Onlangs ontdekten archeologen de oudste kaas ooit, bij een opgraving in Egypte. Die vondst illustreert het belang van gestremde zuivel in de evolutie van de mens, schrijft The Conversation.

Tot de bronstijd, die rond 4.500 jaar geleden begon, maakten volwassen mensendarmen het enzym lactase niet aan, dat nodig is om melksuikers af te breken. Toch zijn er bewijzen dat de mens ruim 6.000 jaar geleden al dieren molk. Dat valt samen met het begin van landbouw in Noordwest-Europa. Waarschijnlijk werd die melk al verwerkt tot kaas. Fermentatie scheidt de witte motor in wrongel en wei; de suikers vloeien weg met de wei.

Een team deskundigen van de universiteiten van York, Cardiff, Sheffield en London maakte zeven van klei, waarmee de prehistorische mens die kaas gemaakt zou kunnen hebben. Ze gingen uit van voedsel- en gereedschapsvondsten die zijn gedaan bij Stonehenge en bewezen dat er kaas mee gemaakt kan worden. Kaas, vinden zij, is daarmee een bewezen vroegere bijdrage aan de beschaving van de mens dan het drinken van rauwe melk.
Conversation - The surprising role cheese played in human evolution
  • Deel
Druk af