De volksgezondheid staat voorop, maar economische belangen moeten ook meewegenDe Veiligheidsregio Brabant-Noord zegt vertrouwen te hebben in die maatregelen en daarom mag de slachterij open blijven. Wobine Buijs, de burgemeester van Oss die namens de Veiligheidsregio Brabant Noord het besluit over Vion nam, vindt dat de maatregelen proportioneel moeten zijn. De volksgezondheid staat voorop, maar economische belangen moeten ook meewegen.
Er zijn verschillende theorieën over de oorzaak van het hoge aantal besmettingen onder slachterijpersoneel, maar duidelijkheid over de precieze oorzaak is er vooralsnog niet. Welke maatregelen de juiste zijn is daarom niet met zekerheid te zeggen.
Het besluit om open te blijven heeft niets met volksgezondheid te makenProfessor immunologie Ger Rijkers, hoogleraar theoretische epidemiologie Hans Heesterbeek en emeritus hoogleraar virologie en virusziekten Peter Rottier vragen zich in het Algemeen Dagblad af waarom niet eerst iedereen getest wordt. Tot die tijd zou het bedrijf moeten worden stilgelegd volgens de heren. “Epidemiologisch gezien moet je eerst uitzoeken wat er aan de hand is en tot die tijd de boel even stilleggen”, aldus Heesterbeek. De methode om alleen mensen met klachten af te zonderen, is allesbehalve waterdicht, vindt Rottier. Medewerkers die willen doorwerken houden hun klachten geheim en niet iedereen heeft meteen duidelijke symptomen. “Wil je het netjes doen dan moet je het personeel nu eigenlijk twee weken isoleren en daarna weer met een schone lei beginnen.” Rijkers spreekt duidelijke taal: ”het besluit om open te blijven heeft niets met volksgezondheid te maken”.
John Klijn van vakbond FNV zegt een dubbel gevoel te hebben bij het besluit. “Voor de werkgelegenheid ben ik blij dat de slachterij doordraait, maar het is natuurlijk niet uit te leggen. Waarom gaat Van Rooi Meat wel dicht, en Vion niet? Het is gissen, hoe zo’n besluit genomen wordt.”
Het voelt inderdaad als willekeur als de autoriteiten het verschil tussen het open blijven van Vion in Boxtel (boven Eindhoven) en het sluiten van Van Rooi Meat in Helmond (ten westen van Eindhoven) niet begrijpelijk kunnen maken.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
VMT brengt een longread onder de titel: 9 hypotheses over coronaperikelen in slachthuizen: ‘Ik verwacht dezelfde problemen bij aanverwante industrieën.’
Nederland telt miljoenen bondscoaches tijdens een EK of WK voetbal. Ik stel vast dat diezelfde bondscoaches verstand hebben van de vee- en vleessector tijdens een pandemie.
De slachterijen gaan in estafette dicht. Zo kan alles doorlopen en kan het personeel per slachthuis uitzieken. Boxtel zal wel als laatste 2 weken sluiten als alle andere slachterijen weer open zijn.
Paniek zal er in Nederland pas echt uitbreken wanneer de logistieke centra van Bol.com of Amazon dicht moeten voor 2 weken.
Maar ja dat zijn dan ook éérste levensbehoeften.
1:6 of te wel 17% besmet. Is dat veel?
17% x 106 = 17 mensen.
Ter vergelijking. Op dit moment zijn er in heel Nederland ongeveer 10.000 mensen besmet denk ik. RIVM spreekt maar over een paar duizend. Laat ik 2000-10000 als range maar gebruiken. Voor het reken gemak : 5.000 mensen.
In Nederland gemiddeld dus: 5.000/17.000.000 = 0,03% van alle Nederlanders.
In Amsterdam op de dam, 5000 mensen, ongeveer 1-4 mensen besmet op de Dam.
Ja dan zijn 17 mensen besmet veel extreem veel.
Maar, besmet betekent ‘DNA” uit een neusswap. En kan het een rest stukje DNA zijn?
Het toeval wilt dat er ook ongeveer 16% van de Mensen in Brabant besmet is GEWEEST.
(Rest van Nederland ongeveer 8%).
Hoe zit dit?