Hansen gelooft in een zorgvuldige en arbeidsintensieve bedrijfsvoering. Hij gaat liever dagelijks de stal in om de zieke en dode kuikens af te voeren dan dat hij preventief alle beesten antibiotica voorzet - iets wat zijn dierenarts hem wel adviseert. Hansen: "Je kunt toch niet alle kuikens in de stallen antibioticum verstrekken omdat slechts 5 procent het mogelijk nodig heeft?" In het begin van iedere ronde van zes weken komen er volgens Hansen zo'n 150 tot 200 dode kuikens per dag uit een stal, later wordt dat minder.
Per stal worden er na 4 tot 4,5 week 10.000 kuikens met een gewicht van 1.800-1.900 gram uitgehaald, de rest groeit door tot ze met 40 dagen en een gewicht van 2.600 gram naar de slacht gaan. Per jaar gaat het om zo'n 1,3 miljoen kippen.
Niet alleen de stallen, ook alles er omheen is volgens Hansen gericht op duurzaamheid. Er is een biovergistingsinstallatie voor de mest, er zijn zonnepanelen en windmolens, de restwarmte van de biovergasser wordt gebruikt voor het verwarmen van de stallen. Van wat de kippen eten is ongeveer 30 procent tarwe uit eigen teelt, zo'n 1.500 ton per jaar.
Het is ontegenzeggelijk een megastal. En toch gaat het niet hand in hand met een ruim gebruik van antibiotica. Menselijk toezicht en adequaat ingrijpen maken zelfs een megastal beheersbaar.
Fotocredits: uitsnede uit een van de foto's uit de reportage van Guus Queisen
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Landbouw: In de landbouw staat de mens tegenover de natuur! Met alle consequenties van dien. Het Nederlandse agrarische land is ecologisch stervende.
D. de Jong wil van de Oostvaardersplassen mogelijk ook nog een boerderij maken. Hoi, hoi , hoi! Ten minste dat proef ik een beetje. Nu is het zo dat de moderne landbouw steeds meer en meer ten koste gaat van de biodiversiteit. Dat is in het voorbeeld van die wormbehandeling volstrekt helder. De besmettingsdruk met wormen is ook in natuurlijke situaties altijd aanwezig. Zou je net als op een boerderij ook in de Oostvaardersplassen de beesten een wormbehandeling geven dan is ook de poep chemisch afval waarin geen biodiversiteit kan bestaan. Niks utopisch biologisch, volstrekt biologisch dit prachtige systeem, ook al heeft het zijn beperkingen. En dat afschieten is omdat de grachtengordel en verder geen echte natuur meer kan verdragen. Aai poesje lief is het parool. Natuur? Wat is dat?
Staatsbosbeheer houdt dieren en een boer houdt ook dieren de dieren die het erf te snel verlaten zijn voor consumptie, opbrengt. Staats bosbeheer ruimt ze op om de rest gezond te houden. Geen pijn bestrijden behandelingen tegen wormen e.t.c. gewoon bam ! Wat ovp betreft lijkt het utopisch biologisch.
Over het afschieten van dieren in de ovp kan ik niet zeggen of het goed of slecht is. Daar heb ik niet voldoende kennis over de omstandigheden voor. Wat ik verwacht is dat het afschieten wordt gedaan uit voorzorg van hongerdood. Lijkt me een goede manier van het beheersten van de populatie als je geen grote carnivoren wilt loslaten.
Dat is "natuur" en biologische melkveehouderij is meer cultuur. Daar heb je als boer een zorgplicht voor je dieren. Aan de andere kant heb je ook een zorgplicht voor de samenleving. Het minimaliseren van het gebruik van antibiotica maar daarnaast het verplicht stellen van pijnbestrijding en/of tijdig euthaniseren van zieke dieren zou mij een nette oplossing lijken voor de bio melkveehouderij. Maar ik vraag mij af hoe de kritische consument dat ziet.
Je link doet niet genoeg ;-)
ah das beter
#12 hoe zie je dit bericht dan, die waren ook allemaal antibiotica vrij
http://www.nieuwsgrazer.nl/SIKc/R4cc