Na een zich opbouwende spanning besloten afgelopen vrijdag eerst Dick Veerman en later Cécile Janssen, een reeks van boosheid en krachtige woorden overlopende reacties van reageerder Dick Belderbos offline te halen in een draad over een tussen boeren en overheid 'heet' onderwerp. Het werd een onaangename situatie die illustreert hoe je sociale nieuws- en opiniesites als Foodlog kapot kunt maken. Je kunt het ook omkeren en het geval - dat niet uniek is en ook andere verschijningsvormen heeft - gebruiken om te illustreren welke basale sociale spelregels juist het succes kunnen vormen. Wij kozen ervoor om van het probleem een kans te maken. Dick Veerman schreef een open brief aan Dick Belderbos.
Een tijdje geleden heb ik je gebeld om je uit te leggen onder welke sociale codes Foodlog kan functioneren. En hoe je de gesprekswaarde van de site stuk kunt maken.
Voorgoed stuk zelfs.
Ik heb overwogen je opnieuw te bellen, maar besloot tot deze mail omdat ik die ook op Foodlog openbaar wil kunnen maken. De inhoud is van algemeen belang.
De zaal oordeelt
Foodlog functioneert rond 'hete' onderwerpen, zolang mensen bereid zijn met elkaar te praten. Ze accepteren verschillende invalshoeken als ze weten dat een onderwerp een rafelrand heeft en weten dat er bereidheid is om naar elkaar te luisteren. Ze accepteren die verschillen ook als ze weten dat hun gesprekspartner die nog niet ziet. Die moet dan bereid zijn te luisteren (pogen de ander 'binnen te laten komen') en vragen kunnen stellen om van anderen te kunnen leren. En heeft het volste recht om anders te blijven denken zolang interpretaties van feiten onderbouwd verschillen of duidelijk gemaakte gevoelens een gat laten zien.
Wie voortdurend alleen wil zenden, is niet op zijn plaats.
Scherp zijn in de interactie en af en toe een tik hoeven geen bezwaar te zijn als dat gepaard gaat met voldoende ruimte laten en een knipoog.
Er hoeft geen consensus te ontstaan. De inzet is zo helder mogelijk te krijgen welke posities mensen kiezen en waarom. Op die basis functioneert ook de scherpe vorm van gesprek die debating heet. Daarin worden standpunten, de mate waarin die onderbouwd zijn en de manier waarop mensen reageren op de keuzen van de ander duidelijk.
De zaal oordeelt en de sprekers weten dat. Zo bedoelen we ook Foodlog.
Blijvend frontaal in de aanval gaan en mensen persoonlijk afbranden - op de hoontoon die je die systematisch naar een aantal mensen hebt gebruikt - werkt niet. Het jaagt niet alleen hen weg, maar weerhoudt ook anderen om deel te nemen aan het gesprek.
Dat is niet de bedoeling, want Foodlog poogt nu juist iedereen die een standpunt of plek in de samenleving vertegenwoordigt in het gesprek te brengen.
Deelnemers die hun bijdrage een slechts beschuldigend of voortdurend zendend koekoeksei in het nest willen laten worden, keren zich tegen het wezen van onze formule.
Ik ga niet in de casuïstiek van onderwerpen die de reden zijn om je dit te zeggen.
Het gaat me om het proces en hoe we daarin met elkaar omgaan.
Deelnemers die hun bijdrage een slechts beschuldigend of voortdurend zendend koekoeksei in het nest willen laten worden, keren zich tegen het wezen van onze formuleDe krant beslist welke ingezonden brieven worden geplaatst
Heel lastig maakt een reageerder het de moderator als hij of zij door blijft gaan met het leggen van koekoekseieren. De moderator kan het niet laten gaan. Hij kan iemand blokkeren. Dat is nooit leuk. Ik heb er een enorme hekel aan om dat te doen. Hij kan proberen er 'inhoudelijk' mee om te gaan. Dat leidt bij koppige koekoeken vaak tot een spiraal van negatieve reacties over en weer. Soms zijn die intellectueel grappig voor een kleine groep ingewijden. De lezer schiet er echter niets mee op en klikt weg. In het geval van een printkrant besluit de redactie zulke 'ingezonden brieven' te weigeren.
