In het rapport 'Niet alles kan' beveelt de Commissie aan boeren rond Natura-2000 gebieden warm te saneren door uitkoop. Volgens de officiële statistieken bedreigen ze die gebieden met hun ammoniakuitstoot, een van de verschijningsvormen van stikstof.
Al jaren vraagt een groep boeren om empirisch bewijs dat hun stikstof de nabijgelegen natuur schaadt. Een en ander omdat de neerslag berust op modelberekeningen en zij de berekende neerslag niet accepteren als een voldoende robuust feitelijk gegeven.
Kort voor de presentatie van de aanbevelingen van Remkes, kondigde het Mesdag Zuivelfonds gisteren aan met spoed onderzoek te starten naar de neerslag van stikstof op natuurgebieden. Het zal worden uitgevoerd "onder auspiciën van de Universiteit van Amsterdam".
Mesdag: landbouwstikstof blijft veel dichter bij de bron en komt veelal niet verder dan enkele honderden meters van het boerenbedrijfVolgens het Mesdagfonds kan de berekende stikstofneerslag "er wel eens 30 tot 100% naast zitten" en zou de stikstof "veel dichter bij de bron blijven dan de modellen inschatten." De overheid en de Commissie Remkes gaan uit van niet empirisch gevalideerde modellen.
Volgens het Mesdagfonds wijzen de gehanteerde rekenmodellen uit "dat bedrijven in een schil van 10 kilometer om een natuurgebied relatief veel stikstof uitstoten op dat natuurgebied. Uit studies waarin gemeten is, blijkt echter dat landbouwstikstof veel dichter bij de bron blijft, en veelal niet verder komt dan enkele honderden meters van het bedrijf. De stikstof blijft dus vooral op het boerenerf en het boerenland."
De Universiteit van Amsterdam gaat metingen doen die het mogelijk moeten maken om empirisch vast te stellen waar uitgestoten stikstof neerslaat. Het onderzoek zal zo snel mogelijk beginnen "nu de politiek aan de vooravond staat om keuzes te maken over de aanpak van stikstof." Het fonds wil "de politiek ervoor behoeden dat zij nu de landbouw opoffert op basis van de huidige modellen die grote onzekerheden kennen, terwijl uit metingen wel eens zou kunnen blijken dat zaken in werkelijkheid anders liggen.”
In beginsel worden door de adviezen van Remkes veehouderijbedrijven rond 166 Nederlandse natuurgebieden bedreigd in hun voortbestaan.
Het Mesdagfonds is niet eenkennig en nodigt geïnteresseerde organisaties én de overheid uit om aan te haken bij dit onderzoek.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Eric Jan: Ja die heb ik gezien net als de rode vlekken met Stikstof oxide boven de grote steden. Ik zeg niet dat deze soort vervuiling geen absolute prioriteit hebben. Daar moet met Prio no 1 iets aan gedaan worden. Gelukkig zitten de meeste dieren daar in een stal, en kun je er dus een 0 emissie situatie van maken. Geef toe dat de aanvoer van veevoer uit Zuid Amerika ook een onbalans veroorzaakt, dus die mest moet weer verwerkt kunnen worden. Nu is dat niet makkelijk om vergunning voor te krijgen. Wat stel je voor te doen tegen die stikstof dioxide en CO2 uitstoot, die boven de stedelijke gebieden hangt? Ik denk dat veel daarvan ontstaat door het verbranden van de mest die al die burgers uitstoten. Ik denk dat die samen meer uitstoten dan die intensieve veehouderij. Dus de problemen van de carbon footprint van al die mensen, wat gaan we daaraan doen? IK HEB NOG GEEN GOED PLAN GEHOORD. Reactionaire opmerking van mij : Nederland is veel te vol. Dat probleem is niet zo simpel op te lossen als het verminderen van vee eenheden. Kom eens met een suggestie?
Peter van Kempen, en zo zal er op het nieuw te produceren ook weer kritiek zijn.
Want we blijven gewoon lekker onderzoeken tot we het gewenste resultaat hebben. Namelijk: "We kunnen gewoon doorgaan met de volstrekt uit z'n krachten gegroeide veeteelt etc". En vooral we doen niks.
Hebben jullie die satellietbeelden gezien met de concentratie NH3 in Noord Brabant. Daar wordt het probleem toch wel zichtbaar, niet?
#14 Waar stonden die metingen ook al weer? En was dat aan de emissie en aan de neerslag kant? En zijn die methodes vergelijkbaar? Zo kan ik nog wel uuuuuren doorgaan.
tJa vindt tussen die stapels rapporten maar eens dat rapport terug dat jouw onderzoek overbodig maakt.
Nou ik heb het even gedaan. Model geeft afname aan en meetresultaten een stijging. Verdorie, waarschijnlijk ook al het resultaat van de klimaatverandering.
Ontwikkelingen in de stikstofdepositie_
Iets is pas echt waar als het gegeven uit twee controleerbaar volstrekt van elkaar verschillende bronnen hetzelfde blijkt te zijn .
Aan de slag , beleidmakende overheid en wijzende natuurclubs, zou ik zeggen.
Tot die tijd : ophouden allerlei percentages en veronderstellingen of wankele modellen te gebruiken om een punt of wetgeving te maken.
Inderdaad het helpt: rustig inademen en weer uitademen.