Albert Mulder is directeur van Alfa Koeling, het bedrijf dat de warmtesystemen levert. Hij vertelt dat de melk die uit de koe komt 37 graden Celsius is en wordt gekoeld tot 4 graden. Met dat verschil in warmte kan je een boerderij verwarmen. Vroeger lieten boeren de warme lucht gewoon wegblazen. Toen hingen ze voor de uitlaat nog wel eens wat natte kleren te drogen, dat kan met dit systeem helaas niet meer.

Boer Gert-Jan Warringa uit het Drentse Nooitgedacht was zes jaar geleden één van de pioniers. Dankzij het systeem kon hij volledig van het gas. Daarvoor gebruikte hij 5.500 kubieke meter gas in huis en in de stal. Als je uitgaat van 3 euro per kubieke meter gas, bespaart hij dus 17.000 tot 18.000 euro per jaar.

Er zijn wel voorwaarden waaraan een woning moet voldoen. Het huis moet geschikt zijn voor verwarming met water van een maximale temperatuur van 50-55 graden Celsius. Dan heb je het bijvoorbeeld over vloerverwarming. Ter vergelijking: in een CV is het water al snel 80 graden.

Een ander punt is dat het pand goed geïsoleerd moet zijn. Voldoe je aan deze voorwaarden én heb je 130-150 koeien rondlopen, dan kun je van het gas. Met de huidige gasprijzen verdien je de investering in 4 à 5 jaar terug.

Leuk voor die melkboeren, maar kunnen niet-boeren ook hun huis verwarmen met koeien? Woon je in een woonwijk met boeren daaromheen dan kan dat prima, maar dan via de mest en niet de melk. Een voorbeeld is Groenewoud Gas, een initiatief dat jaarlijks biogas produceert voor 750 huishoudens in de buurt van boerderijen. Het biogas wordt gemaakt door koeienmest te vergisten, een proces waarbij methaan vrijkomt. De restanten van de mest perst Groenewoud Gas tot koemestkorrels voor op bijvoorbeeld het gazon of op de wei natuurlijk. Je hoeft in elk geval geen melkboer te zijn om er dankzij de koe warmpjes bij te zitten.
Dit artikel afdrukken