Zaterdag schreef ik een stukje dat de redactie van de Volkskrant de titel meegaf 'Straks houdt de boer het nog voor gezien'. Boeren hebben een missie en malen niet om een laag inkomen. Maar misschien zijn er grenzen. Het zou toch wat zijn. Een Nederland zonder koeien in de wei. Zonder varkens en kippen in grote schuren. Zonder kassen zelfs. Eindelijk zou eten fors duurder worden en hoefde niemand daar meer om te vragen. Inmiddels loopt de melk over de akkers en gebeuren er ongelukken op binnenwegen vanwege de fatale combinatie van al die vette melk met vette klei. Er schijnt geen midden te bestaan tussen veel te veel en veel te weinig.
Dat is maf.
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Schitterende foto:
European Farmers Protest Fall in Milk Prices
Wout, in een dergelijk systeem wordt quotum niet direct verhandelbaar door boeren onderling. Het agentschap, die gaat bepalen waar boeren het recht en de mogelijk hebben om productie aan te passen.
De drang van quotumhandel zal niet groot zijn omdat men, in acht nemend "good practice", al verzekerd is van een acceptabel inkomen.
Voor echt kleine bedrijven is er in de wereldhandel ook geen plaats.
Paul. De zelfvoorzieningsgraad van de EU had ik hoger ingeschat maar ik geloof je graag. Of het van de WTO mag weet ik niet maar veel boeren in de EU, incluis mezelf, zullen direct ja zeggen tegen je voorstel. Zeker als het quotum Europees verhandelbaar wordt. In Portugal wordt nu 3 cent per liter betaald terwijl in Nederland dit nog dik 80 cent is. Als we ergens in het midden uit zouden komen dan blijven hier niet veel boeren meer over hoor. Mogen de Nederlandse boeren met liefde ons quotum volmelken;) De Portugese regering zal er echter minder blij mee zijn en daarom zie ik het ook nog niet snel gebeuren.
Wout, de zelfvoorzieningsgraad van melk ligt voor de EU op 109 procent, dus als iedere melkveehouder 10 procent quotum inlevert is het evenwicht bereikt.
Je kunt kiezen: of voor wereldmarkt tegen een prijs van 25 cent of voor een Europese markt van 35 0f 40 cent.
Waarbij in de laatste optie alle subsidies, premies en toeslagen kunnen verdwijnen.
Gebruik je winst om millieu, dierenwelzijn, arbeidsverlichting(loonwerker) te optimaliseren en stop met het uitbreiden en produceren van iets waar toch al teveel van is.
Het agentschap dat dit moet beheren kan verdere quotumaanpassingen verdelen over gebieden waar dit gewenst is.
Voor de consument, die dit betalen moet, zal er slechts een kleine verhoging volgen ondat de meeste kosten(in toetjes e.d.) toch al in de rest van de keten zitten.
Gefeliciteerd Paul!
Het Canadese systeem is gewoon een quotum systeem zoals in de EU (quotum per boer). Alleen omdat Canada zelfvoorzienend is en geen zuivel exporteert staan ze met zuivel buiten de WTO en mogen hun grenzen sluiten voor buitenlandse zuivel. Gevolg een fantastische melkprijs van bijna 50 euro cent terwijl de buren nog geen 20 cent vangen. Als we dit systeem in de EU ook willen dan zullen we eerst de productie moeten beperken want we zijn nu de grootste speler op de wereldmarkt. Uit mijn hoofd zullen we in de EU ruim 20 procent minder melk moeten produceren om productie en consumptie in evenwicht te brengen. Daar zit de pijn want wie gaat beperken. Een heel aantal EU landen produceert minder dan ze consumeren. Zij voelen niets voor nog minder produceren. Zij denken laten die landen die nu aan die wereldhandel verdienen het maar zelf oplossen.