De volksgezondheid staat voorop, maar economische belangen moeten ook meewegenDe Veiligheidsregio Brabant-Noord zegt vertrouwen te hebben in die maatregelen en daarom mag de slachterij open blijven. Wobine Buijs, de burgemeester van Oss die namens de Veiligheidsregio Brabant Noord het besluit over Vion nam, vindt dat de maatregelen proportioneel moeten zijn. De volksgezondheid staat voorop, maar economische belangen moeten ook meewegen.
Er zijn verschillende theorieën over de oorzaak van het hoge aantal besmettingen onder slachterijpersoneel, maar duidelijkheid over de precieze oorzaak is er vooralsnog niet. Welke maatregelen de juiste zijn is daarom niet met zekerheid te zeggen.
Het besluit om open te blijven heeft niets met volksgezondheid te makenProfessor immunologie Ger Rijkers, hoogleraar theoretische epidemiologie Hans Heesterbeek en emeritus hoogleraar virologie en virusziekten Peter Rottier vragen zich in het Algemeen Dagblad af waarom niet eerst iedereen getest wordt. Tot die tijd zou het bedrijf moeten worden stilgelegd volgens de heren. “Epidemiologisch gezien moet je eerst uitzoeken wat er aan de hand is en tot die tijd de boel even stilleggen”, aldus Heesterbeek. De methode om alleen mensen met klachten af te zonderen, is allesbehalve waterdicht, vindt Rottier. Medewerkers die willen doorwerken houden hun klachten geheim en niet iedereen heeft meteen duidelijke symptomen. “Wil je het netjes doen dan moet je het personeel nu eigenlijk twee weken isoleren en daarna weer met een schone lei beginnen.” Rijkers spreekt duidelijke taal: ”het besluit om open te blijven heeft niets met volksgezondheid te maken”.
John Klijn van vakbond FNV zegt een dubbel gevoel te hebben bij het besluit. “Voor de werkgelegenheid ben ik blij dat de slachterij doordraait, maar het is natuurlijk niet uit te leggen. Waarom gaat Van Rooi Meat wel dicht, en Vion niet? Het is gissen, hoe zo’n besluit genomen wordt.”
Het voelt inderdaad als willekeur als de autoriteiten het verschil tussen het open blijven van Vion in Boxtel (boven Eindhoven) en het sluiten van Van Rooi Meat in Helmond (ten westen van Eindhoven) niet begrijpelijk kunnen maken.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In aanvulling op Harry Wichers' link: America could have 'herd immunity' tomorrow ... if everyone would just put on a mask.
Deze is ook leuk. Kunnen we de mondkapje-bashers om een reactie vragen?
Harry Wichers schrijft "Als Van Dissel zegt dat, dus, 100-5.5=94.5% van de Nederlanders geen afweer heeft tegen SARS-Cov-2, lijkt me dat (op grond van het Cell-artikel) met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een onderschatting van de werkelijk bestaande afweer."
Ik denk dat ook, ik denk dat die 5,5% die anti-lichamen heeft 'veilig' is; voor hoelang ik durf het niet te zeggen, maar waarschijnlijk 1-3 jaar (zie eerdere Corona's), maar het wil absoluut niet zeggen dat daardoor 94,5% grote(re) risico loopt omdat ze niet immuun zijn. We hebben heel wat meer defensie-mechanismen van onze huid (niet echt een barrière voor corona) en slijm, T-cellen, NK-cellen, de zaken die Harry noemde, en nog veel meer. Machtige interessant vak dat wel. Gisteravond daarom nog eens wat lezingen op YouTube bekeken: https://food4innovations.blog/2020/06/08/snel-bijleren-over-corona-the-royal-college-of-pathologists-heeft-een-covid-19-pandemic-expert-led-seminars-youtube-kanaal/
PS Overigens weet ik niet of het correct is om mensen die een sterk immuunsysteem hebben maar geen anti-lichamen ook immuun te noemen. Daarvoor ben ik niet voldoende thuis in de materie. Het lijkt mij dat immuun betekent: "je lichaam reageert snel en slim op het virus". Maar ik weet het niet.
