sinds het einde van de 19e eeuw niet meer in elkaar. Via kunstmest voegen we CO2 toe aan de cyclus; ook via het gras dat de dieren eten en waarvan ze de rottingsgassen weer uitboeren.
Twitter - Wiebren van Stralen on Twitter
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Tussen ‘Methaan van koeien is helemaal niet schadelijk’ en 'Beef-eating 'must fall drastically' as world population grows' (The Guardian 5 december) zal de waarheid ergens liggen. Het artikel in The Guardian claimt dat de veehouderij 83% van de landbouwgrond gebruikt en verantwoordelijk is voor 60 % van de broeikasgassen van de landbouwsector.
Nog een vervolg op methaanoxidatie van landbouwgronden. Uit een korte verkenning op internet blijkt daar al heel lang onderzoek naar gedaan te worden en even lang is bekend dat in de meeste bodems beide processen soms naast (of boven) elkaar voorkomen. Veel factoren beïnvloeden de balans tussen deze twee processen: zoals, vocht, temperatuur en stikstof. Hoe natter en warmer hoe meer methaanvorming, stikstof remt de methaanoxidatie. Informatie hierover is te vinden in dit rapport met alles wat je over deze twee processen zou willen weten.
Een citaat: "Soils ranging from tropical forest to tundra can consume atmospheric methane, typically at rates ranging from a few to a fraction of a mg m–2 d–1. Wetlands and paddy soils can produce methane at rates ranging from several to a few hundred mg m–2 d–1."
Nog een toegift uit een Chinese metastudie: "We found that heavy grazing significantly depressed soil CH4 uptake by 36.47%, but light and moderate grazing had no significant effects in grassland ecosystem. The response of grassland soil CH4 uptake to grazing also was found to depend upon grazing intensity, grazing duration and climatic types."
Jopie #64. Naarmate voer meer ruwe celststof bevat ('taai' is, moeilijk verteerbaar), zal er meer methaan ontstaan bij de gedeeltelijke vertering ervan door micro-organismen, in de pens van herkauwers. Jong weidegras bevat weinig ruwe celstof, ouder gras en zeker hooi veel meer. Beweiden beperkt daardoor de methaanemissie, maar beweiden is maar een deel van het jaar mogelijk en ook tijdens beweiding wordt bijgevoerd. De methaanproductie van herkauwers is vrijwel recht evenredig met de verteerbaarheid van het rantsoen. Mais bevat weinig ruwe celstof dus is het vervelend, en mijns inziens onnodig, dat het areaal beperkt is tot maximaal 20% van het bedrijf, om voor derogatie in aanmerking te komen. Meer mais zou minder methaan betekenen; een nette teelt kan de nitraatuitspoeling voldoende beperken.
Afbraak van methaan in de grond vind ik nog steeds een broodje aap, maar mogelijk maakt iemand dat proces aannemelijk.
Een intrigerend verhaal over Richard Teague wat iedereen hier verder onder de pet wenst te houden. Dan maar naar de bron.
Richard Teague heeft samen met Rattan Lal een verhaal geschreven over de rol van herkauwers in het verminderen van broeikasgas (GHG) emissies in de VS. Allereerst komen ze met cijfers over de mondiale bijdrage van herkauwers aan GHG: 9,4%. Daarna DE oplossing van alle kwalen: roterend intensief weiden. Dat is in Nederland een paar eeuwen praktijk, in de VS niet. De winst voor de VS kan ik wel enigszins begrijpen, potentiële winst voor de Nederlandse situatie niet.
De enige verwijzing naar de afbraak van methaan in de bodem is een ander artikel van de hand van Richard Teague, met ook hier een kwalitatief verhaal over de zegeningen van omweiden, maar geen inhoudelijke bijdrage over het mechanisme van de afbraak of onderbouwde gegevens over de hoeveelheden.
Meer tijd heb ik vandaag niet.
#61 Dan maar abonnee worden. Het betreft wereldwijde cijfers.
#60 Methaanbacteriën in de bodem kunnen methaan oxideren. Niet alle bodems kunnen methaan oxideren. Conventionele landbouwmethoden zoals bodembewerking en stikstofkunstmest ondermijnen de methaanoxidatie. Deze bodems kunnen zelfs methaan produceren. Andere vormen van beheer zoals begrazing stimuleren methaanafbrekende eigenschappen. De verwachting is dat 5 procent van de methaan in de lucht door deze bodems kan worden afgebroken. Deze info komt allemaal uit V-focus