Wie is die gezondheid-bevreesde Brabander eigenlijk? Volgens het onderzoek van de GGD’s is de gezondheid van mensen uit een lagere sociaaleconomisch klasse in het algemeen slechter dan die van mensen uit een hogere sociaaleconomische klasse. In de lagere klasse wordt meer gerookt, zijn mensen vaker te zwaar; deze groep beoordeelt de eigen gezondheid ook vaker als slecht. Het opleidingsniveau en het inkomen blijken bepalend, aldus de GGD’s. De groep mensen met een laag inkomen scoort lager op een scala aan gezondheidskenmerken. Is deze groep dan ook het meest bezorgd over de veehouderij?
Hoogste aandeel bezorgde burgers in rijkste gemeenten
In sommige gemeenten ligt het aandeel burgers dat bezorgd is over schadelijke gezondheidseffecten door de veehouderij rond de 40%1. Het is opvallend dat in gemeenten met de meeste bezorgde burgers geen hogere ziektecijfers worden geregistreerd. De huidige gezondheid lijkt dus geen doorslaggevende rol te spelen in de mate van bezorgdheid. Opvallend is ook dat er op provincieschaal geen verband zit tussen de mate van vee-bevreesdheid en het aantal dieren binnen de gemeente. Verder valt op dat drie van de gemeenten met de hoogste aantallen bezorgde burgers in de TOP10 van Rijkste Gemeenten van Nederland2 staan: Haaren, Hilvarenbeek en Oirschot. Ook de bovengemiddeld rijke gemeenten Landerd, Bernheze, Mill&Sint Hubert en Sint Michielsgestel kennen een bovengemiddeld hoog percentage vee-bevreesde burgers. Uit onze analyse blijkt dat de gemeenten die de veehouderij het hardste vrezen vanwege de volksgezondheid, worden gekenmerkt door een puissant rijke bevolking.
Bovenstaande uitkomst druist tegen de verwachtingen in, aangezien een hoge sociaaleconomische klasse juist gepaard gaat met minder zorgen over de eigen gezondheid. Of speelt er wat anders in de rijke gemeenten, waardoor burgers de GGD-enquête ‘tactisch’ hebben ingevuld?
Dit artikel verscheen eerder in V-focus.
Bronnen
1. Cijfers gemeentelijke gezondheidsmonitor GGD
2. Cijfers CBS
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Analyse komt enigszins smal op mij over...
3 in de top 10.
- Hoeveel gemeenten hebben we ook alweer in Nederland?
- In hoeveel gemeenten wonen bovengemiddeld bezorgde burgers?
Wat is de zorg van een gemiddelde burger?
Klikkend op de CBS link kom ik al scrollend dit tegen:
Grote vermogens vooral in Noord-Brabantse gemeenten
Met een doorsnee vermogen van 250 duizend euro was Laren de meest welgestelde gemeente van Nederland. De top tien werd echter gedomineerd door een aantal kleinere gemeenten in Noord-Brabant: Haaren, Oirschot, Sint Anthonis, Maasdonk, Alphen-Chaam, Reusel-De Mierden en Eersel. Hier wonen naar verhouding veel ouderen, die gedurende hun leven een flink vermogen hebben opgebouwd.
Kijkend naar het plaatje qua verspreiding van vermogen in Nederland zie ik geen gelijkmatige verspreiding van rijke en arme gemeente over Nederland. ( heb ik nog niet eens gekeken naar de gelijkmatigheid van de verspreiding van burgers over gemeenten, lees Nederland).
Vooral het zuiden van Nederland valt op qua vermogen. Gemeente aan de grenzen van de provincie Utrecht en delen van Gelderland.
Maar waar zit ook alweer de sterkste concentratie van varken en kip?
en geit gezien Q koorts; ik laat even gemakshalve de koe buitenbeschouwing ( weet niet of dat terecht is in ogen van de burger btw).
Komt op mij niet overtuigend over deze analyse
Ben betere verhalen tegenkomen vanuit redactie/journalistiek V-focus.
statistiek en journalistiek gaat moeizaam samen lijkt het..
Eens met Jeroen. Er zijn, behalve bezit en inkomen, een paar andere factoren waardoor de inwoners in deze gemeenten bovengemiddeld bevreesd zouden kunnen zijn.
En Zeelanders, tja.... Je hebt natuurlijk Nieuw Zeelanders, maar die zijn weinig bang voor vee denk ik zo. Inwoners van de gemeente Zeeland heb je ook nog, maar die wonen dan weer in Brabant. Ook zorgvuldigheid en journalistiek botsen nog al eens.
Waarom Brabanders banger zijn voor veehouderij dan Zeelanders? Omdat we iets meer veehouderij om ons heen hebben misschien?
De stelling van Geesje Rotgers is nou juist dat 'gewone' mensen zich er veel minder druk om maken. In de discussie die volgde op het fijnstofrapport van RIVM en IRAS benadrukten ook activistische boeren die pro hoogproductieve veehouderij zijn die stelling. Een aantal van hen wees er zelfs op dat het onderzoek uit zou wijzen dat wonen in de buurt van grote en veel stallen gezonder zou zijn.
De vraag die nu opkomt door de ontstane discussie hier luidt: waarom denken mensen uit Zeeland niet zo aan de gevaren van al die beesten om hen heen?
Zou het iets met kwantiteit te maken hebben Dick? In de periode 2002 -2012 nam de veedichtheid in De Peel toe met 20%, tegen een landelijk gemiddelde van 6%. In de top 30 van gemeentes met de meeste dieren komen geen Zeeuwse gemeenten voor. Wel veel Brabantse. En dan had je nog Q koorts op de stoep.
Daar moet je geen zaken achter zoeken als inkomen, maar eerder bewoner-dier ratio, overlast en incidenten. Waarom maken we ons in Amsterdam minder zorgen over schade door gaswinning dan in Groningen? Lijkt me nogal logisch.