Ik probeer altijd een beetje gematigd te denken, want de werkelijkheid is altijd (veel) complexer dan mijn kleine breintje of onze modelletjes kunnen bevatten. Van mij dus weinig extremisme te verwachten.
Eventjes over de afweer: nogmaals, ik ben geen 100%-immunoloog. Maar zowel antilichamen als cellulaire afweer zijn bij mij welkom. Antilichamen zijn een soort tweecomponentenlijm, die aan de virusdeeltjes plakken (bijv. aan die uitsteeksels waarmee ze aan menselijke cellen binden; zo wordt dat binden geblokkeerd) maar ook aan receptoren aan het oppervlak van opruimcellen van ons immuunsysteem (zoals neutrofielen en macrofagen), die zo zo’n binnendringer herkennen, opvreten (dat heet fagocyteren in immunoloogs) en brokstukjes weer exposeren aan hun eigen buitenkant in een soort ‘schandblokje’ (dat heet het MHC-I-complex in alweer immunoloogs). Bloederig verhaal, hè? Het lijkt de Middeleeuwen wel.... Zo’n geëxposeerd brokstukje is de aanjager voor de cellulaire immuniteit, waardoor uiteindelijk bijv. o.a. killer-T-cellen (ja het blijft spannend) worden gevormd die lichaamscellen, die zo’n virusbrokje exposeren (en dus geïnfecteerd zijn), herkennen en opruimen; om het woord ‘doden’ maar te vermijden, het was allemaal al zo eng.
Beide vormen van afweer zijn dus heel nuttig. En ja, het speelt een rol of je eerder een virus hebt gezien, want je immuunsysteem ontwikkelt een geheugen voor wat het allemaal al heeft meegemaakt, en als zulks nog eens gebeurt, reageert het sneller en sterker. SARS-Cov-2 is voor 50% homoloog aan een aantal verkoudheidsvirussen van het corona-type, lees ik toevallig vanmorgen, en ik wil graag nogmaals op het Cell-verhaal wijzen.
Ik kan al die getallen van jullie niet helemaal volgen, heren. Die moeten jullie beter uitleggen. Die 5.5% van Dick herken ik als genoemd door Sanquin en Van Dissel; ze bedoelden daarmee (denk ik) het percentage bloeddonoren van Sanquin dat specifieke antistoffen heeft tegen SARS-Cov-2 (en niet het aantal besmettingen, hoor!). Antistoffen die dus alleen Sars-Cov-2 herkennen en geen andere coronavirussen; ze herkennen dus eigenschappen van SARS-Cov-2 die SARS-Cov-2 NIET gemeen heeft met andere coronavirussen. De eigenschappen die SARS-Cov-2 WEL gemeen heeft met andere coronavirussen kunnen kruisbescherming bieden, maar daar gaat in Nederland niemand op in (het blad Cell, zie link, toch een veel hoger level dan een soort ‘Donald Duck voor biologen’, dus wel). Als Van Dissel zegt dat, dus, 100-5.5=94.5% van de Nederlanders geen afweer heeft tegen SARS-Cov-2, lijkt me dat (op grond van het Cell-artikel) met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een onderschatting van de werkelijk bestaande afweer. Maar, in een ander Foodlog-draadje zei ik het ook al: dat zou toch onderzocht moeten worden? Zal nog wel niemand tijd voor hebben gehad, het is ook zo druk allemaal.
Met wat er in die slachthuizen allemaal gebeurt, bemoei ik me niet en er zijn genoeg deskundigen die daarover iets te berde brengen dat veel meer nut heeft dan gekakel van mij.
De virus dosis (concentratie virus x tijd van inademen) bepaalt hoe ziek je kan worden. En natuurlijk ook sterkte van je basis-immuunsysteem. Vitamine D en Zinc, rust (geen stress), en of je eerder een “virus” hebt gezien, speelt een rol bij je basis immuunsysteem. Althans daar heb ik voldoende “geloof” in dat het zo zit.
Virale doses vs sterkte van je basis immuunsysteem.
Harry Wichers wat denk jij ?