Niet het milieu, maar de eigen portemonnee staat voorop als het over milieubewust bezig zijn gaat. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van de 3.339 Nederlanders die de vragenlijst hebben ingevuld, geeft 90% aan energiebewust te leven. Van die naar eigen zeggen energiebewuste groep doet 97% bijvoorbeeld het licht uit in ruimtes waar niemand zich bevindt (tegen 84% van de 'onbewuste' groep). Ook doet 94% van de energiebewuste groep de deur dicht als de verwarming aanstaat (tegenover 86%) en trekt 63% eerder een trui aan in plaats de verwarming hoger te zetten (tegenover 43%).

Nog geen derde van de Nederlanders doet dat allemaal omdat het beter is voor het milieu. De grootste drijfveer blijkt kostenbesparing te zijn. Dat tikt voor twee derde van de Nederlanders aan.

Vrouwen zijn iets energiebewuster dan mannen. Zo haalt 78% van de vrouwen tegen 71% van de mannen apparaten uit het stopcontact wanneer deze zijn opgeladen. Ouderen halen eerder elektronische apparatuur uit het stopcontact, maar zetten daarentegen sneller de verwarming hoger als het thuis koud is.
CBS - Meeste mensen handelen in huis energiebewust
  • Deel
Druk af