Als je geen 'echte' melk of zuivel meer wilt gebruiken, zijn er inmiddels talloze plantaardige alternatieven op de markt. Gemaakt van soja, haver, rijst of noten. Maar er zijn ook zuivelalternatieven die afkomstig zijn uit fermentatietanks met bacteriën of gisten. Precisie-fermentatie heet dat, waarbij micro-organismen zo geprogrammeerd zijn (lees: hun DNA is aangepast) dat ze complexe moleculen produceren, zoals eiwitten. Koeien, geiten of schapen worden overbodig. Miljoenen kleine beestjes kunnen echte melk maken in plaats van plantaardige nepmelk.
De precision fermentation-technologie is inmiddels omarmd door talloze startups met de fraaiste namen, zoals Remilk of Imagindairy uit Israël, het Duitse LegenDairy (omgedoopt tot Formo, fabrikant van innovatieve kaas van bacteriemelk) of het Britse Better Dairy.
Maar de consument is nog 'een dingetje'. Lust ze wel zuivel van hele kleine beestjes uit de fabriek?
Dat onderzocht het Duitse micro-fermentatie-bedrijf Formo in samenwerking met NGO Mercy for Animals en de Fordham University bij consumenten in Groot-Brittannië, Duitsland, Singapore en de Verenigde Staten.
'Niet ongebreideld rotzooien'
Om te beginnen kregen de deelnemers aan het onderzoek een korte uitleg over wat precision fermentation-zuivel eigenlijk is. Ongeloof dat zulke producten bestaan was een veel voorkomende reactie. Veel respondenten gaven aan dat ze de alternatieve zuivel wel zouden willen proberen om te kijken hoe die zich verhoudt tot 'echte' zuivel.
Waar de respondenten zich wel in konden vinden was de notie dat de techzuivel een oplossing zou kunnen zijn voor mensen die bezwaren hebben tegen de intensieve melkveehouderij. Ook waren de meesten het eens met de notie dat precision fermentation minder belastend voor het milieu kan zijn dan reguliere zuivel.
Daartegenover stond dat een aantal respondenten moeite had met 'ongebreideld rotzooien met de natuur'. Ook vonden velen het maar niks om zomaar weer iets nieuws in hun lijf te stoppen. 'Echt eten' is te prefereren boven processed food.
'Diervrije zuivel'
In het onderzoek werd ook gevraagd naar mogelijke namen voor de precision fermentation-producten. De afgetekende winnaar van deze vraagronde was 'diervrije zuivel'. Best opvallend, gezien het feit dat de zuivel in feite geproduceerd wordt door miljoenen micro-organismen in een fabrieksvat. Na 'diervrije zuivel' volgden 'next-gen dairy' en 'cultivated dairy'. Die laatste term vond positieve weerklank omdat je bijvoorbeeld ook een tuin kunt cultiveren. De minst in de smaak vallende namen waren 'bio-identical dairy' en 'parallel dairy'. Van die benaming kreeg een Amerikaanse respondent de kriebels: "dat klinkt als de Twilight Zone, een parallel universum."
Zijn bacteriën geen echte beestjes dan? En zouden ze geen bezwaren kunnen hebben tegen opsluiting in een reactorvat? Dat vraag ik me onwillekeurig af bij het lezen van de commentaren en vanuit het besef dat het begin van het leven op aarde begon met die hele kleine levende organismen. Maar dat realiseren consumenten zich vermoedelijk niet.
Communicatie blijft uitdaging
Wie zich als innovatieve startup met een innovatief 'diervrij' maar 'echt' product goed wil positioneren bij consumenten, moet rekening houden met een paar spelregels:
"Dit belangrijke rapport maakt duidelijk dat consumenten wereldwijd enthousiast zijn over de opkomst van diervrije zuivel," zegt Carlotte Lucas van het Good Food Institute op FoodNavigator. "Maar het onderstreept ook de uitdagingen rondom de communicatie van deze technologie naar het brede publiek."
Dit artikel afdrukken
Maar de consument is nog 'een dingetje'. Lust ze wel zuivel van hele kleine beestjes uit de fabriek?
Dat onderzocht het Duitse micro-fermentatie-bedrijf Formo in samenwerking met NGO Mercy for Animals en de Fordham University bij consumenten in Groot-Brittannië, Duitsland, Singapore en de Verenigde Staten.
'Niet ongebreideld rotzooien'
Om te beginnen kregen de deelnemers aan het onderzoek een korte uitleg over wat precision fermentation-zuivel eigenlijk is. Ongeloof dat zulke producten bestaan was een veel voorkomende reactie. Veel respondenten gaven aan dat ze de alternatieve zuivel wel zouden willen proberen om te kijken hoe die zich verhoudt tot 'echte' zuivel.
Techzuivel zou een oplossing kunnen zijn voor mensen die bezwaren hebben tegen de intensieve melkveehouderij. Precision fermentation kan minder belastend zijn voor het milieu dan reguliere zuivelDe technozuivel zou wel van goeden huize moeten komen om op smaak en voedingswaarde te overtuigen. Ook riep de uitleg veel vragen op. Is het product wel 'natuurlijk', hoe veilig is het en welke effecten heeft het op ons lichaam?, aldus FoodNavigator. Verder bleken bij veel respondenten de nekharen overeind te gaan staan bij het lezen van het woord DNA. Dat was te 'tech' en 'eng'.
