Als een gerecht "€ 9,95" kost, koop je het veel eerder dan als "€ 10,00" kost. Als het "9,95" kost, zonder euroteken, koop je het nog eerder. Mijn tip: loop eerst even door je financiële administratie voordat je uit eten gaat. Dan ben je gewapend tegen deze truc.

Het achterwege laten van het valutateken op de menukaart levert restaurants flink meer omzet op. De omzetstijging loopt op tot meer dan acht procent.

Dat blijkt Amerikaans onderzoek van het Culinary Institute of Amerika en de Universiteit van Cornell.

Voor het onderzoek kreeg een deel van de gasten een menukaart met gewone prijsaanduiding zoals $ 10. Een ander deel van de gasten kreeg alleen 10 vermeld op de kaart of een geldaanduiding in woorden; ‘ten dollar’. Gasten met een menukaart zonder valutateken bleken 8,1 procent meer te besteden.

Prijsbewustheid
Volgens de onderzoekers zorgt de repeterende aandacht voor geld op een menukaart door het afdrukken van een valutateken voor een grotere prijsbewustheid bij de consument. Die geeft daardoor minder uit.

De onderzoekers adviseren dan ook om dollartekens weg te laten van de menukaart. Het is volgens hen een eenvoudige manier om de omzet te vergroten.


Bron: snackkoerier
Dit artikel afdrukken