De mens bestaat uit een verzameling van 10.000.000.000.000 cellen, die door in totaal 23.000 genen gemaakt worden. Veel he? Welnee.
Dat zijn we alleen nog maar zelf, maar we zijn met veel meer in ons lichaam,
Naast zijn eigen cellen en genen, blijkt de mens nog een veelvoud daarvan aan niet-menselijke organismes bij zich te dragen. Maar liefst 100 triljoen bacteriën en 3 miljoen niet-menselijke genen blijken het menselijk lichaam gekraakt te hebben. Alleen al in je neus wonen 900 verschillende bacteriesoorten. In je darmen wonen er nog eens 4000.
De mens is een 'superorganisme', dat uit heel veel kleinere organismen bestaat die samenwerken. Dat is de conclusie van het Human Microbiome Project Consortium, een internationaal samenwerkingsverband van ruim 80 onderzoeksorganisaties die zich ruim vijf jaar gewijd hebben aan het menselijk microbioom en hun bevindingen recent publiceerden in onder meer Nature.
The Economist legt uit wat het belang van het menselijk microbioom is: 'De beestjes zijn geen parasieten en ook geen passagiers. Het zijn eigenlijk volledig betaalde leden van een gemeenschap waar de menselijke 'gastheer' slechts een enkel (zij het dominant) lid van is.'
Het microbioom werkt hard voor z'n kost en inwoning. Zo blijkt het maar liefst van 10% van de dagelijkse calorie-consumptie te leveren. De mens huisvest microben en bacteriën die zijn eigen enzymsysteem aanvullen en helpen bijvoorbeeld plantaardige koolhydraten om te zetten in verteerbare brokjes. Zelfs moedermelk is zonder 'externe' hulp niet volledig te verteren, de daarin aanwezige glycanen vragen om bacteriële enzymen. Behalve bij de vertering is het microbioom ook een leverancier van vitaminen zoals B2, B12 en foliumzuur - en daarbij past het zich aan aan de individuele behoeften van z'n gastheer (het microbioom van een baby maakt meer foliumzuur dan dat van een volwassene). Tenslotte vervult het microbioom een belangrijke functie in het afweersysteem: zodra zich een indringer meldt die bijvoorbeeld voor diarree zorgt, sluiten gastheer en beestjes de gelederen en werken ze samen om de indringer zo snel mogelijk te elimineren.
Als het ergens in deze samenwerking mis gaat, valt dat meteen op. Een verstoord microbioom wordt inmiddels in verband gebracht met een lange lijst aan aandoeningen: obesitas (en ondervoeding), diabetes (zowel type 1 als 2), hart- en vaatziekten, multiple sclerosis, asthma, eczeem, allerlei darmafwijkingen (inclusief darmkanker), en autisme. Er zijn aanwijzingen dat het microbioom moleculen maakt die de activiteiten van menselijke cellen reguleren. Als er in deze normale gang van zaken iets mis gaat, kan ziekte daarvan het gevolg zijn. Dit opent hele nieuwe perspectieven voor de medische stand: als een verstoord microbioom ten grondslag ligt aan een van deze ziekten, zou het tot rust brengen ervan wel eens een effectieve aanpak kunnen zijn (hier gloort misschien weer wat hoop voor de probiotica-fabrikanten tegenover de EFSA, want het blijkt dat probiotica een oplossing bieden voor het prikkelbare darm syndroom).
The Economist tipt twee veelbelovende toepassingen: een gerichte toepassing van antibiotica, waarbij het niet zozeer gaat om het uitroeien van infectie-veroorzakende bacteriën, maar om het balanceren van de mix van goede en slechte bacteriën in de mens, waarbij de goede de overhand krijgen. Het tweede toepassingsgebied is de genetica: bij het merendeel van de ziekten waarbij het microbioom een rol speelt lijkt ook een erfelijke factor te spelen. Wat als die erfelijkheid nu eens niet te verklaren valt uit de 23.000 menselijke genen, maar uit de 3 miljoen genen van ons microbioom? Ook die worden namelijk overerfd, bij de bepaald niet steriele geboorte van een baby.
Kortom: de realisatie dat de mens niet één, maar een veelvoud van wezentjes is, die onderling in een uitgebalanceerd 'sociaal systeem' samenleven, zou wel eens een nieuwe impuls kunnen betekenen voor de manier waarop we naar ziekten en genezingswijzen kijken. Zoals The Economist schrijft: 'Vive la révolution!'
