IPBES heeft de ambitie om op het terrein van biodiversiteit en ecosystemen eenzelfde type autoriteit te worden als het IPCC, het Klimaatpanel van de Verenigde Ńaties. Ook het IPCC luidde in oktober vorig jaar de alarmbel.
Net als het IPCC wil IPBES overheden aanzetten tot actie en maatregelen die de komende 10 jaar genomen moeten worden. Een soort biodiversiteitsakkoord à la het Klimaatakkoord van Parijs dus, dat het pleidooi van D66-leider Rob Jetten voor een mondiaal natuurakkoord meteen verhoort en op het juiste bestuurlijke niveau plaatst.
Mondiaal beeld
Voor het rapport namen 145 wetenschappers uit 50 landen van IPBES zo'n 15.000 onderliggende studies onder de loep.
Het is voor het eerst dat er een mondiaal beeld geschetst wordt van de stand van de biodiversiteit. De 5 belangrijkste oorzaken voor de verschraling van de natuur - met de grootste wereldwijde impact - zijn achtereenvolgens: veranderingen in het gebruik van land en oceanen, uitbuiting van dieren en planten, klimaatverandering, vervuiling en invasieve exoten. "Biodiversiteit en natuurlijke hulpbronnen vormen het belangrijkste vangnet voor het menselijk leven", zegt medevoorzitter Sandra Díaz van IPBES. "Dat vangnet staat op knappen."
De gezondheid van de ecosystemen waarvan wij en alle andere soorten op aarde afhankelijk zijn, verslechtert sneller dan ooitMenselijk handelen
Wat IPBES onomwonden benoemt, is dat de mens hiervan de oorzaak en dat wij met elkaar ons eigen graf lijken te graven. IPBES-voorzitter Robert Watson noemt de bevindingen van het rapport ernstig: "de gezondheid van de ecosystemen waarvan wij en alle andere soorten op aarde afhankelijk zijn, verslechtert sneller dan ooit. We tasten de grondslagen aan van onze economieën, ons voortbestaan, de voedselzekerheid, de gezondheid en de kwaliteit van leven wereldwijd."
Volgens het rapport is driekwart van de ecosystemen op het land veranderd door menselijk ingrijpen, en twee derde van die in zee. De agrarische productie is sinds 1970 met 300% gestegen: een derde van het landoppervlak en driekwart van al het zoet water wordt gebruikt voor landbouwdoeleinden, aldus het FD. Grondstoffenverbruik verdubbelde sinds 1980. De groei van de wereldbevolking en de nog sneller stijgende consumptie liggen hieraan ten grondslag.
Call4Nature
Er is een sprankje goed nieuws: door krachtig in te grijpen valt het tij te keren. Maar dan moeten we met z'n allen inzetten op een duurzame economie, vermindering van afval en betere voorlichting. Zo'n 700 internationaal vermaarde wetenschappers en prominenten schreven dit weekend een open brief aan de wereldleiders, schrijft Knack. Het Wereldnatuurfonds nam het initiatief tot deze Call4Nature. Op de lijst opvallend veel Fransen; voor Nederland houdt oud-Unilevertopman Paul Polman de eer hoog.
De chemicus Robert Watson (1948) was tussen 1997 tot 2002 voorzitter van het IPCC. Hij werd begin 2016 voorzitter van IPBES. Eerder deed hij onderzoek naar het gat in de ozonlaag en klimaatverandering.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Tja Jordi, ik zou me nergens zorgen over maken. Gewoon doorgaan met ademhalen. Kijk om je heen, Schiphol draait lekker en de koopkracht kan omhoog. Wat let je om een fijne Amerikaanse pickup te kopen? En naar "milieu-malloten" moet je natuurlijk al helemaal niet luisteren. Allemaal groene maffia. Op naar voedsel maken voor 10 miljard mensen. Met topoogsten in Oekraine moet dat lukken.
Intussen hebben we van de totale fauna nog 5% wild over. De rest van de beesten is of de mens of beesten die de mens houdt om op te eten. We hebben het gepresteerd om het grootste deel van de wilde dieren op deze planeet te verdringen om meer lebensraum voor de mens te scheppen. Dat kan natuurlijk gewoon doorgaan, zo roepen ook sommige politici. Vruchtbaar land komt er helaas ook niet meer bij. Alhoewel, een nieuwe Braziliaanse president gaat daar verandering in brengen. Platbranden die Cerrado, want wat heb je d'r aan? Toch? En als we dan toch bezig zijn; de Amazone is ook een mooi vruchtbaar gebied, wat maakt het uit? Mensen die voor bomen zijn, zijn sowieso niet goed snik toch? Allemaal vuiligheid, aangeploegde akkers met RR soja, da's pas mooi, met twintig van die New Hollands op een rij en geen onkruid, Walhalla voor de boer die vooruit wil.
