Een winkelmevrouw dacht dat hij Global-messen aanbeval terwijl hij ze afviel. Hiernaast een foto van een mes dat hij misschien wel zou kopen voor persoonlijk gebruik. Een zgn. Molenmes (niet roestvrij!) - in koksmes-uitvoering - van Herder uit Solingen, de beroemde fabrikant van menig oma's aardappelschilmesje.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
hier op bali mes gekocht van de plaatselijke smid, zolang als we hier zijn (half jaar) blijft het mes vlijmscherp, het roest waar je bijstaat en het lemmet wordt zwart. ik doe er alles mee, van tonijn fileren tot groente snijden. en dat voor de prijs van 7000 rhp, ongeveer65 cent.
Ben in het bezit van een paar molenmesjes, twee gewone en een roestvrij. Om eerlijk te zijn heb ik nog niets beter gevonden. Het is goedkoop, gemakkelijk scherp te houden en je kan er veel gemakkelijker mee schillen dan met de andere mesjes. De gewone mesjes zijn duidelijk de besten en iets goedkoper. Nadeel je moet ze handmatig goed reinigen en droog houden, soms gebruik ik een beetje olijfolie, en je mag ze niet in water weken. Ik heb altijd twee mesjes en wrijf ze langs elkaar om restjes te verwijderen. Je kan ze ook proper maken door ze in zand te steken, bv. een paar keer in de gazon steken en het zand schuurt ze en geeft opnieuw een metaalkleur, daarna invetten met wat olie en droogwrijven. Omdat ze roesten slijpen ze zichzelf, toch raar dat de roestvrije variant duidelijk minder is en dit gaat op voor alle andere roestvrije mesjes.
http://www.creativecookware.com/images/cleaver knife2.JPG
Beste Hans
ik als chefkok vond het erg prettig om na jaren deze supermooie messen te 'ontdekken' en het genot ervan te hebben,dat het betersnijdt en scherper blijft.
Ook mijn Globals staan op marktplaats wat al aangeeft ,wat beter materiaal waard is!
zeker als je het dagelijks gebruikt.
Ik snij haast alles met een Global 'groentenmes', officieel van mijn vriendin. Voor zakken chips heb ik zo'n voodoo-messenblok. Heel handig, die zet je aan op de onderzijde van een koffiekopje.
Voor op reis en bij het vissen heb ik een laguiole aluminium, 13 jaar geleden gekregen en nog net zo strak als toen.
En dan snoefslijpen: na het wetten van alle messen op een 1000/2000 blok, en het verwijderen van de braam door het mes langs, daar heb je hem weer, mijn broekriem aan de verwarming te spannen, snij ik visgraten een A4-tje. Door het papier wat te bollen en het mes op de bolling te zetten.
Wat me nou nog nooit gelukt is, is door een vloepapiertje heen te snijden, ook niet de zijkant.