Bij een eerste steekproef onder 106 medewerkers van de slachterij in Boxtel (Brabant) bleek 1 op de 6 werknemers besmet te zijn met SARS-CoV-2. Als de steekproef representatief is, hebben mogelijk enkele honderden werknemers het virus onder de leden. Vion scherpte het nalevingsprotocol aan. Onder meer met de plicht om dagelijks een gezondheidsstatus in te vullen, extra schoonmaak en aandacht voor huisvesting en vervoer.

De volksgezondheid staat voorop, maar economische belangen moeten ook meewegen
De Veiligheidsregio Brabant-Noord zegt vertrouwen te hebben in die maatregelen en daarom mag de slachterij open blijven. Wobine Buijs, de burgemeester van Oss die namens de Veiligheidsregio Brabant Noord het besluit over Vion nam, vindt dat de maatregelen proportioneel moeten zijn. De volksgezondheid staat voorop, maar economische belangen moeten ook meewegen.

Er zijn verschillende theorieën over de oorzaak van het hoge aantal besmettingen onder slachterijpersoneel, maar duidelijkheid over de precieze oorzaak is er vooralsnog niet. Welke maatregelen de juiste zijn is daarom niet met zekerheid te zeggen.

Het besluit om open te blijven heeft niets met volksgezondheid te maken
Professor immunologie Ger Rijkers, hoogleraar theoretische epidemiologie Hans Heesterbeek en emeritus hoogleraar virologie en virusziekten Peter Rottier vragen zich in het Algemeen Dagblad af waarom niet eerst iedereen getest wordt. Tot die tijd zou het bedrijf moeten worden stilgelegd volgens de heren. “Epidemiologisch gezien moet je eerst uitzoeken wat er aan de hand is en tot die tijd de boel even stilleggen”, aldus Heesterbeek. De methode om alleen mensen met klachten af te zonderen, is allesbehalve waterdicht, vindt Rottier. Medewerkers die willen doorwerken houden hun klachten geheim en niet iedereen heeft meteen duidelijke symptomen. “Wil je het netjes doen dan moet je het personeel nu eigenlijk twee weken isoleren en daarna weer met een schone lei beginnen.” Rijkers spreekt duidelijke taal: ”het besluit om open te blijven heeft niets met volksgezondheid te maken”.

John Klijn van vakbond FNV zegt een dubbel gevoel te hebben bij het besluit. “Voor de werkgelegenheid ben ik blij dat de slachterij doordraait, maar het is natuurlijk niet uit te leggen. Waarom gaat Van Rooi Meat wel dicht, en Vion niet? Het is gissen, hoe zo’n besluit genomen wordt.”

Het voelt inderdaad als willekeur als de autoriteiten het verschil tussen het open blijven van Vion in Boxtel (boven Eindhoven) en het sluiten van Van Rooi Meat in Helmond (ten westen van Eindhoven) niet begrijpelijk kunnen maken.
Dit artikel afdrukken