Daar heeft grootzuivelaar FrieslandCampina iets op gevonden. Vanaf 4 maart aanstaande is er verse (en langhoudbare) melk zonder lactose te koop, meldt EVMI.
Het concern heeft een productietechniek ontwikkeld waarmee de lactose uit de melk gefilterd wordt. De smaak blijft hetzelfde als die van normale halfvolle melk met melksuiker, waardoor "nu ook mensen met met lactose-intolerantie [kunnen] profiteren van al het goede en lekkere van melk”, aldus FrieslandCampina. “Uit ons consumentenonderzoek blijkt dat mensen met lactose-intolerantie dit product omarmen.”
Rest de vraag waarom je melk zou willen drinken als je er niet tegen kunt.
Fotocredits: M.I.L.K. Alicakes*
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik wil graag mijn ervaringen hier even met jullie delen.
Wij produceren al zo'n 6 jaar rauwe gefermenteerde koezuivel en hebben nog NIET meegemaakt dat iemand met een koemelkallergie deze zuivel NIET kon verdragen.
Het gaat hier dus duidelijk om een pasteurisatieallergie.
Dit betekent dat door het pasteurisatieproces eiwitten worden gedenatureerd en daardoor bij mensen, die daar gevoelig voor zijn, een allergische reactie veroorzaken.
Daarnaast hebben wij van onze klantenervaringen geleerd dat, van de mensen die zeggen lactose-intolerant te zijn, zo'n driekwart ook onze zuivel prima blijkt te kunnen verdragen.
Alleen is er voor de grote jongens aan rauwe melk niets te verdienen .
Daarom doen wij het maar.
Voor diegenen die nog steeds verkondigen dat melk alleen voor pasgeborenen bestemd is wil ik zeggen dat ze gelijk hebben maar ik heb 35 jaar koeien gemolken en daarbij viel het mij op dat elke dag na het melken onze hond, de poezen en ook kippen bij de melkstal kwamen aanlopen om rauwe melk te kunnen bemachtigen.
Ik heb zelfs de poes melk zien drinken bij een koe die in het weiland lag.
Daarom mijn conclusie:
Elk dier dat de kans krijgt om rauwe melk te kunnen drinken zal dat niet nalaten.
Omdat rauwe melk Moeder Natuur's meest perfecte voedsel is.
Is het wel de "lactose intolerantie"? Is het wellicht de SOORT β-caseïne die eea veroorzaakt? Lees dit recente onderzoek en probeer eens A2-melk....
Even snel de conclusie:
Consumption of milk containing A1 β-casein was associated with increased gastrointestinal inflammation, worsening of PD3 symptoms, delayed transit, and decreased cognitive processing speed and accuracy. Because elimination of A1 β-casein attenuated these effects, some symptoms of lactose intolerance may stem from inflammation it triggers, and can be avoided by consuming milk containing only the A2 type of beta casein.
Voor wie het wil proberen: 100% A2-melk is verkrijgbaar bij Ecoboerderij De Haan in het Betuwse Ingen, biologisch ook nog.
@Anja
Ben het totaal niet met je eens. Hoe kun je nou zeggen dat mensen die lactose-intolerant zijn hier niet op zitten te wachten? Mensen die lactose-intolerant haten geen melk, ze kunnen alleen lactose niet verdragen.
Vaak zijn ze juist op zoek naar dergelijke producten of eventuele alternatieven. Alleen ze zijn nog steeds lastig verkrijgbaar en schokkend duur.
Mensen die lactose-intolerant zijn willen juist wel vaak melkproducten nuttigen, zoals yoghurt of melk bij cornflakes of chocolade. De "houdbare" melkproducten die eerder zijn uitgebracht (bijv door Lidl) zijn totaal niet te vergelijken met Alpro Fresh Natural en deze nieuwe van Campina. De kwaliteit van de laatste twee zijn echt een stuk hoger.
Dan moet iemand anders het doen. Maar dan moet je het ook niet opbrengen. Zoals het Frans het zo mooi zegt: 'je ne veux pas rester sur ma soif'.
Ik moet je teleurstellen Dick. Schrijven kan ik niet, en dit is tevens een onderwerp -voedselverwerking, vierkantsverwaarding, business modellen- waar ik mijn geld mee verdien. Uiteindelijk moet elk bedrijf weten wat ze gratis weggeven en waar ze geld op kunnen verdienen. Enfin, bedrijven die advies willen hebben over dit onderwerp weten me wel te vinden. Een verhaal over poeprecycling of milde conservering (en voedselverspilling) zou ik leuk vinden. Een onderwerp over biocascadering en/of waarom de groente-sector niet 'verstandig' ** is dat wil ik wellicht ook wel (eens) schrijven.
** vlees en zuivel verdienen geld aan ingrediënten en niet aan voedsel. Groente verdient te weinig aan voedsel, maar denkt niet eens na over 'ingrediënten'. En omdat ze dat niet doen, doen wij dat bij TOP, maar wel. Ook ik moet mijn brood bij elkaar verdienen.