Alle goede bedoelingen, inspanningen en aanpakken ten spijt, slaagt slechts 5% van de mensen die een serieuze afvalpoging ondernemen erin permanent op zijn lagere gewicht te blijven. Hoewel onderzoekers en obesitasspecialisten daar steeds meer van overtuigd raken, wordt die boodschap vooral niet aan de grote klok gehangen. Wel zal een oplettende lezer wellicht opvallen dat het taalgebruik subtiel verschuift: van 'afvallen' en 'gewichtsverlies' naar 'gewichtsbeheersing' en 'op gewicht blijven'.

Ons lichaam blijkt het ons gemakkelijk te maken op de korte termijn even af te vallen. Maar dat gewichtsverlies beklijft eenvoudig niet. "De fundamentele reden daarvoor is dat we superefficiënte biologische machines zijn. Onze evolutie was er op gericht niet af te vallen, maar zo veel mogelijk gewicht vast te houden als we maar kunnen", zegt Tim Caulfield, een Amerikaanse hoogleraar die onderzoek zoek doet naar gezondheidsmisvattingen op CBC News.

Zelfs bariatrische chirurgie, maagverkleiningen e.d., heeft op lange termijn niet altijd succes, erkennen obesitasonderzoekers. Maar mogelijk bieden deze ingrepen een ander, bijkomend, gezondheidsvoordeel. Uit een metastudie naar het verband tussen bariatrische ingrepen, obesitas en kanker lijkt te komen dat mensen die een maagverkleining ondergaan een aanmerkelijk lager risico op kanker hebben. Waar dat precies aan ligt, moet uiteraard nog verder onderzocht worden.
Dit artikel afdrukken