Het Netwerk Vitale Landbouw en Voeding bestaat al een poosje en laat af en toe van zich horen. Zo ook op de recent gehouden themadag "landbouw in de 21e eeuw" op 6 oktober in Wageningen. Mede door dagvoorzitter Herman Wijffels trok de dag meer dan 120 mensen. Van studenten tot onderzoekers en adviseurs en van boeren tot burgers, een bijzonder bont gezelschap. Het symposium zat vol memoires aan Jaap van Bruchem, de oprichter van het netwerk.

De dag moest zorgen voor inspiratie. Een mengeling van oud leerlingen van Jaap van meer dan 10 jaar geleden en nieuwe gezichten presenteerde visies. Sjoerd Smits (werkzaam bij Hortinova), Joan Reijs (werkzaam bij het LEI) en ikzelf (werkzaam als consultant duurzame melkveehouderij) die elk op hun eigen wijze het denken in kringlopen in de landbouw op de grond hebben gezet. Sjoerd vertelde over bodemleven en insecten. Je kunt ze voor je laten werken, composteren is belangrijk en zo kan de natuurlijke productie verhoogd worden. Joan maakte duidelijk dat we steeds meer bewijs hebben dat milieuvriendelijker boeren en een lage kostprijs met elkaar samengaan en de kunst van het boeren zit hem in de afstemming tussen bodem, plant en dier. Ikzelf zei dat regelgeving rekening moet houden met de bedrijfskringloop en alles op tafel ligt om meer impulsen vanuit beleid te gaan genereren om daadwerkelijk meer op gesloten kringlopen te gaan sturen. Die verhalen staan inmiddels als een huis. Johan Klitsie wist namens het Ministerie van VROM te melden dat er nu een stevig rapport vanuit het CLM ligt waarin de meerwaarde van kringlooplandbouw beschreven staat als ook de mogelijkheden om "bedrijfsspecifieke kringloopprestaties" te borgen.

In de middag kwam daar ook nog het verhaal van de bevlogen fouragehandelaar Theo Mulder uit Kollumerswaag bij! Hij benadrukte dat we "levens-middelen" produceren en dus alles moeten doen om die kwaliteit van die producten zo hoog mogelijk te krijgen in plaats van voor goedkope bulk te gaan en dat begint bij duurzaam bodembeheer. Allemaal pleidooien voor een meer holistische kijk op het geheel en aandacht voor kwaliteit en vakmanschap. De verhalen zijn deels vergelijkbaar met de pleitbezorgers voor de multifunctionele landbouw en het "kringloopdenken" komt sterk vanuit de biologische landbouw. De verhalen over het sluiten van kringlopen, die Jaap van Bruchem in 1996 voor het eerst begon te vertellen tegen de reguliere landbouw en het reguliere onderzoek, zijn langzaam maar zeker op de grond gezet en grotendeels overgenomen. Ik ben er zelf ook in verder gegaan en werk inmiddels met 350 melkveehouders over heel Nederland die proberen minerelenkringlopen te sluiten en kosten te reduceren (www.duurzaamboerblijven.nl). Er is terecht veel waardering voor zijn pionierswerk.

Het denken in gesloten kringlopen heeft inmiddels een stevig fundament en een breed gedragen kritische massa. Toch is er nog steeds missiewerk te verrichten. Nog altijd zijn er mensen zoals hoogleraar diervoeding Tamminga, die grote moeite hebben om hun onderzoekswerk in de context van het gehele bedrijfssysteem te plaatsen. Het zijn mensen die het dier tot op verschillende cijfers achter de komma willen optimaliseren.Beide zijn misschien nodig, maar Wageningen is zeer zeker doorgeslagen in het ultieme reductionisme en probeert door onderzoek naar het genoom te komen tot oplossingen voor de opwarming van de aarde. Een kritische tegengeluid daarop kan dan bepaald geen kwaad. Het kringloopdenken in de landbouw als "novelty" is gerijpt en begint langzaam volwassen te worden. Over 20 jaar weten we misschien niet beter. Wie er meer over wil weten raad ik aan de niettemin Wageningse promotie van Marian Stuiver te lezen (ze werkt inmiddels bij Alterra).

Maar dan toch ook dat 'maar'. Ik heb het idee dat vanuit deze, vrij nuchtere en inmiddels goed gedocumenteerde, casussen het NVLV zich ook gelegitimeerd voelt om alles wat omstreden is in Nederland te verzamelen en te promoten. Denk aan ecotherapie, helende klanken, fluisterende paarden, laag frequente stralingskasjes en ga zo maar door. Dat gaat me een stap te ver. Veel van deze zaken moeten eerst uitgewerkt worden, getest, onderbouwd, gepubliceerd, elders geverifieerd voor ze aanspraak kunnen maken op de status die het kringloopdenken na noeste arbeid inmiddels heeft verdiend. Het is de taak van onderzoekers om met een open-mind kaf van koren te scheiden, anders worden we knettergek gemaakt.
Voor veel mensen uit het NVLV gaat dit alles niet snel genoeg.

Het lijkt er op dat Netwerk VLV een keuze moet maken. Wanneer lukraak alle "wilde ideeën" een platform krijgen blijft de afzender van het netwerk "vaag" en zit het de mensen die zaken op de grond aan het zetten zijn zelfs behoorlijk in de weg. De wetenschap heeft natuurlijk geen oneindige sommen geld en laat zich in toenemende mate sturen door commerciële onderzoeksvragen, zodat een ordinaire geldkwestie ontstaat rond het wegen van prioriteiten en persoonlijke voorkeuren van beslissers. Persoonlijk denk ik dat het bestaansrecht voor het NVLV kan liggen in het verzamelen van alles wat "afwijkt van de norm" een "broedclub voor new life sciences" die zich focust op het debat, het reguliere onderzoek blijft uitdagen en, heel belangrijk, die het kaf van koren helpt scheiden en het koren vervolgens faciliteert om onderzoeksgelden los te krijgen. De vraag is dan vervolgens wie die rol 1) erkent en 2) financiert.
Ik wens het NVLV veel succes in deze zoektocht!

Frank Verhoeven is eigenaar en oprichter van Boerenverstand en Boerenbox
Dit artikel afdrukken