Een onderzoek dat in Nature werd gepubliceerd, suggereert dat de natuurlijke afweersystemen van mensen een mogelijke bron kunnen zijn om nieuwe antibiotica te ontdekken.

Een voorbeeld is de van nature in onze neus voorkomende bacterie Staphylococcus lugdunensis, die de Staphylococcus aureus bestrijdt, een groep bacteriën waartoe ook de resistent geworden MRSA-bacterie behoort.

De genetisch met MRSA verwante S. aureus blijkt aanwezig in de neus van 30% van de bevolking. Maar waarom niet in die van de resterende 70%? Omdat in hun neus de S. lugdunensis actief blijkt.

Lugdunine
In hun publicatie in Nature beschrijven onderzoekers het resultaat van het antibioticum lugdunine dat zij van S. lugdunensis hebben afgeleid. Zij pasten het toe bij anti-MRSA huidproeven op muizen. Bij een deel van de muizen wisten ze alle kwaadaardige bacteriën te bestrijden. Het middel wist ook onder de huid door te dringen en daar zijn werk te doen.

Uniek
De onderzoekers temperen de verwachtingen. Misschien zal lugdunine nooit gecommercialiseerd kunnen worden, zeggen ze. Wel zijn ze ervan overtuigd dat het menselijk lichaam zelf als bron van antibiotica moet worden bestudeerd. Tot op heden werden antibiotica voornamelijk afgeleid vanuit bodemleven. Het onderzoek is uniek omdat het voor het eerst een succesvolle anti-microbiële interventie heeft ontwikkeld op basis van bacteriën die binnen het humane microbioom samen voorkomen.
Dit artikel afdrukken