De Nederlandse melkveehouderij staat aan de vooravond van nieuwe groei en schaalvergroting. Dat kan ten koste gaan van het klimaat, het milieu en de koe in de wei. Om die schade te voorkomen zijn forse innovaties en investeringen nodig. Dat vergt samenwerking tussen melkveehouderij, zuivelindustrie, overheid, supermarkten en maatschappelijke organisaties. Dit stelt de onafhankelijke Stuurgroep Technology Assessment in een advies dat op 19 juli wordt overhandigd aan Directeur-Generaal Renée Bergkamp van het ministerie van LNV.
De Nederlandse melkveehouderij mag zich verheugen in een brede sympathie in de samenleving. Zij levert kwalitatief goede producten en fraaie weidelandschappen en de koeien hebben een relatief goed bestaan. De sector draagt echter ook bij aan ontbossing in Zuid-Amerika en heeft een groot aandeel in de emissies van broeikasgassen en ammoniak in Nederland.
Drie onderzoeken
Ter voorbereiding van haar advies heeft de Stuurgroep drie onderzoeken laten verrichten. Het LEI heeft onderzocht hoe duurzaam de Nederlandse melkveehouderij produceert in vergelijking met buitenlandse concurrenten. Zwakke punten blijken de eutrofiëring van water en de bijdrage aan de ontbossing. Sterke punten blijken het dierenwelzijn, de diergezondheid en de koe in de wei.
Consument wil meer betalen
Bureau Motivaction heeft onderzocht hoe Nederlandse en Duitse consumenten denken over de melkveehouderij. Beide waarderen de melkveehouderij en het weidelandschap hoog en willen daar ook in hun koopgedrag rekening mee houden. De helft van de Nederlandse consumenten zegt bereid te zijn 20% meer te betalen voor zuivel met bepaalde duurzaamheidkenmerken, zoals 'geen hormonen gebruikt' en 'geproduceerd met aandacht voor milieu'. Voor melk afkomstig van koeien in de wei is zelfs 80% van de consumenten bereid extra te betalen. Duitse consumenten hechten er ook aan dat er geen genetisch gemodificeerd voer en weinig antibiotica wordt gebruikt'. Maar ook de koe in de wei scoort hoog.
Melkquotering verdwijnt
De melkveehouderij staat aan de vooravond van grote veranderingen. De vraag op de wereldmarkt stijgt en de Europese Commissie wil de melkquotering afschaffen. Het gevolg zal zijn dat de productie groeirt en de schaalvergroting zich doorzet. Groei kan gemakkelijk leiden tot meer broeikasgassen, meer ammoniak en meer mest. Schaalvergroting kan de koe uit de wei jagen. Daarmee zet melkveehouderij haar maatschappelijke waardering op het spel.
De stuurgroep adviseert de overheid en de melkveehouderij om sterk te investeren in minder broeikasgassen, minder mest en ammoniak en meer koeien in de wei. Ook de supermarkten zouden hun verantwoordelijkheid voor een duurzame melkveehouderij moeten nemen. Melk gebruiken als stuntartikel past daar niet in. Maatschappelijke organisaties zouden afspraken over duurzaamheid moeten maken met zuivelindustrie en supermarkten. In ruil daarvoor zouden zij gratis publiciteit moeten leveren aan zuivelproducten met een duurzame "plus”.
De Stuurgroep Technology Assessment is een onafhankelijk gepositioneerd adviesorgaan van het ministerie van LNV. De stuurgroep heeft ten doel het verhelderen van maatschappelijke vraagstukken die samenhangen met wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen.
Rapporten waaronder 'Welke perceptie heeft de Nederlandse consument van de melkveehouderij?' vind je op de website van de stuurgroep.
bron: Stuurgroep Technology Assessment
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Zonder te diep op de materie te willen ingaan, koeien in de wei (tenminste zoals dat in NL te doen gebruikelijk is) is ook geen lolletje. Door de hoge bezettingsgraad in de weilanden is er sprake van hoge ziekte en/of parasietendruk. Hetgeen bestreden moet worden.
Een ander punt is de zg echte (melk)koeien. Jammer, maar deze beesten beantwoorden niet meer aan de eisen van de moderne melkfabrieken. De Holsteiner doet dit wel...., maar het beest is zover doorgefokt op melkgift dat 'ie moe van zichzelf wordt...
normale koeien , die zijn toch nog bij Boer KOK te vinden.....
of is hij al helemaal uitgekocht door de projekt ontwikkelaar..
eigenlijk jmmr , want lnv had daar een voorbeeld boer van kunnen maken.
Paul , idd het zij zo , jammer dat er geen ,,normale" koe meer te zien is in ons boerenland. Holsteiners lijken in de verste verte niet meer op een gezond Nederlands rund ....helaas.
Zeg Jacques , doe ook es mee hier ... ;-)
Hans, boeren met de natuur is goed mogelijk, boeren in de natuur levert, vrees ik, hongersnood op. Over Jacques verhaal: er zijn nog wel boeren die hun vee in stallen vast hebben staan en die zich richting voedertijd luidkeels laten horen.
In ligboxenstallen zullen boeren hun vee niet volproppen voor melkenstijd want dan komen ze niet meer in de melkstal. Kostentechnisch is er met het jaarrond opstallen van koeien weinig of geen voordeel te halen. Ziektedruk neemt bij jaarrond wel toe.
Natuurlijk horen koeien in de wei. En als het even kan echte koeien en niet die doorgefokte Holsteiners waar je je complete garderobe aan op kunt hangen.
@Paul , ,, Ik ga een heel eind met je mee maar buiten in de natuur is iets te ver doorgeschoten. Landbouwproductie moet wel te beheren zijn. ''
Onzin natuurlijk ,de natuur buiten is niet iets doorgeschoten . De menselijke hebberigheid is doorgeschoten, steeds maar meer produceren met minder kosten..En daarmee de landbouwproductie.En alle gevolgen van dien.Oorzaak en gevolg enz.Blabla..
Maar daar begon de reactie van Jaques niet over...
Ben je niet van mening dat koeien buiten in de wei horen in het Nederlandse landschap.... zowel voor Nederland en vooral voor de koe ?