Vlees is toch van AH, de Aldi en C1000, en kaas ook? Of van van de slager en de kaasboer? En verder heb je gewoon biefstuk, karbonades, en jonge, belegen en oude kaas.
De toenemende belangstelling voor 'good food' zorgt ervoor dat er weer net zoiets ontstaat als vroeger - of zoals in Italië nog altijd bestaat: je moet de kaas van Pietro e Anna en niet die van Angelo e Magdalena hebben. Pietro en Anna zijn een soort lokaal merk 'avant la lettre'.
De eigentijdse versies van die 'pre-artisanale' merken staan voor de deur. Ze zullen nationale dekking krijgen en kunnen zorgen voor weer échte premiumproducten in bulkmarkten als kaas en vlees. Niet alleen in bad fast food, maar ook in de reactie daarop gaan de VS ons weer voor. Het was me nog niet eerder zo duidelijk opgevallen als in Nicole Weston's posting over een artikel in Eating Welll.
Het blad geeft een lijst van ranches waar ver boven de wettelijke minimum normen vleesdieren wordt 'geproduceerd'. Opvallend: deze ranches zijn merken en veel ervan zijn over het hele land te koop onder hun eigen merk. Bij ons heeft soms de bioslager een herkomstaanduiding ('het lam is vandaag van boer Jansen uit Goirle'), maar dit gaat duidelijk een stap verder. Kan het ook in Nederland?
Jazeker, het bestaat al. Jan-Dirk van der Voort heeft met zijn Remeker-kazen het voorbeeld gegeven. Het is bepaald niet alleen een handig merktrucje: niet voor niks vind je Olde Remeker op de kaasplankjes van onze sterrenrestaurants. Inmiddels bestaat er zelfs een merk-samnwerkingsverband, Wilde Weide Kaas, waarin twee kaasboerenechtparen samenwerken. De Nederlandse Pietro e Anna's, maar dan op nationale merkschaal!
Deze kazen behoren tot de top. Ik laat ze regelmatig proeven bij (witte!) wijnen. Ook publiek dat heel wat gewend is, merkt dat kaas en kaas toch echt heel verschillende dingen zijn. Dit heeft smaak die je even rechtop laat zitten.
Een ideetje voor de kwalitatieve marketing van bio en duurzaam? - misschien moesten we die woorden maar vergeten en het alleen nog over kwaliteit hebben.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het komt - ijs en weder dienende - medio september/oktober ook in Nederland in de handel. Er is wel meer kwaliteit te krijgen, maar meestal is die nogal kostbaar. Dit heeft een keurige prijs.
Voor we nou helemaal commercieel gaan: als je een flesje wilt, zorg ik dat je er een krijgt. Laten we dat maar even via de mail doen.
Waar is zo een prachtig authentiek product in Nederland verkrijgbaar?
Jacobus: ik schreef het met in mijn achterhoofd de balsamico van Fondo Montebello. Op het flesje staat heel schattig 'Contiene Solfiti non aggiunti' (= bevat niet toegevoegde sulfieten): heel natuurlijk dus. En heel lekker. Ik werd er overigens een tijdje geleden op attent gemaakt door Aldo Wink.
Bedankt voor je tip! Klinkt erg lekker zo! Heb je voor de balsamico een duwtje in de goede richtig qua leverancier?
Jacobus, daar gaan we eens even goed over nadenken en komen er op terug!
De eerste gedachte die ik overigens heb is: rasp in flinters een goed stuk boeren Parmezaanse over de rucola en niet te veel van de pluksla, besprenkel die met flinke druppels oude balsamico (van die stroperige). Doe daar goed brood met roomboter van Ruud van Schie (de Leidssche kaasmaker) bij, waarop je wat grove fleur de sel de Guérande tussen je vingers door kruimelt. Daar drink je bij een koele Oeillades (ook al hebben de sommeliers hem niet zien staan, hij moet echt koud), een bio-dynamische wijn van Thierry Navarre uit Roquebrun. Je kunt ook kiezen voor een koele Oostenrijkse Pinot Noir 2003 van Johannes Reinisch (alleen maar een beetje bio), of de Rosella 2004 van Casalone uit de Montferrato (Italië).
Zo simpel kan het zijn. Ik verzeker je dat je je vingers erbij zult opeten.