In Groot-Brittannië worden runderen met tuberculose door de staat opgekocht. De koeien worden daarna geslacht en het vlees wordt vervolgens gewoon verkocht. Gisteren maakte de krant bekend dat het vlees ook geëxporteerd naar landen als Frankrijk, België en Nederland, waar runder-TBC niet voorkomt. Zonder verdere etikettering of waarschuwing, omdat het risico van besmetting naar mensen minimaal zou zijn. Per jaar zou het om zo'n 28.000 runderen gaan. Frankrijk is verbijsterd: "Het is surrealistisch. Deze praktijk moet onmiddellijk stoppen. Het is bizar dat een publiek orgaan daarbij betrokken is. Net zoals bij het paardenvleesschandaal zou het voorzorgsprincipe van toepassing moeten zijn als het gaat om voeding en gezondheid", zegt een Franse woordvoerder in Le Figaro.
Het
nieuws kwam vorige week al via de Sunday Times naar buiten. Toen werd bekend dat het in verwerkte producten ging (pasteitjes, lasagna, corned beef) en in kant-en-klare producten voor het leger en scholen. Tesco's weigerde het vlees. Gisteren kwam naar buiten dat het buiten Engeland wordt verkocht als regulier rundvlees.
Belderbos, misschien een vreemde vraag, maar weet jij wat een obsessief-compulsieve aandoening is ?
RunderTBC is met 3.9oo nieuwe haarden in 2012 in GB endemisch en out of control.
Transmissieroutes zijn inderdaad aërosolen, door de lucht, maar ook consumptie van ongepasteuriseerde melk en vlees.
Onbegrijpelijk dat import van dergelijk Brits vlees als "regulier" rundvlees, dat voor een niet onaanzienlijk deel TBC-besmet zal zijn - te meer daar Tesco en de burgertenten in GB het nota bene zélf weigeren!- door onze overheid wordt toegestaan.
Jaarlijks wordt in GB TBC-besmetting geconstateerd bij 28.000 geslachte runderen.
Dit alleen al uit oogpunt van beschadiging van het imago van Nederlands rundvlees.
En dan hebben we het nog niet eens over dit gezondheidsrisico waaraan Schippers en Dijksma ons na de paarden nodeloos, en zonder ons daar dus wederom duidelijk over te informeren, willens en wetens blootstellen.
Ik kan deze handelwijze ook niet rijmen met het nog 11 maart 2013 verschenen VWA-rapport "Advies over de risico's van tuberculose en cysticercose in vleeskalveren bij aangepast keuringsbeleid", NVWA/Buro/2013/2083, dat expliciet risico's constateert voor mensen die in de vleesverwerkende industrie werkzaam zijn.
Trouwens, alleen het idee al van tuberculeus rundvlees en gehakt: g*tverd*mme!
Dat ongelofelijk smerige pusvleesplaatje is dus mogelijk níet gefotoshopt.
Gesleep met vee is overigens ook niet bevordelijk. Ook in Duitsland en België
bevinden zich TBC-haarden, en herhaaldelijk blijkt geïmporteerd vee TBC-besmet.
TBC verplaats zich via de lucht en het is lastig iets wat je niet kan zien met het blote oog buiten de deur te houden. dat wat je opnoemt Dick B kan de biologische sector net zo goed overkomen maar dat komt nooit naar buiten als het daar gebeurd.
Ik geloof niet dat Dick B zit te knippen naar een leeuw. Ik denk niet dat de consument zit te wachten op met TBC besmet vlees. Ook al is het ongevaarlijk (?) voor de volksgezondheid. Tesco verkoopt liever onbesmet vlees.
Goeie, Jack! Blijkbaar loopt Tesco dan ook steeds met zijn vingers te knippen?
En hoe zit dat nou met die ossen van jou?
TBC wordt overigens dikwijls pas in het slachthuis geconstateerd. En wat heeft dergelijke controle nog voor zin, als de overheid ons blijkbaar als een soort afvalverwerkers beschouwt en dit als "regulier" rundvlees gewoon de voedselketen in laat gaan?
Wat heeft het dan nog voor zin dat wij hier onze rundveestapel TBC-vrij proberen te houden?
Het zal me benieuwen wat ons na de "reguliere" ESBL-kip, 2 jaar paardenrundvlees, aflatoxinemelk, en deze nieuwe "reguliere" TBC-koeien nog aan verdere,
- toch wel minder aangename! - verrassingen te wachten staat.
Posilacvlees en -melk, in het kader van de vrijhandel met de VS?
Over transparantie, voedselveiligheid en informeren van de consument gesproken...