Weinig soorten en minieme hoeveelheden
Ook de zaden en pitten die op vele soorten brood prijken, dienen eigenlijk niet meer dan voor de sier: in 'meergranenbroden' zit meestal maar een beperkt aantal granen, soms zelfs maar twee. Van de - naast tarwe - gebruikte graansoorten zit er dan ook nog eens niet meer dan 1% in.
Testresultaten
De Consumentenbond onderzocht 15 soorten meergranenbrood uit de supermarkten op uiterlijk, geur, smaak en samenstelling in vezels en zout. De broden die het beste scoorden zijn het Casonette licht meergranenbrood van Ekoplaza en het Boeren meergranen maanzaadbrood van Albert Heijn. Het expert-smaakpanel vond 3 broden nog wel te pruimen: AH Boeren meergranen maanzaad, AH Liefde & Passie meergranen en AH Zaanse Snijder meergranen. Voor een 'echt' lekker meergranenbrood kun je dus maar beter naar een ambachtelijke bakker, lijk je als consument uit dit onderzoek te moeten concluderen. Jammer dus dat er geen warme bakkersbroden in de test werden meegenomen, dan hadden we meteen geweten of die wel echt lekkerder zijn.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het verdonkeren van het slappe Nederlandse brood is al 35 jaar aan de gang en de door velen zo geprezen “warme” bakker gebruikt dezelfde kant-en-klaar mixen als AH et all. Van hetzelfde handjevol maalderijen. Ook de diepgevroren gerezen deegballen die we misleidend als “vers gebakken” krijgen overhandigd.
LET OP! De romantische copywriter van AH zegt nergens dat hun L&P brood ALLEEN maar graan water, gist en zout bevat. Alleen dat graan, water, gist en zout de BASIS van hun Liefde & Passie broden zijn. Zonder ONNODIGE toevoegingen. Inderdaad emulgatoren en mensenhaar ontbreken. Die BASIS is in hun FABRIEK wel – afhangend van de soort – alleen AANGEVULD met de overal gebruikte geroosterde moutbloem, lijnzaad, zonnebloemzaden, soja, gluten, sesamzaad, snufje nep zuurdesem, geroosterde mout en roomboterconcentraat.
Deze baksels smaken ondanks de passie volkomen liefdeloos. Op de roggebollen na dan. Die doet me ergens wel wat denken aan de Duitse tegenhanger. Met de nadruk op “ergens”. De textuur der L&P range is wel beter dan het gemiddelde te slappe Nederlandse bammetje. De hogere prijs wordt nergens door gerechtvaardigd.
TIP: AH brood WEL vrij van iedere toevoeging is nog steeds hun Allinson brood: volkoren meel, water, gist en zout. Precies zoals het hoort en een stuk voordeliger.
Dat weet ik Julia, maar dan moet je er wel 1 in de buurt hebben. Ik ga niet bijna 3 euro aan openbaar vervoer betalen om een klein k.tbroodje daar(ekoplaza) te halen. Alleen als ik er eens in de zoveel tijd kom en het toevallig nodig heb, ja, maar verder niet. En voor de 2 boterhammen die ik eens in de 3-5 weken eet.........Delicatessenwinkels, mmmmmmm, waar zouden die zitten? Ah, ook in het centrum van de stad, kom ik ook niet voor even een brood te halen.
Astrid #12 Bij de biologische winkels kun je echt brood kopen met weinig ingredienten. Bij de Ekoplaza redelijk goedkoop ook nog. Mijn favoriet zonder gist was 2 euro nog wat. Verder bij de delicatessenwinkels, heb ik vernomen.
ZIJN er nog wel echte warme bakkers? IIg waar ik altijd mijn boodschappen doe niet, de enige die er zat is met pensioen gegaan en verder alleen een turkse bakker. Klootwijk is ook geen echte warme bakker, die krijgt zijn brood ook voorgebakken uit de fabriek. Nu eet ik nauwelijks brood, maar het enige wat ik dan nog lekker vind is idd het L&P van de AH, daar zit in wat erin hoort, voor zover ik de etiketten gelezen heb van wat ik tot nog toe gehad heb, het volkoren heb ik nog niet gelezen.
Vanochtend bij de Aldi, echt speltbrood, ja maar met heel veel toevoegingen EN idd die suiker en moutextract, 2 dingen dus nog wel liefst, om het bruin te kleuren. Mijn ouders hoefden het gelijk niet meer, dan toch maar die van de AH.
Roodgloeiend met je eens Julia #10. Er is een zeker spanningsveld tussen prijs en lekker. Door de recepturen dusdanig efficiënt en goedkoop te maken moet er veel aan het product geknutseld worden om het lekker, mooi, lang houdbaar en goedkoop te maken. Dit broodverhaal onderstreept dit. Het gevolg is dat vrijwel alle voedingsmiddelen gearomatiseerd worden. Brood, pizza's bevatten soms brood aroma. Een lekkerbek, visaroma. Door volwaardige ingrediënten toe te passen en een consument vinden die bereid is een hogere prijs hiervoor te betalen kun je voedingsmiddelen creëren die weer 'normaal lekker' smaken.