“Wees kritisch op commerciële advertenties van voedsel. Eet – als het kan – gezamenlijk. Als je uit eten gaat, kies dan restaurants die vers bereid eten serveren. Vermijd fast food ketens. Gebruik vers voedsel. Dat zijn de voedseladviezen van de Braziliaanse Regering. Heel eenvoudig en voor iedereen begrijpelijk”, aldus Tim Lang, hoogleraar Voedselbeleid van de Universiteit van Londen dinsdag 20 maart op een symposium over een duurzamer eetpatroon.

Het symposium vond plaats ter gelegenheid van de promotie van Corné van Dooren van het Voedingscentrum in Amsterdam.

“Op het gebied van voedsel gaapt een grote kloof tussen wat wetenschappers al jaren roepen en het beleid. Toch is de urgentie om het voedselsysteem te veranderen groot”, vindt Lang. Hij is daarom teleurgesteld dat weinig landen duurzaamheid geïntegreerd hebben in hun voedingsadviezen. “Op mondiaal niveau hebben we de ‘Sustainable Development Goals’ en het Klimaatakkoord van Parijs, maar op Europees niveau en door de lidstaten gebeurt er te weinig. Wel begint er op stedelijk niveau – met het ‘Milan Urban Food Policy Pact’ – nieuwe energie te ontstaan”. Lang is duidelijk over wat er moet veranderen: "Een transformatie van ons voedselsysteem vraagt om een herijking van onze eetgewoontes. Minder ultra processed food. En een verschuiving van dieren naar planten met meer tuinbouw (met minder CO2 emissies) dan landbouw. Minder eten in ontwikkelde landen en meer eten in ontwikkelingslanden. En we hebben een landbouw nodig die meer rekening houdt met biodiversiteit.”

sheet Tim Lang

Duurzaam hoeft niet duur te zijn
In het proefschrift van Corné van Dooren komt ook de gewenste verschuiving naar een meer plantaardig dieet uitgebreid naar voren. “Zowel vanuit duurzaamheid als gezondheid is het oer-Hollands voedingspatroon met vooral groente, granen en peulvruchten opvallend duurzaam." Met die woorden vat het Voedingscentrum de inzichten van Van Dooren samen. Met een ander eetpatroon zouden we volgens van Dooren de klimaatimpact met 50% kunnen verlagen. Zijn adviezen voor die groepen die nog weinig gezond of duurzaam eten: “Snacks vervangen door fruit. Kaas vervangen door groente. Vlees gedeeltelijk vervangen door vis. Minder alcohol drinken.”
In zijn proefschrift poneert Van Dooren de stelling dat een duurzaam voedingspatroon niet duurder hoeft te zijn. Het is mogelijk om voor een tweepersoonshuishouden een gezonde, duurzame boodschappenmand samen te stellen voor minder dan €40 per week.

Op 19 april aanstaande gaat de Tweede Kamer met minister Schouten in discussie over het door haar te voeren voedselbeleid. Het is aan de politiek de keus om de kloof tussen wetenschap en beleid kleiner te maken. En maatregelen te ontwikkelen die het voedingspatroon in een meer gezonde en duurzame richting stimuleren. Maar tot op heden is de politiek terughoudend om stevig te sturen. Voorafgaand vinden op 5 april ronde-tafel gesprekken plaats met stakeholders, NGO’s en experts over het gewenste voedselbeleid. Dat biedt hen kansen om de urgentie voor verdere stappen onder de aandacht te brengen.



Dit artikel afdrukken