Met 502 aanmeldingen was de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen zwaar overtekend. Maar na ruggespraak met de Europese Commissie heeft minister van landbouw Carola Schouten besloten alle varkenshouders die aan de criteria voldoen voor de opkoopregeling in aanmerking te laten komen. De Commissie had die de stoppersregeling als 'staatssteun' kunnen zien en daarmee verbieden, maar deed dat niet. Daarmee staat de weg open voor de afvloeiingsregeling voor alle boeren die zich hebben ingeschreven.

Dat betekent dat 407 varkensboeren nu mogen gaan stoppen. In totaal zullen 910.645 varkensplaatsen uit Nederland verdwijnen, 802.243 in het zuiden en 108.402 in het oosten van het land. Het gaat om een reductie van 7,5% van het totaal aantal plaatsen (ca. 12.000.000). In 2019 daalde het aantal dierplaatsen in vergelijking met 2018 met 2% door natuurlijk verloop. Het aantal bedrijven en dieren daalt, maar het aantal dieren per bedrijf stijgt gestaag om de kostprijs te drukken. De kleinere bedrijven zonder opvolger stoppen en hebben de afgelopen 2 jaar nog even goed kunnen verdienen aan de hoge varkensprijzen als gevolg van de Afrikaanse varkenspest die een grote vraag op de wereldmarkt creëerde. Het is niet ondenkbaar dat de beschikbaarheid van de regeling het aantal natuurlijke stoppers naar voren heeft getrokken, zodat de beslissing van de Commissie als een meevaller mag worden gezien.

Schouten stelt een bedrag van €455 miljoen beschikbaar - oorspronkelijk was voor de regeling €180 miljoen voorzien. Voor de 95 varkensboeren die niet aan de eisen voldoen (die 'net niet genoeg stank veroorzaken'), zoekt Schouten nog een oplossing, schrijft ze in een Kamerbrief.

Tot 15 januari van dit jaar konden varkensboeren die wilden stoppen, zich aanmelden voor de opkoopregeling. Die was in het leven geroepen om de uitstoot van stikstof en broeikasgassen in de 'veedichte' gebieden in het zuiden en oosten van Nederland te reduceren en stankoverlast voor omwonenden te bestrijden.

De boeren krijgen een bedrag voor het laten doorhalen van hun varkensrechten en een vergoeding voor het waardeverlies van de stallen, aldus Het Financieele Dagblad. Onder de stoppende bedrijven zijn 176 vleesbedrijven, 133 fokbedrijven, 80 gesloten bedrijven en 18 'overig'. Voor eind juli moeten alle subsidiebeschikkingen de deur uit zijn.
Dit artikel afdrukken