Ongemanierde gasten
We hebben er lang eer in gesteld alle interacties openbaar te houden, maar hebben besloten in vervelende gevallen meer naar de print-conventie te kijken. Die is er niet voor niets: de krant besluit zelf wat nieuws is, niet de ingezonden brievenschrijver. Daarbij komt: het kost een onwaarschijnlijke hoeveelheid tijd. De reageerder, een gast op de site, neemt daarmee een groot aandeel van de beschikbare hoeveelheid tijd en geld die er is om deze online krant te maken. Dat moet de gast begrijpen, zeker als die zich realiseert waar Foodlog voor staat: het gesprek tussen mensen en hun divergerende en conflicterende perspectieven mogelijk maken aan de hand van het nieuws en opinies. Wie dat niet respecteert, legt ongemanierd ongewenste koekoekseieren in het nest van andermans intenties.
Onderdeel willen worden of niet
De reagerende gast die veel meepraat, moet namelijk besluiten of hij onderdeel van een gemeenschap wil worden of niet. Dat kan in alle verschil van mening en achtergrond, maar niet zonder het respecteren van de basale regels van respect en ruimte laten aan de ander.
Namens Foodlog heb ik je meermalen aangeboden reporter voor Foodlog te zijn. Je hebt de behoefte om nieuws te brengen en vindt Foodlog klaarblijkelijk een medium waar je wilt zijn. Je bent er vaak als de kippen bij, onderbouwt omstandig, je perspectief heeft een kleuring. Dat laatste maakt het boeiend omdat je als auteur-reporter een perspectief op nieuws kunt verdedigen in plaats van een ander eeuwig te moeten aanvallen. Als we je de gelegenheid bieden je van 'aanvaller' tot 'verdediger' op te stellen, denken we dat je niet alleen kunt bijdragen aan Foodlog, maar daar ook om gewaardeerd zult worden. Nu constateren we te veel negatieve reacties op je manier van optreden.
We - de redactie van Foodlog - hebben besloten jouw case te gebruiken als voorbeeld. Om toe te lichten onder welke voorwaarden Foodlog goed kan functioneren. Dat kan namelijk ook in het algemeen én redactioneel nog wel beter. Het is goed om het daar met onze lezers over te hebben.
Interactieve platforms hebben een sociale dynamiek die regelmatig bewust onderhoud van hun sociale hygiëne nodig lijkt te maken. Zo kunnen ze de zich permanent ontwikkelende samenleving blijven vormen die ze willen zijn.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Goed verwoord Dick Veerman, zeer mee eens
"We - de redactie van Foodlog - hebben besloten jouw case te gebruiken als voorbeeld. Om toe te lichten onder welke voorwaarden Foodlog goed kan functioneren. " Jammer dat dit zo op de persoon gespeeld aangekaart moet worden. Als dit dan zo nodig moet, wees dan ook zo transparant en voeg voor de duidelijkheid de originele draad toe ipv de gecensureerde versie om zo te kunnen lezen waar de redactie vindt dat het mis gaat, zodat de lezer zich daar, zonodig, ook een oordeel over kan vormen.
Irma, dat open zetten hebben we overwogen, maar het voedt de koekoek verder en brengt het gesprek tot de casuïstiek waar het niet om gaat.
We hadden ook alleen in het algemeen kunnen schrijven. Dan was er gevraagd naar de aanleiding nu.
Daarom zo. Dat is een inschatting van wijsheid.
Misschien een idee voor de redactie; het plaatsen van een linkje beperken tot een ?X aantal per reactie.
In deze casus heb ik D.B. ooit ook eens gewezen/verweten op het vermoeiend worden van de aantal linken (welke vaak niet onbewust) die er gemiddeld bij zijn reactie's (een stuk of 4)!
Ja hoor denk ik dan weer wanneer ik er één aanklik en voor de zovéélste keer het zelfde zie, ja dan haak je snel af.
Ik geloof in de kracht van het herhalen! Maar ook daar zit een bovengrens aan.
Het zeuren, om het zeuren als verwijt, is geen krachtig argument.
p.s. Dick B., ook ik heb je (soms) duimpjes gegeven terwijl ik het vaak met je oneens ben. Ik weet zeker dat je die waardeert. Doof ben je dus niet.
Jos, dank. Het is een goede suggestie om mensen die linkjes aanbrengen te vragen om duidelijk te maken wat lezers kunnen verwachten als ze doorklikken. Ik ga vaak met mijn muis op het linkje staan om alvast de titel te kunnen lezen voor ik doorklik.
We hebben overwogen om reactie-quota in te stellen. Toch is dat in de praktijk lastig omdat het we dan steeds geconfronteerd zullen worden met die ene en nog ene die wel degelijk zinvol zijn. Dat willen we daarom niet, maar was je vraag ook niet. Ik zag het maar omdat iemand het anders mogelijk ook nog zal opmerken.