In Nederland is kaas niet weg te denken. Goudse, Leidse en Edammer kazen schoppen het internationaal ver. Wanneer je denkt aan de geschiedenis van kaasmaken, dan denk je meteen aan het westen van Nederland. Maar hoe zit het met de kaastraditie in Overijssel? Dat komen bezoekers te weten tijdens de Meet Up op 25 april aanstaande, die compleet in het teken staat van Overijsselse kaas.

In Overijssel gebeurt veel op het gebied van kaasmaken. Er ontstaat een nieuwe ambachtelijke kaastraditie. Zo zet zuivelbedrijf Rouveen Kaasspecialiteiten in op het verwerken van verschillende melkstromen voor afnemers over de hele wereld. Gangbaar, biodynamisch, kosher, halal. Rouveen gebruikt ook unieke ingrediënten voor het maken van zijn kaas, zoals aardbei. Er zijn maar weinig kaasfabrikanten met zo veel specifieke melkstromen die ze tot onderscheidende kaas kunnen verwerken.

In Twente produceren Italianen buffelmozzarella. Andra Westerhof van Buffalo Farm Twente is aanwezig om ons daar alles over te vertellen. Jos Groothedde van Stichting Natuurboeren Hart voor Biodiversiteit is te gast om te vertellen over kazen van de melk van blaarkoppen van Jan Broenink uit natuurgebied Engbertdijksvenen die het bedrijf maakt. Zo zijn er nog meer kaasmakers, die samen aan de wieg staan van een nieuwe Overijsselse kaastraditie. Klaas Hokse, directeur van Rouveen Kaasspecialisten, en Hester Maij, gedeputeerde voor de portefeuille Landbouw, Natuur en Cultuur zijn ook bij de Meet Up.

Bezoekers krijgen naast een inkijkje in de traditie van kaas ook een mini-documentaire te zien. Uiteraard is het proeven van kazen ook onderdeel van de Meet Up.

Informatie
Datum: 25 april
Tijd: 20:00 – 22:00 uur
Locatie: Café Foyé Odeon, Zwolse Theaters, Blijmarkt 25, 8011 ND Zwolle
Prijs: gratis
Aanmelden: via deze link
Kijk op de website van Club Cele voor meer informatie over de Meet Up.

Dit artikel afdrukken