'Meergranenbrood is soms eigenlijk een soort witbrood gemaakt van tarwebloem met een klein beetje andere granen en zaden en pitten. De donkere kleur komt vaak door de toevoeging van gerstemoutmeel en gebrande suiker', schrijft de Consumentenbond naar aanleiding van een test van 15 soorten meergranenbrood die in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Wil je een voedzaam brood, dan ben je volgens de Bond beter af met een gewoon volkoren.

Weinig soorten en minieme hoeveelheden
Ook de zaden en pitten die op vele soorten brood prijken, dienen eigenlijk niet meer dan voor de sier: in 'meergranenbroden' zit meestal maar een beperkt aantal granen, soms zelfs maar twee. Van de - naast tarwe - gebruikte graansoorten zit er dan ook nog eens niet meer dan 1% in.

Testresultaten
De Consumentenbond onderzocht 15 soorten meergranenbrood uit de supermarkten op uiterlijk, geur, smaak en samenstelling in vezels en zout. De broden die het beste scoorden zijn het Casonette licht meergranenbrood van Ekoplaza en het Boeren meergranen maanzaadbrood van Albert Heijn. Het expert-smaakpanel vond 3 broden nog wel te pruimen: AH Boeren meergranen maanzaad, AH Liefde & Passie meergranen en AH Zaanse Snijder meergranen. Voor een 'echt' lekker meergranenbrood kun je dus maar beter naar een ambachtelijke bakker, lijk je als consument uit dit onderzoek te moeten concluderen. Jammer dus dat er geen warme bakkersbroden in de test werden meegenomen, dan hadden we meteen geweten of die wel echt lekkerder zijn.
Dit artikel afdrukken