Mac van Dinther brengt het nieuws vanmiddag in de Volkskrant. "De zogenaamde specialiteit uit Flevoland blijkt een verzinsel te zijn van drie middelbare scholieren uit Twente die er een sport van maakten verzonnen verhalen op Wikipedia te zetten. Daar prijkt de Urker vistaart al sinds 2009 als een stokoud recept uit de tijd dat het vissersdorp nog een in armoede gedompeld eiland was."

De letterlijke tekst op de voor verwijdering van Wikipedia genomineerde pagina luidt: Urker Vistaart is een erg zoute taart met makreel, zuurkool en metworst. Het is een oud recept, en stamt uit de tijd dat Urk nog een eiland was. Door de lokale bevolking wordt deze taart ook wel de smaak van de Zuiderzee genoemd. In tijden van armoede werd deze taart veel gegeten, de dure metworst werd vervangen door goedkope alternatieven zoals baars.

De scholieren verzonnen om lol te maken recepten die "echt smerig" smaken en zetten die online; niet alles overleefde, maar de vistaart wel én haalde in 2013 zelfs het programma Topchef. Dat vertelden zij - inmiddels ruim in de 20 - gisteren op Munchies. Jaspers en Kranenborg kunnen er om lachen vertellen ze vandaag in een reactie. Ze hadden niet door dat ze in een grap waren getrapt en bekennen het recept zelf te hebben gevonden. Wat ze van hun eerste hap vonden? "Best prima. Echt niet per se vies". zegt Jaspers.

Weten Foodloglezers nog meer van dit soort 'smerigs' te melden?
Dit artikel afdrukken