Er smelt ook een beetje ijs in het noorden en zuiden. Allemaal onzin natuurlijk, complotten van "milieu-malloten". En insekticiden hebben he-le-maal niks met sterfte van insekten te maken, dat is nogal logisch en dat weten we gewoon, toch? Nee, laat je vooral niet van de wijs brengen Jordi, jij weet heel goed waar het naartoe moet. Ferme taal, geen enkele twijfel in je stem, kom je ver mee in sommige politieke partijen. Misschien moet je eens solliciteren. En al die rapporten? Kachel mee aansteken! En verder niet naar kijken, er is nog zeker honderd jaar olie en gas..... toch?
(voor de duidelijkheid; dit stukje is geschreven met enig cynisme)
@ 13" Jordi Kolenbrander: "voedsel tekort in China wat jij aanhaalt was het gevolg van Mao's grote sprong voorwaarts". Staat er bij mij ERGENS, waardoor die voedseltekorten toen zijn veroorzaakt resp. wordt iets ontkent ? Nee. Wel, dat door die éénkindspolitiek de TOEKOMSTIGE situatie van China een stuk beter is als wanneer die politiek niet was doorgevoerd. Eventjes Nat Geo van vanavond, 21:00 The Asian Century terugkijken. Zie ook wat dhr Peng Yin Huan zegt over...voldoende te eten toen hij jong was. Vrij naar wat Deng Xiao Ping al zei: of een kat communistisch of kapitalistisch is...als hij maar muizen vangt. Vergelijk China en India, en u zult zien, hoezeer die politiek (vergrijzing) zich tegen China keert: eerder het tegenovergestelde. 100% op alle fronten goed.. gaat meestal niet, ook hier niet.
China heeft in de 19e en 20e eeuw veel honger gekend, zowel tijdens de burgeroorlogen met de vele krijgsheren, de Japanse bezetting en de burgeroorlog daarna, met als climax de Grote Sprong Voorwaarts. Vandaar het enorme draagvlak om de bevolking te beperken, ook hier.
Verder is men op een ongelofelijke wijze bezig zich voor te bereiden op ecologische veranderingen, zie in Google met "China environmentally needed changes". In de rest van de wereld is men nog aan het discussiëren, overleggen, palaveren, bestuderen, commissies aan het opzetten enz. En ja, ook hier zijn er punten van harde discussies.
Schuldenberg: heb IK nergens genoemd. Bestaat overigens pas sinds de assignaten van Napoleon. Wel ben ik van mening, dat de staten die schulden zo snel mogelijk moeten reduceren, om bewegingsruimte te hebben als een overheidsexpansie weer nodig is. Dus tegengesteld wat men in Italië en Frankrijk nu aan het doen is, maar exact als bijv. Nederland doet.
Marshall hulp: tussen 1948 en 1952 en bestond concreet uit geld, goederen, grondstoffen en levensmiddelen, deels in de vorm van lening, voor het overige als gift. Zie in Google met "financiering Marshall hulp", bijv. zie verder hier
Situatie in Duitsland na WO1: Keynes - als u net als ik aan Economie gedaan hebt, vast wel bekend en waarom - adviseerde de Britse regering al NIET zulke hoge herstelbetalingen te eisen. De bezetting van het Ruhrgebied door de Fransen, en de daarop volgende staking van 4 mln werkers daar, werd inflatoir gefinancierd, met gevolg hyperinflatie. Daarom zijn de Duitsers nog steeds zo allergisch zijn mbt inflatie. Iedereen heeft wel op een opa's knie gezeten en heb gehoord over het waardeloos worden van (spaar)geld.
zie verder hier
Heeft allemaal geen draad met het hoofd van DEZE discussie te maken.
Harry Romijn #11 Het voedsel tekort in China wat jij aanhaalt was het gevolg van Mao's grote sprong voorwaarts.
Je zegt dat ik een economieboek moet lezen, maar waarom zou ik je serieus nemen terwijl jij communisten citeert en de misdadige één kind politiek van China goedpraat wat nu tegen hun gaan werken .
Wie een beetje verstand heeft van economie heeft weet dat we de schuldenberg niet eindeloos groter kan worden.
Je haalt de Marshallhulp erbij maar die werd allemaal betaald door de Amerikanen. Na de eerste wereldoorlog moest Duitsland land afstaan en herstelbetalingen betalen aan de Frankrijk, België, Rusland en Polen met als gevolg dat Duitsland in zwaar economisch weer terecht kwam, hyperinflatie en iedereen weet maar al te goed wat er daarna allemaal gebeurde.
In een artikel in The Guardian waarschuwt entomoloog Anne Sverdrup Thygeson dat de mensheid insecten moet beschermen, voor onze eigen bestwil.
Volgens het IPBES-rapport is naar schatting 10% van de 5,5 miljoen insectensoorten direct met uitsterven bedreigd. In februari werd al gewaarschuwd voor een ‘insectocalypse’, die negatieve gevolgen heeft voor de ecosystemen van de planeet, ook al is de wereldwijde impact van die insectenafname nog niet bekend.
