
Michael Axhausen van KMPG zei het als volgt op de beurs Fruit Logistica in Berlijn:
"Met een merk laat je de herkomst zien en dat wordt belangrijker door de problemen met residuen". Ook wees hij op de steeds gedifferentieerdere marktvraag voor de behoefte aan merken. Een merk rond een nieuw appelras spreekt meer tot de verbeelding van doelgroepen dan een bulkras, zei hij.
Je kunt dus binnenkort kiezen of je de sterappels of 'wilde' tomaten wilt van de op kwaliteit werkende 'teler zonder naam', van Unilever of van het Albert Heijn Huismerk.
Betere groenten & fruit en échte merken ;-)
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Vaak zie je ook biologisch fruit in AH, Aldi en andere supers met het plakkertje "Nature and More". Het Eosta-merk zit met een sticker of stengellabel aan producten van telers. Wél bulk, geen residu maar de herkomst is daarmee goed te zien. Nature and More wil wereldwijd consumenten en producenten van biologische verswaren aan elkaar koppelen. Via de website kan de consument direct kennismaken met het product en de producent.
http://www.natureandmore.com/english.cmt
Suemi, Lola, Ledesma, Jardin des papes (meloen), Perufrut Tropical, Dado Catania, Deniz, Beri (Espana), Elit (Côte d'Ivoire), Roudel, Copefrut 4017(Granny Smith Chile), Papillon Spania, Haspengoud, Cibel (bergfruit), Banagior (Venezuela), Real Golden (Brazilian papaya), SUCRE (sin pepitas, Espana), Consul, les Rives (bergfruit, spania), éKO OKé, RR mango (Ecuador), Coagri (spania), Oudevink (bergfruit), Stephanie; Eburon, Atlantis (La vallée du kiwi France), Coagri ... Dat zijn allemaal merken waaronder fruit en groente nu al op de openbare markt worden gebracht.
Het is een greep uit mijn collectie plakkertjes die ik van het fruit op de markt heb gepeuterd en in mijn notaboekjes plak ter verluchting van mijn geschriften... (een idiosynchrasie als een ander).
Er zijn er nog bekendere natuurlijk: Chiquita, Ffyfes, Jaffa, Outspan, Carmel, Cape...
Merkfruit probeert men dus allang, en men ziet en hoort nu en dan zelfs affiche- en radiocampagnes voor Truval of Kaaps fruit, maar of ik daardoor gestimuleerd wordt? Eerder omgekeerd, ik herinner mij vooral boycott-acties tegen Outspan, Jaffa, Chiquita etc.etc.
Ik hoop het voor ze! De sla doen ze in ieder geval alleen nog voor zichzelf ;-)
Ik neem aan dat ze niet zijn verdwenen in de Argentijnse zin van het woord. Het zou zomaar kunnen dat ze in de IT zijn gestapt en nu dubbeldik Kalmukkische steurkuit op hun brood aan het smeren zijn.
Aardig achtergrondnieuwtje bij dit nieuws (ik lees het zojuist op Zibb.nl): sinds 2000 zijn 18.000 boeren verdwenen. Dat is bijna 20% van de populatie in 2000.
Gaat het in dit numerieke tempo door dan hebben we over 4 jaar nog een paar duizend merkboeren over die op SLA-basis (Service Level Agreement contracten) merksla poten en telen.