Voor mensen die hier om bewijzen vragen als je iets beweert: Rivkin Associates, merk- en marketingconsultants, laten het nog eens met cijfers zien.
Laat mensen blind 3 potten pindakaas proeven. Dan kiezen ze de lekkerste. Vervolgens plak je er een merk op en dan vinden ze het A-merk het lekkerst. Het verschil is daverend: de lekkerste is opeens ruim 2/3 van zijn kiezers kwijt.
Bekende merken zijn dus het lekkerst, ongeacht hoe ze smaken. Dat vinden de onderzoekers de conclusie van hun onderzoek. Ik vind dat er nog een vraag te beantwoorden is: hoe komt dat nou eigenlijk?
Het is dat wat niemand kan bewijzen. Merken zijn de dragers van onze eigentijdse cultuur, want niemand anders vertelt je zo intiem, intens en indringend vaak wat je moet eten en drinken en waarom. Je-weet-wel, mensen leren hoe het hoort van hun opvoeders, leiders, wijzen en andere stamhoofden. Ze kiezen niet, ze volgen de echte leider, al was het een rattenvanger met een merkfluit.
Rivkin gaat met dit onderzoek in de hand zijn opdrachtgevers vertellen dat smaak er geen bal toe doet. "Niet teveel aandacht aan besteden. Nee meneer Fluit, een goeie campagne, een lekker deuntje en een sterk beeld, dat doet 't."
Morgenochtend kruipen we gewoon weer uit het riool ;-)
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik heb zelf nooit pindakaas gemaakt hoor, maar ik denk dat ik het snel eens ga proberen. Eerste stap is denk ik een gesprek met de notenbar om de hoek. Daarnaast maar op zoek naar first flush-pinda's op het internet. Snob, moi?
Het lijkt me al heel wat om eerst eens van willekeruige pinda's zelf pindakaas te maken voor je begint aan "terroirpinda's" ;-)
Ik vind dat dus wel snobbistisch. Want waar haal jij die topkwaliteit pinda's vandaan? Dat zal wel weer een snobbistisch kutzaakje zijn waar je 6 keer de inkoopprijs mag betalen.
We hebben het over pindakaas hoor. Pindakaas.
Interesse in kwaliteit is nog geen snobisme, integendeel het is het enige wapen tegen vervlakking. Hoe graag zouden producenten niet meer verkopen met minder smaak? Een snobistische vraag komt echter op: is terroir van belang bij pinda's? Leest Jimmy Carter mee?
In de Dikke Van Dam staat een prachtig stuk over pinda's, btw.
Niet bij de pindakaas dus. :)
Maar bij de zwarte boontjes, de (zwarte) rijstazijn, de vissaus en zoveel meer dingen doe ik dat wel. Hoewel, ik proef ze niet allemaal naast elkaar. Zo'n grootgebruiker ben ik nou ook weer niet. Dus het blijft moeilijk kiezen soms.
En ja, die eetlepel pindakaas vervang ik ook wel eens door een zelfgemaakte pindasmurrie. Alleen dan niet van pinda's van topkwaliteit, maar van gewoon ongebrande pinda's van de toko. Die staan hier altijd wel op voorraad.
Ik ben niet zo van dat snobbistische beste van het beste. ;-)