Insecten zijn namelijk cruciaal voor het in standhouden van het leven op aarde. Ze helpen bij het bestuiven van belangrijke gewassen, spelen een belangrijke rol in de verspreiding van zaden voor planten, ze dienen als voedsel voor vogels, reptielen en zoogdieren. Verder zijn ze nuttig bij het opruimen van het afval der aarde: rottend hout, dode dieren en planten en maken ze hier weer bruikbare voedingsstoffen van.
In haar nieuwe boek Extraordinary Insects besteedt Sverdrup-Thygeson aandacht aan de verbazingwekkende insectenwereld en wil ze bij de lezers waardering opwekken voor insecten.
@10, Jordi Kolenbrander :
ad 1+5) ja, China heeft die éénkind politiek met zeer harde hand moeten handhaven. Was met softy-softy NLe hand nooit gelukt. Een Chinese zakenvriend vertelde, dat 40 jaar geleden er geen garantie was voor minstens één maaltijd per dag, en hij regelmatig met lege maag naar bed moest. Nu kwam hij na de SIAL naar Amsterdam, waar zijn dochter studeert.
En ja, vergrijzing levert problemen op, doch gezien de Chinese traditie: 3 generaties in één huis, stukken minder problematisch als in NL c.s. En ook ja: de Chinezen zijn zich daar heel goed van bewust. Nu ploeteren voor de komende generaties, terwijl wij in NL vaak niet verder dan één jaar kijken.
Vergelijk de Chinese welvaart met India, en kies dan. Kijk ook naar de bevolkingsexplosie in Z+ZO Azië, Afrika en het Midden-Oosten en de vraag, waarmee en hoe alles gevoed moet worden over 20-30 jaar. Denk aan de NLe bevolking 1900: 5,1 mln en nu: 17,2 mln incl ca 2 mln immigranten, met Indonesië: 1900: 40 mln en nu: 262 mln, zonder immigranten, en al niet meer in staat voldoende rijst aan te bouwen voor de eigen bevolking.
zie hier
30 okt. 1991 - De komende vier maanden zal Indonesië zo'n 600.000 ton rijst invoeren ... voor primaire voedselvoorziening, de te importeren hoeveelheden …
Tot: Although Indonesia is the third-largest country in terms of global rice production, it still has to import rice almost every year… https://www.indonesia-investments.com/business/commodities/rice/item183?
Kunt u zich voorstellen, wat er gebeurt, as Thailand, Vietnam Cambodia en Myanmar alles nodig hebben voor de eigen bevolking ? Te laat om met keiharde druk via geboortecontrole de bevolking op 5 x peil 1900 = 200 mln te brengen. Gewoon 65 mln "termineren" ?
ad 2) lees eens een degelijk economieboek over monetaire zaken, ipv wat Jip & Janneke publicaties op Internet.
Voor financiering van die energie transitie: lees in google met "financiering energietransitie". Denk dan ook aan de financiering van de wederopbouw na WO2, 1945-1975. Wat is er toen niet allemaal mogelijk geweest, door zo goed als kapotte landen, ja met de Marchallhulp. Ja, toen is er wel "geld bijgedrukt" = inflatoir gefinancierd, met inflaties van 10 - 12% per jaar tot gevolg. Dan zal nu het rijkste deel der aarde zoiets NIET kunnen ? Degenen, die zich zorgen moeten maken zijn onze huidige energieleveranciers, NIET wij zelf. En reken maar: de Chinezen zijn beduidend ijveriger bezig, wakker geschrokken gezien de heldere lucht tijdens de Olympische Spelen ... wederom... met keiharde maatregelen. Misschien dat iemand ipv Boreaalse Uilen te zoeken eens rond kan rijden in China, bijv. in Guangzhou op de bus stappen tot aan Nanning, videocamera mee, en daarna in India ?
ad 4) zie https://www.agroberichtenbuitenland.nl/specials/voedselzekerheid/oekraine of https://www.stowa.nl/deltafacts/zoetwatervoorziening/droogte/effecten-klimaatverandering-op-landbouw of zoek eens met “changes of boundaries for food crop seen climate change “ in Google, en u heeft genoeg te lezen over dit onderwerp. bijv https://www.nationalgeographic.com/climate-change/how-to-live-with-it/crops.html.
ad 5) Kent u de uitspraak van Lenin nog ? "de kapitalist zal ons het touw verkopen, waarmee we hem ophangen". Zolang wij hier ons laten leiden door het getal achter het €-teken en China exportgeleid blijft, zullen we T-shirts, speelgoed, zonnepanelen en containerkranen voor de haven van Rotterdam in China blijven kopen. Idem olie uit Rusland, Saoedi Arabië, De Golf en Iran. Eigen portemonnee voor alles.
ad 6) Ik laat me door niemand's praatjes leiden, enkel door wat ik zelf aan info weet te vinden. En nadrukkelijke NIET ex Ans Zwammerans uit Wijsvingeradeel.
Succes dus.