In Groot-Brittannië worden runderen met tuberculose door de staat opgekocht. De koeien worden daarna geslacht en het vlees wordt vervolgens gewoon verkocht. Gisteren maakte de krant bekend dat het vlees ook geëxporteerd naar landen als Frankrijk, België en Nederland, waar runder-TBC niet voorkomt. Zonder verdere etikettering of waarschuwing, omdat het risico van besmetting naar mensen minimaal zou zijn. Per jaar zou het om zo'n 28.000 runderen gaan. Frankrijk is verbijsterd: "Het is surrealistisch. Deze praktijk moet onmiddellijk stoppen. Het is bizar dat een publiek orgaan daarbij betrokken is. Net zoals bij het paardenvleesschandaal zou het voorzorgsprincipe van toepassing moeten zijn als het gaat om voeding en gezondheid", zegt een Franse woordvoerder in Le Figaro.
Het
nieuws kwam vorige week al via de Sunday Times naar buiten. Toen werd bekend dat het in verwerkte producten ging (pasteitjes, lasagna, corned beef) en in kant-en-klare producten voor het leger en scholen. Tesco's weigerde het vlees. Gisteren kwam naar buiten dat het buiten Engeland wordt verkocht als regulier rundvlees.
Na paardenrund dus ook regulier TBC-rund. Met de groeten uit GB. Zum kotzen!
Is dat smerige pusvleesfotootje dan tóch niet gefotoshopt?
De sector wil blijkbaar meer vegetariërs...
Zover ik weet, werd (vroeger) het vlees van voorlopig goedgekeurde runderen ook in Nederland verkocht. Volgens de autoriteiten is het veilig qua volksgezondheid. Wel werden er extra eisen gesteld aan de tracering. IMHO is dit een hype. Je opwinden over deze affaire is slechter voor je gezondheid dan het (goedkope) voorlopig goedgekeurde rundvlees eten.
Alweer een hype dus, dat reguliere TBC-rund. Net zoals dat paard met phenylbutazon, toxoplasmose en trichinella dat we ongemerkt en ongewild 2 jaar lang gegeten hebben.
Tesco lust het in elk geval niet. Schippers zegt natuurlijk weer: "Gewoon goed bakken".
Ons voedsel is nog nooit zo veilig geweest. Sure. Geef mijn portie maar aan fikkie.
Belderbos, ik kwam laatst een man tegen die continu met zijn vingers aan het knippen was. Iedereen om hem heen werd dol van het geluid dat die met zijn vingers maakte. Op een gegeven moment vroeg ik aan die vent 'hou daar eens mee op !'
Hij antwoordde 'dat kan ik niet want dan word ik aangevallen door een leeuw'
Daarop zei ik 'man, er is in een omtrek van 5000 km geen loslopende leeuw te vinden' waarop hij riep 'zie je wel dat het werkt !!'
Belderbos, waarom doet deze anekdote mij aan jou denken ?
Goeie, Jack! Blijkbaar loopt Tesco dan ook steeds met zijn vingers te knippen?
En hoe zit dat nou met die ossen van jou?
TBC wordt overigens dikwijls pas in het slachthuis geconstateerd. En wat heeft dergelijke controle nog voor zin, als de overheid ons blijkbaar als een soort afvalverwerkers beschouwt en dit als "regulier" rundvlees gewoon de voedselketen in laat gaan?
Wat heeft het dan nog voor zin dat wij hier onze rundveestapel TBC-vrij proberen te houden?
Het zal me benieuwen wat ons na de "reguliere" ESBL-kip, 2 jaar paardenrundvlees, aflatoxinemelk, en deze nieuwe "reguliere" TBC-koeien nog aan verdere,
- toch wel minder aangename! - verrassingen te wachten staat.
Posilacvlees en -melk, in het kader van de vrijhandel met de VS?
Over transparantie, voedselveiligheid en informeren van de consument gesproken...