Fotocredits: AJC1, Bifidobacterium
Dit artikel afdrukken
Naast zijn eigen cellen en genen, blijkt de mens nog een veelvoud daarvan aan niet-menselijke organismes bij zich te dragen. Maar liefst 100 triljoen bacteriën en 3 miljoen niet-menselijke genen blijken het menselijk lichaam gekraakt te hebben. Alleen al in je neus wonen 900 verschillende bacteriesoorten. In je darmen wonen er nog eens 4000.
De mens is een 'superorganisme', dat uit heel veel kleinere organismen bestaat die samenwerken. Dat is de conclusie van het Human Microbiome Project Consortium, een internationaal samenwerkingsverband van ruim 80 onderzoeksorganisaties die zich ruim vijf jaar gewijd hebben aan het menselijk microbioom en hun bevindingen recent publiceerden in onder meer Nature.
The Economist legt uit wat het belang van het menselijk microbioom is: 'De beestjes zijn geen parasieten en ook geen passagiers. Het zijn eigenlijk volledig betaalde leden van een gemeenschap waar de menselijke 'gastheer' slechts een enkel (zij het dominant) lid van is.'
Het microbioom werkt hard voor z'n kost en inwoning. Zo blijkt het maar liefst van 10% van de dagelijkse calorie-consumptie te leveren. De mens huisvest microben en bacteriën die zijn eigen enzymsysteem aanvullen en helpen bijvoorbeeld plantaardige koolhydraten om te zetten in verteerbare brokjes. Zelfs moedermelk is zonder 'externe' hulp niet volledig te verteren, de daarin aanwezige glycanen vragen om bacteriële enzymen. Behalve bij de vertering is het microbioom ook een leverancier van vitaminen zoals B2, B12 en foliumzuur - en daarbij past het zich aan aan de individuele behoeften van z'n gastheer (het microbioom van een baby maakt meer foliumzuur dan dat van een volwassene). Tenslotte vervult het microbioom een belangrijke functie in het afweersysteem: zodra zich een indringer meldt die bijvoorbeeld voor diarree zorgt, sluiten gastheer en beestjes de gelederen en werken ze samen om de indringer zo snel mogelijk te elimineren.
Als het ergens in deze samenwerking mis gaat, valt dat meteen op. Een verstoord microbioom wordt inmiddels in verband gebracht met een lange lijst aan aandoeningen: obesitas (en ondervoeding), diabetes (zowel type 1 als 2), hart- en vaatziekten, multiple sclerosis, asthma, eczeem, allerlei darmafwijkingen (inclusief darmkanker), en autisme. Er zijn aanwijzingen dat het microbioom moleculen maakt die de activiteiten van menselijke cellen reguleren. Als er in deze normale gang van zaken iets mis gaat, kan ziekte daarvan het gevolg zijn. Dit opent hele nieuwe perspectieven voor de medische stand: als een verstoord microbioom ten grondslag ligt aan een van deze ziekten, zou het tot rust brengen ervan wel eens een effectieve aanpak kunnen zijn (hier gloort misschien weer wat hoop voor de probiotica-fabrikanten tegenover de EFSA, want het blijkt dat probiotica een oplossing bieden voor het prikkelbare darm syndroom).
The Economist tipt twee veelbelovende toepassingen: een gerichte toepassing van antibiotica, waarbij het niet zozeer gaat om het uitroeien van infectie-veroorzakende bacteriën, maar om het balanceren van de mix van goede en slechte bacteriën in de mens, waarbij de goede de overhand krijgen. Het tweede toepassingsgebied is de genetica: bij het merendeel van de ziekten waarbij het microbioom een rol speelt lijkt ook een erfelijke factor te spelen. Wat als die erfelijkheid nu eens niet te verklaren valt uit de 23.000 menselijke genen, maar uit de 3 miljoen genen van ons microbioom? Ook die worden namelijk overerfd, bij de bepaald niet steriele geboorte van een baby.
Kortom: de realisatie dat de mens niet één, maar een veelvoud van wezentjes is, die onderling in een uitgebalanceerd 'sociaal systeem' samenleven, zou wel eens een nieuwe impuls kunnen betekenen voor de manier waarop we naar ziekten en genezingswijzen kijken. Zoals The Economist schrijft: 'Vive la révolution!'
