Moedermelk is het beginvoedsel voor zoogdieren, inclusief mensen. Dat we dus van jongsaf aan melk drinken is logisch, maar dat we daar ook de rest van ons leven mee doorgaan, was niet de bedoeling van moeder natuur. Als we ouder worden, neemt ons vermogen om de lactose (melksuiker) in melk te verteren af doordat we minder van het enzym lactase gaan aanmaken. In Azië en Afrika kan 90 procent van de bevolking geen melk aan; bij ons heeft zo'n 5 procent van bevolking lactose-intolerantie.

Daar heeft grootzuivelaar FrieslandCampina iets op gevonden. Vanaf 4 maart aanstaande is er verse (en langhoudbare) melk zonder lactose te koop, meldt EVMI.

Het concern heeft een productietechniek ontwikkeld waarmee de lactose uit de melk gefilterd wordt. De smaak blijft hetzelfde als die van normale halfvolle melk met melksuiker, waardoor "nu ook mensen met met lactose-intolerantie [kunnen] profiteren van al het goede en lekkere van melk”, aldus FrieslandCampina. “Uit ons consumentenonderzoek blijkt dat mensen met lactose-intolerantie dit product omarmen.”

Rest de vraag waarom je melk zou willen drinken als je er niet tegen kunt.

Fotocredits: M.I.L.K. Alicakes*
Dit artikel afdrukken