Insecteneiwitten zijn net zo goed voor de spieropbouw als die uit zuivel. Dat ontdekten onderzoekers van het Maastricht UMC+. Ze vergeleken de effecten op de spieropbouw van eiwitten uit meelwormen en melkeiwitten met elkaar.

De 24 proefpersonen in dit onderzoek waren gezonde jonge mannen. Zij kregen eiwitshakes voorgezet met óf meelwormeiwit óf melkeiwit na het uitvoeren van lichamelijke inspanning gedurende 5 minuten. De shakes werden in ondoorzichtige bekers aan de deelnemers aangeboden en na het leegdrinken werden de bekers weer hervuld met water om er zeker van te zijn dat alle eiwitten opgedronken waren. Door de chemische vlaggetjes op de aminozuren van de eiwitten, was na afloop van het experiment zichtbaar waar de eiwitten terecht waren gekomen in het lichaam.Ook de eiwitvertering en de spieropbouw zijn gemeten. De proef is uitgevoerd tussen februari 2018 en mei 2019 in het Maastricht UMC+.

Uit het onderzoek (gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition) blijkt dat de inname van insecteneiwit - zowel in rust als bij herstel van een inspanning - net zo effectief is voor de spieropbouw als melkeiwit. De resultaten van de proefpersonen die melkeiwit toegediend hebben gekregen komen hiermee overeen. Binnen enkele uren na inname van de eiwitdranken waren de aminozuren met chemische vlaggetjes van beide eiwitshakes al terug te zien in het spiereiwit van de deelnemers.

De insecten - meelwormen in dit geval - kunnen een duurzaam alternatief zijn voor dierlijke zuivel, omdat de eiwitten in meelwormen lijken op melkeiwitten. De onderzoekers veronderstellen dat meelwormeiwit de spieropbouw bij mensen kan verhogen, zowel in rust als bij herstel van inspanning.
Mealworm study: Are insects as nutritious as milk protein?
Reageer
  • Deel
Druk af