Dat is de conclusie uit een onderzoek onder 173 Deense kinderen tussen 12 en 15 jaar met overgewicht. De onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen lieten de tieners gedurende 12 weken 1 liter water of melk per dag drinken. Verder hoefden ze niets te veranderen aan hun eetpatroon.

Minder calorieën, minder frisdrank
Vervolgens keken ze wat het effect was op calorieën, voedingsstoffen, type voeding en het algehele eetpatroon. Analyse van de eetdagboeken na het experiment toonde aan dat zowel de groep die water dronk als de groep die melk kreeg, gemiddeld ruim 300 kilocalorieën minder binnenkreeg dan ervoor, exclusief de calorieën van de melk. Als de melkcalorieën wel werden meegeteld, was alleen in de watergroep het verschil nog significant met gemiddeld 237 kilocalorieën per dag.

De consumptie van suikerrijke dranken nam in de studieperiode af met gemiddeld 0,9 liter per week. Dit verschil was het sterkst te zien in de groep die magere melk dronk.

Onderrapportage
De auteurs benoemen zelf als zwakte van de studie dat het gebruik van eetdagboeken de kans op onderrapportage vergroot. Bij schattingen over de mate van onderrapportage en beschrijven ze dat 34% van de mensen voor aanvang van de interventie onderrapporteerde en 55% gedurende de interventie.

Toch bevestigen deze resultaten volgens de auteurs de aanbevelingen dat gewoon water de belangrijkste bron van vocht moet zijn. “Het drinken van water kan een positieve stap zijn naar het handhaven van een gezond dieet en wellicht ook een gezond gewicht,” concluderen ze.

Het artikel is verschenen in het International Journal of Food Sciences and Nutrition.
Dit artikel afdrukken