Een varken, zo hoog als een huis, staat dinsdag 12 november, van 11.00 tot 17.00 uur op de Dam in Amsterdam als protest tegen illegale praktijken in de Europese en Nederlandse varkenshouderij. Deze opvallende actie maakt deel uit van een internationale campagne van dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF).

In een groot aantal landen van de EU staan zeugen nog vaak hun hele zwangerschap vast in krappe kooien, ondanks een Europees verbod dat op 1 januari van dit jaar is ingegaan. Bovendien leven veel varkens – ook in strijd met de wet – in kale hokken zonder afleidingsmateriaal, zoals stro. Uit verveling en frustratie bijten veel dieren in elkaars staart. Om dit tegen te gaan knippen de meeste varkenshouders standaard de staart van de biggen af als de dieren nog maar een paar dagen oud zijn. Dit routinematig knippen van biggenstaarten is eveneens verboden maar gebeurt overal in Europa, ook in Nederland.

Vrijwilligers van CIWF zullen voorbijgangers op de Dam dinsdag vragen een petitie te tekenen tegen deze wantoestanden in de varkenshouderij. De petitie roept staatssecretaris Dijksma van Landbouw en haar Europese collegaministers op ervoor te zorgen dat de EU-regels voor het welzijn van varkens strikt worden nageleefd. Meer dan een kwart miljoen mensen in Europa hebben de internationale petitie al ondertekend.

Het huizenhoge opblaasbare varken, dat van CIWF de naam 'Hope' heeft gekregen, was eerder al te zien in Parijs en in Praag. Milaan, Warschau en Londen volgen binnenkort. 'Hope' trekt dit najaar door Europa om aandacht te vragen voor de misstanden in de varkenshouderij. Onderzoekers van CIWF filmden dit jaar in zes landen. Overal waar ze kwamen zagen ze vreselijk varkensleed en in bijna alle stallen waar ze filmden werd de wet overtreden. "Het is de hoogste tijd dat de lidstaten van de EU ervoor zorgen dat de wet die varkens moet beschermen 100% wordt nageleefd", zegt Geert Laugs, directeur van CIWF Nederland: "In Nederland leven nog veel te veel varkens in kale hokken en worden staarten standaard afgeknipt. In andere landen zijn er nog veel meer wetsovertredingen. Daarom voert CIWF niet alleen in Nederland, maar in heel Europa actie voor varkens".
Zo luidt het volledige CIWF-persbericht dat o.m. door het Parool verkort werd overgenomen.
Dit artikel afdrukken