Verpakkingslijnen
Melkfabrieken, waar boter en kaas gemaakt wordt, kunnen hun verwerkte producten niet in de winkels krijgen. Dat heeft twee redenen: ten eerste zijn hun verpakkingslijnen niet zonder meer om te bouwen van groot- naar consumentenverpakking, legt Reuters uit. Een consument heeft niets aan een zak met 10 kilo gemalen kaas en de kaasfabriek kan niet zo maar de industriële kaasblokken in plakjes gaan snijden. Ten tweede kampen de logistieke stromen van vrachtverkeer met personeelstekorten en problemen omdat ze niet zijn ingesteld op de fijnmazige retailbelevering en gesloten staats- of stadsgrenzen.
We are dumping milk in South Florida because there is no home for it. We still have to feed and care for our cows, and our farmers are still milking cows, in hopes that we can sell that milk in the future... #stillfarming pic.twitter.com/tn4dpUBuUa
— Ben Butler (@BenLButler) April 3, 2020
Houdbaarheid
Melk is bovendien een vers product dat niet oneindig houdbaar is. Wel in de vorm van kaas, boter of melkpoeder, maar die verwerkingscapaciteit zit bomvol. Met als gevolg dat de melkcoöperaties hun boeren vragen de melk in de gierput te laten lopen. Er is een lichtpuntje: hoewel de melkprijs in vrije val is, krijgen de melkveehouders vooralsnog wel betaald. Voor zolang als het duurt, want de Amerikaanse zuivelindustrie zag de afgelopen de melkconsumptie teruglopen en coöperaties failleren.
Telers van verse groenten als courgettes hebben niet de schrale troost van geen oogst maar wel geld. Nu de temperaturen weer oplopen, groeien courgettes en pompoenen stevig door. Als je ze niet iedere dag oogst, worden ze te groot om te verkopen. Maar ook de groentetelers krijgen hun product niet in de winkel en dumpen hun oogst dus maar op het veld. Dag in, dag uit.
Wereld zoals die was
En zelfs de bacon puilt de pakhuizen uit. De voorraden waren al groot, omdat de Amerikaanse varkensstapel de laatste jaren flink gegroeid is. Met als gevolg dat de prijzen voor bacon tot het laagste punt in 20 jaar gedaald zijn. Ook bacon blijkt bovendien een product te zijn dat Amerikanen vooral buitenshuis eten, schrijft BoerenBusiness. Zelfs nu de talloze fastfoodketens gesloten zijn, zit baconhamsteren er niet in. Wat hamsteren de Amerikanen dan wel? Rundvlees, en eieren.
Dit soort effecten treedt in de hele wereld op in allerlei ketens die nu eenmaal zijn ingericht op de wereld zoals die was, maar die er nu in ieder geval even niet meer is. Kreeft gaat ons land op de fiets naar particulieren thuis, dat is tenminste nog een oplossing voor de wereld zoals die is geworden. Op Boerenbusiness zegt aardappelprijsanalist Edwin Burgers dat er putjes moeten worden opengetrokken om de fritesaardappelen - een heel grote soort die we thuis niet gebruiken - weg te krijgen. Nu McDonald's en BurgerKing gesloten zijn, is er geen markt voor en wil zelfs niemand ze kopen in de korte ketenhandel die op dit moment zo'n succes is.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ook bij ons in de regio (midden Frankrijk) valt een groot deel afzet naar de horeca weg. Deels wordt dit gecompenseerd door grotere afname in supermarkten maar het grootste probleem is voor sommige fabrieken het wegvallen van personeel. Dat blijft thuis, ivm kinderopvang of besmetting/ziekte, waardoor de fabrieken niet op volle toeren kunnen draaien.
Inmiddels is melkveehouders opgeroepen minder te produceren (net nu de melkproductie het hoogst is voor veel melkveehouders). Middels een solidariteit fonds zullen deze melkveehouders gecompenseerd worden.
"En zelfs de bacon puilt de pakhuizen uit. De voorraden waren al groot, omdat de Amerikaanse varkensstapel de laatste jaren flink gegroeid is. Met als gevolg dat de prijzen voor bacon tot het laagste punt in 20 jaar gedaald zijn."
Heeft dit niet meer met de handelsoorlog tussen USA en China te maken?
Hier in de EU is dat nl niet het geval.
Kees #2, dat klopt. En om dezelfde redenen laten nu ook Britse boeren de melk lopen. In Nederland hoeft dat nog niet omdat we veel verwerking en opslag hebben. Maar als die vol is houdt het ook hier op. Die kans bestaat omdat Nederland zo afhankelijk is van export en de logistiek onder druk komt te staan.
In veel Nederlandse plaatsen staat nog zo'n oud gebouw 'Cooperatieve Melkcentrale'. Op de site van Zuivelhistorie tel ik er al meer dan 1400 sinds begin vorige eeuw. Daar voor deed de boer het zelf allemaal. Ik heb vroeger als vakantiewerk ook eens in zo'n fabriekje gewerkt. Na de yoghurt kwam de vanillevla uit de trechter in de glazen flessen. De eerste flessen bevatten beide en moesten weggenomen worden. Dat was tevens de lekkerste zuivel die ter plaatse diende als lunch. Daarnaast was er nog gortepap, slagroom, volle melk, magere melk, karnemelk, boter en niet veel meer.
Wat zou er nu gebeuren als een Friesland/Campina plots stil zou komen te liggen....?
Ja, dat ga je krijgen als je de economie alleen maar op groei, meer, groter en nog meer baseert ipv ook lokaal te kijken, kortere ketens van de boer naar de winkels enz. Alles moest maar meer, groter enz. endan zit je met de gebakken peren als de stroom vastloopt. Want in de US schijnt het ook niet zomaar te mogen om een stalletje aan de weg te openen als boer zijnde om je melk, groente enz zo te verkopen.