Een perzik is lekkerder dan een nectarine, sappiger en voller van smaak. Dat denk ik tenminste, hoewel ik niet weet of ik ze in een blinde test uit elkaar zou kunnen houden. Nectarines zijn niet, zoals veel mensen denken, een kruising van een perzik met een pruim om een andere vrucht zonder haar te krijgen. Harige nectarines - perziken dus - kunnen zelfs voorkomen aan een nectarine-boompje, terwijl kale perzikken - nectarines dus - kunnen voorkomen aan een perzikenboom. De kale versie is een gecultiveerde natuurlijke mutatie van de harige.
Hoewel ik denk dat een harige lekkerder is, betrap ik me er steevast op dat ik kale neem omdat het harige velletje me te veel werk is. Ik snij de nectarine doormidden. Draai de helften een kwartslag ten opzichte van elkaar zodat ze loskomen van de pit. Wip die eruit en eet de twee helften met huid envlees. Met een perzik gaat dat niet, tenzij je die eet met huid en haar. Maar dat zit niet lekker in je mond. Kennelijk heb ik een hekel aan ontvellen, al is het doodsimpel en doe ik het wel als het barst van de rijpe perzikken met een lekker los huidje.
Hoe verdeelt foodlog zijn liefde tussen nectarines en perziken?
Dit artikel afdrukken
Lang geleden hadden mijn ouders op een marktje bij Avignon een hele krat perzikken gekocht, voor iets meer dan (omgerekend naar) 1 1/2 gulden. Ik zie ze niet alleen nog voor me, ik ruik ze nog! De zoete geur kwam je tegemoet. We aten ze, net als de fransen, met huid en haar op. Het sap druipend over de kin, goudgeel vruchtvlees met van die rode nerfjes naar de pit. Nooit meer heb ik van die zalige perzikken gegeten! Ik koop er af en toe een paar, maar knap elke keer weer af op die "plastic" perzikken en nectarines met hun witte vruchtvlees.
Grappig dat hier steeds de voorkeur wordt gegeven aan wit vruchtvlees. Ik heb juist een voorkeur voor de soorten met het gele vruchtvlees en die voorkeur stamt uit mijn jeugd. Toen hadden namelijk nog veel mensen een perzikboom in de tuin en dat waren bijna altijd rassen met wit vruchtvlees. Die smaakten helemaal niet zo lekker als de perziken uit de winkel met het gele vlees, veel flauwer en bitter. Alleen de buren hadden ook één boom met gele perziken en die waren net zo lekker als de perziken uit de winkel. Sindsdien heb ik het idee dat witte niet lekker zijn en gele wèl, terwijl het waarschijnlijk puur toeval is geweest dat de witte rassen niet lekker waren. Overigens hou ik zelf niet van die superrijpe perziken. Ik koop zowel perziken als nectarines lekker hard, dan hebben ze nog een lekker zuurtje en zijn ze nog een beetje knapperig.
Kari, jij noemt die platte toch geen originele? Het zijn nl. de nieuwste perziken en ze zijn vooral in wit ekkerder dan de ouwe.
wij verkopen echt smakelijke perziken en nectarine,s, werk in een groentewinkel,mensen komen vaak speciaal om bij ons dat te halen..
Vooral de wilde (dat wil zeggen de originele)lopen als een trein omdat mensen die nu een beetje (veel laten proeven)ontdekken.
Maar mensen probeer toch zo veel mogelijk jullie groenten en fruit bij een lekkere groenteboer te halen,een supermarkt doet echt geen moeite voor kwaliteit.
Anders zien we groentewinkels alleen nog maar op de foto,s van vroeger.En nee we zijn echt niet duurder....
trouwens ook veel smakelijke perziken in Duitsland. Daar zie je ook veel van die plattere soort (die ik overigens nog nooit geprobeerd heb)