Menselijke uitwerpselen zorgden in 2010 voor een uitbraak van cholera op Haïti die aan meer dan 9.000 mensen het leven kostte. Poep is dan ook vies en onveilig in de ogen van de Haïtianen. De NGO SOIL probeert daar wat aan te doen. Zij zorgen er met een paar simpele ingrepen voor dat dat levensgevaarlijke goedje gebruikt kan worden om gewassen te verbouwen.

Groene oase middenin de sloppenwijk
De tuin van Frantz Francois ligt als een groene oase midden in de grootste krottenwijk van Haiti: Cite Soleil. Francois teelt wortels, pepers en callaloo, een groene bladgroente. Om zijn groenten te kunnen verbouwen, maakt Francois gebruik van menselijke mest. Toch nog altijd een taboe, dus hij moest de nodige weerstand slechten voor zijn buurtgenoten ook daadwerkelijk van zijn groenten wilden eten.
Francois maakte er namelijk geen geheim van dat hij 'the soil from the toilets' gebruikte om zijn groente te bemesten.

'The soil from the toilets' is in feite compost van eco-toiletten. De NGO SOIL ijvert voor het verbeteren van de sanitaire voorzieningen op Haïti, het armste land op het Amerikaanse continent. Toen SOIL werd opgericht (in 2006), had maar 4% van de boerenbevolking van Haïti toegang tot een echt toilet - zelfs in de hoofdstad Port-au-Prince lag dat cijfer niet veel hoger. Bovendien loosden veel van deze toiletten hun afval direct in rivieren of het grondwater, zonder zuiveringsinstallaties. De meeste mensen poepten gewoon op straat, hetgeen tot ziekten leidde. Toen het land in 2010 door een catastrofale aardbeving werd getroffen verergerde de situatie nog en dat leidde tot de hierboven genoemde cholera-uitbraak.

'Zaagsel' van suikerriet en pindadoppen
SOIL was toen al begonnen met het neerzetten van composterende toiletten. Een eco-toilet ziet er op het eerste gezicht niet zo anders uit als een verplaatsbaar toilet. Alleen wordt binnen het vloeibare en het vaste deel van de uitwerpselen gescheiden. Na ieder gebruik wordt er bovendien een dun laagje 'zaagsel' van suikerriet en pindadoppen opgestrooid. Dit laagje vermindert het infectierisico en is verbluffend efficiënt in het maskeren van onplezierige luchtjes, schrijft BBC News Health. SOIL heeft inmiddels meer dan 8000 mensen van hun toiletten voorzien, en er is nu - ondanks de eerdere skepsis - een wachtlijst. SOIL haalty vier keer per maand de verzamelde tonnen op en laat ze composteren. Dat proces eliminieert gevaarlijke bacteriën.

Na 8 tot 12 maanden, en dankzij de hitte en stralen van de zon, zijn de menselijke uitwerpselen een ongevaarlijke, voedzame compost geworden. Deze biologische mest wordt al aan boeren verkocht, maar ook getest door SOIL zelf voor andere groenten zoals aubergines en bonen.

Jakkes-factor
In Haïti heeft bijna een derde van de bevolking met voedselonzekerheid te maken en 600.00 mensen hebben externe voedselhulp nodig om te kunnen overleven. Daarmee wordt duidelijk hoeveel letterlijk iedere boon die geteeld kan worden ook echt gewicht in de schaal legt. En waarom de groenten uit Francois' tuin inmiddels wel aftrek vinden in de buurt: mensen zien met eigen ogen dat de groente beter groeit met mest, en dat ze er niet ziek van worden. De eco-toiletten helpen mensen de 'jakkes-factor' te overwinnen: " Het is als een cirkel: eet, ga naar het toilet en geeft het dan weer terug aan de natuur. Het belangrijkste idee is de grondstoffen te recyclen", zegt Jimmy Louis, Sanitation Coordinator bij SOIL..

Fotocredits: Oursoil.org
Dit artikel afdrukken