Fotocredits: AJC1, Bifidobacterium
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Sjeufke, pas op. Dit is een heel oud artikel. Giulia Enders kun je op youtube vinden. Prachtige video's! Zoek er maar eens op.
Ons microbioom is volgens jongere inzichten wat kleiner. Oervolkeren zouden echter een veel rijker microbioom hebben.
Nu, fijn dat dit artikel net nu hier staat. Want toevallig ben ik een heel interessant boek aan het lezen dat, zeer uitgebreid, over hetzelfde thema gaat.
Ik vond het in een boekhandeltje in het ziekenhuis, van 19,90 afgeprijsd naar 10 euro. Kocht het omdat alles wat met voedsel, dus alles in de breedste zin des woords, mijn interesse heeft. En zeker als het de werking van mijn lichaam betreft, mijn gezondheid en hoe ik met mijn keuzes voor bepaald voedsel mijn welzijn (in het boek blijkt zowel lichamelijk alsook geestelijk) levensduur, ziekte allergie-en etc etc kan be-invloeden. Voedsel, eten, doe ik toch veel liever als medicijnen nemen, injecties, om maar te zwijgen van zaken als ziekenhuis opnames, vervelende onderzoeken, operaties, dialyse enz. Overdrijf ik het? Nu, het is wel zo.
Titel en ISBN etc van het boek:
DE MOOIE VOEDSELMACHINE met als ondertitel De CHARME VAN JE DARMEN. Schrijfster de duitse arts Giulia Enders (Boek is in het Nederlands) ISBN 978 90 210 17 49 5 Nur320. Waar dat Nur voor staat weet ik niet, is nieuw voor mij.
IK heb het boek gelezen met de pen erbij. Interessante stukjes, goede adviezen, die mijn speciale interesse hebben, heb ik aangestreept. De illustraties lijken kinderlijk eenvoudig, maar zijn (misschien net door dat kinderlijke) heel verduidelijkend.
Hieronder de namen van de verschillende hoofdstukken om u een indruk te geven van de (echt zeer brede) inhoud. Echt een leerzaam interessant boek dat je kunt lezen als een adviserend en verklarend boek.
Deel 1:
-Charme van je darmen
-Hoe poep je en waarom zou je dat willen weten (zit ik goed op de wc).
-Ingang van het darmkanaal
-Samenstelling van het darmkanaal: slokdarm, maagzakje, dunne- blinde- en dikke- darm.
-Wat we echt eten. Allergien, wat kunnen we wanneer verdragen.
-Allergien onverdraaglijkheid en intoleranties coeliakie gluten lactose fructose.
-Poep
Deel 2:
-Organen die ons voedsel transporteren, van ogen mond en neus tot dikke darm.
-Zuur uitscheiden
-Overgeven
-Verstopping, laxeermiddelen, drie dagen regel.
-Hersenen en de darmen: invloed van de darmen op hersenen, geprikkelde darmsyndroom, stress en depressies. Waar het "ik" ontstaat.
Deel 3:
-De wereld van de micro-organismen.
-De mens als ecosysteem.
-Het immuunsysteem en onze bacterien.
-De ontwikkeling van de darmflora.
-De darmbewoners van een volwassene, de genen van onze bacterien, de drie darmtypes.
-De rol van de darmflora, dikmakende bacterien, 3 hypotheses, cholesterol en darmbacterien.
-Boosdoeners, de slechte bacterien en parasieten, salmonellabacterien een hoedje opzetten, helicobacter, toxoplasma, aarsmaden.
-Hygiene en dagelijkse hygiene
-Antibiotica
-Probiotica
-Prebiotica
Dankwoord en bronnenverklaring.
Ik raad dit boek echt iedereen ten zeerste aan. Ik heb verder geen enkel persoonlijk belang of voordeel bij (de verkoop van) dit boek. Ik hoop alleen dat ik mensen (indirect) hiermee help en dat die dan hun voordeel qua gezondheid en een fijner leven, met het boek kunnen doen.
Het moet zijn: 100 biljoen bacteriën. In de VS spreken ze over "trillions" als ze het over biljoenen hebben.
Mensen met zijn cellen ( genen) zijn dus zo ongeveer hetzelfde als de wereld met zijn mensen (landen,culturen) Allemaal betrouwbaar, vertrouwd, betaald, en ten dienste van het geheel. En nu maar hopen dat die mens niet op het idee komt om aan gencultuur te gaan doen. Ook weer ten dienste van het geheel , of misschien toch niet ?.