Waar de respondenten zich wel in konden vinden was de notie dat de techzuivel een oplossing zou kunnen zijn voor mensen die bezwaren hebben tegen de intensieve melkveehouderij. Ook waren de meesten het eens met de notie dat precision fermentation minder belastend voor het milieu kan zijn dan reguliere zuivel.
Daartegenover stond dat een aantal respondenten moeite had met 'ongebreideld rotzooien met de natuur'. Ook vonden velen het maar niks om zomaar weer iets nieuws in hun lijf te stoppen. 'Echt eten' is te prefereren boven processed food.
'Diervrije zuivel'
In het onderzoek werd ook gevraagd naar mogelijke namen voor de precision fermentation-producten. De afgetekende winnaar van deze vraagronde was 'diervrije zuivel'. Best opvallend, gezien het feit dat de zuivel in feite geproduceerd wordt door miljoenen micro-organismen in een fabrieksvat. Na 'diervrije zuivel' volgden 'next-gen dairy' en 'cultivated dairy'. Die laatste term vond positieve weerklank omdat je bijvoorbeeld ook een tuin kunt cultiveren. De minst in de smaak vallende namen waren 'bio-identical dairy' en 'parallel dairy'. Van die benaming kreeg een Amerikaanse respondent de kriebels: "dat klinkt als de Twilight Zone, een parallel universum."
Zijn bacteriën geen echte beestjes dan? En zouden ze geen bezwaren kunnen hebben tegen opsluiting in een reactorvat? Dat vraag ik me onwillekeurig af bij het lezen van de commentaren en vanuit het besef dat het begin van het leven op aarde begon met die hele kleine levende organismen. Maar dat realiseren consumenten zich vermoedelijk niet.
Communicatie blijft uitdaging
Wie zich als innovatieve startup met een innovatief 'diervrij' maar 'echt' product goed wil positioneren bij consumenten, moet rekening houden met een paar spelregels:
- Gebruik 'diervrije zuivel' als beschrijving
- Leg zo simpel en helder mogelijk uit hoe de technologie werkt
- Wees transparent en duidelijk over de 'natuurlijkheid' van het product
- Leg vooral uit wat het verschil is tussen GMO en precision fermentation
"Dit belangrijke rapport maakt duidelijk dat consumenten wereldwijd enthousiast zijn over de opkomst van diervrije zuivel," zegt Carlotte Lucas van het Good Food Institute op FoodNavigator. "Maar het onderstreept ook de uitdagingen rondom de communicatie van deze technologie naar het brede publiek."
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
#29: Klopt Eric. Al is Rochefort met gist een lekker gezond drankje bij die 'kaas' ;).... (overigens voeg ik ook nog meestal bij mijn vegan kaas experimenten edelgistvlokken, zout e.a., toe). Die vegan kaasjes ligt nog een hele ontwikkel markt open. Net als bij vega 'vlees', sojayoghurt, moet je niet teveel vergelijken met de échte smaak. Een goed smakend en gezond alternatief gaat het om (overigens is melk helemaal niet zo supergezond, itt de ferment producten daarvan).
Deze 'melk' zou ik wel willen proeven (hetzelfde principe min of meer als waterkefir en kombucha, die het nooit gemaakt hebben). Fermentatie levert in principe vele goede bio-actieve 'stofjes'. Blijven die in dit samenstelling productie proces? Is de voeding van die bacteriën niet te armoedig? Wordt er mineraal calcium e.a. later toegevoegd of mee gefermenteerd? Kan je kaas maken van deze melk? What about Vitamine K (D)?
Ik zou werkelijk niet weten waarom ik nep-melk zou moeten maken. Ik drink overigens al decennia geen melk meer al zou ik overstag kunnen gaan voor verse melk uit de tank. De rest van de zuivel blief ik wel en graag.
Ik gok dat jij Roquefort bedoelt Frank, want kruimels van een biertje lijkt mij wat moeilijk.
#26: ik maakte een1 liter 'melk' met wat fijngemalen havermout, 40% noten (amandel en cashew) door een kaasdoek. Perfect. Het zeefsel geënt met wat kruimels Rochefort laten rijpen... heerlijke blauwschimmel'kaas'. Je kan er ook goed een soort Paturain van maken. Maar je kan het zeefsel ook gebruiken om een cake of pannenkoek mee te bakken.... die 'melk' meer een mooie bijkomstigheid ;)
Hoewel ik volvette melk van de boerderij vlakbij (als enige) heerlijk vind soms, nuttig ik zuivel die ook met miljoenen bacteriën (schimmels) wordt gemaakt (en die daardoor enorm in waarde toeneemt... een waarde die als 'niet essentieel' benoemd kan worden, maar bij die term plaats ik context vraagtekens).
Je kunt van heel veel dingen "melk" maken... 5% noten, pitten of zaden op 95% water, een krachtige blender, evt. zeven, en je hebt "melk". Wat cashews erbij, evt. een gom (veel gommen zijn ook fermentatieproducten trouwens), en het is verrassend hoe romig het dan smaakt.
Dat wittige notenwatertje wordt "plantaardige melkvervanger" (of zoiets) genoemd omdat we in onze eetdraditie nou eenmaal gewend zijn aan melk, en mensen die puur plantaardig willen eten dat soort handvatten/ herkenningspunten nodig hebben...