Dat zegt vanmorgen melkveehouderij-bestuurder Jos Verstraten (LTO Nederland) op Foodlog over de gevolgen van de registratiefraude met kalveren die afgelopen week openbaar werd gemaakt door minister Schouten van LNV. Verstratens letterlijke woorden: "Ik kreeg gisteren via via te horen dat overtreders hun sporen aan het wissen zijn door vaarzen te laten slachten. NVWA Dierenartsen die op slachthuizen dieren levend keuren (op uiterlijke gebreken) zouden bij jonge dieren met mooie uiers een haarmonster kunnen nemen. Vervolgens doe je dat bij de bedrijven van herkomst ook bij de tweelingkalfjes en dan ga je op zoek naar de match. Daarmee word het recherchewerk. Daar heeft NVWA geen tijd en budget voor.
De tweelingkalveren dienen dus ook nog te verdwijnen want via dna is eenvoudig aan te tonen of tweelingen ook daadwerkelijk tweelingen zijn en of de moeder de moeder is.

Ik denk dat boeren die hun bewijsmateriaal afvoeren in ieder geval nauwelijks economisch gewin hebben, maar het zal zeker lonend zijn om de boetes te vermijden. Het zal hier en daar paniek zijn in boerenhuize."
Foodlog - Hele klus maar enige mogelijkheid; melkveehouderij moet geloofwaardigheid terugwinnen - Foodlog
  • Deel
Druk af